Krehký koláčik s vaječnou plnkou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 29. marca 2014

Nápad upiecť takýto koláč mi vnukol manžel,ktorý si tomuto veľmi podobný kupuje v zahraničí v obchode a veľmi mu chutí. Včera som ho ochutnala Zobraziť celý popisNápad upiecť takýto koláč mi vnukol manžel,ktorý si tomuto veľmi podobný kupuje v zahraničí v obchode a veľmi mu chutí. Včera som ho ochutnala aj ja a mužove slová:"Vedela by si mi taký upiecť doma?" ma vyburcovali k činu:-)

6-8
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

18 dkg
10 dkg na pečenie
1 ks
7 dkg
1 ČL
4 dcl
2 ks
2 dkg
1 PL
1 ks
2 ks
 na vymastenie formy
 na vysypanie formy




Postup

  1. 1

    Z múky,cukru,vajca,štipky soli,PDP a nastrúhaného masla vypracujeme cesto,ktoré rozvaľkáme do kruhu a vystelieme ním dno aj boky maslom vymazanej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 28cm. Cesto popicháme vidličkou. Rúru si vyhrejeme na 180°C.

    Krehký koláčik s vaječnou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa rúra vyhrieva,pripravíme si plnku: v mlieku rozmiešame 1 PL cukru,vanilkový cukor,2 žĺtka a 2dkg Zlatého klasu,za stáleho miešania privedieme skoro k varu,ked začína puding hustnúť,nevaríme ale stiahneme zo sporáka a primiešame ešte tuhý sneh vyšľahaný z 2 bielkov.

    Krehký koláčik s vaječnou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Túto masu vylejeme na pripravené cesto vo forme a dáme do rúry upiecť.Náročky som dala do plnky tak málo cukru,lebo aj kupovaný koláč bol len mierne sladký,prevládala chuť vajíčok s jemnou arómou vanilky a masla v ceste. Povrch koláčika som zľahka posypala kryštálovým cukrom,počas pečenia sa z neho vytvorí krásne sfarbená krusta:-)

    Krehký koláčik s vaječnou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláč som piekla na 180°C presne 25 minút,videla som,ako sa okraje oddeľujú od formy,to je znamenie,že je cesto upečené,plnka mala tiež nádhernú farbu,takú istú ako koláč z obchodu -zlatohnedú

    Krehký koláčik s vaječnou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už niekam spejem,podarilo sa mi veľmi verne napodobniť ochutnaný koláč,aj suroviny som dala "z brucha" a presne vyšli na veľkosť formy,plnka aj cesto boli tak akurát,ako je vidieť aj v reze.Najviac ma potešila manželova pochvala po ochutnaní,vyjadril sa,že "ešte lepšie ako to,čo kupuje" :-) Na pohľad obyčajný,ale vskutku chutný koláčik,ráčte skúsiť! A ešte tip na záver: najlepší je z chladničky!!:-)

    Krehký koláčik s vaječnou plnkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

elixir
Na pohľad obyčajný - s tým nesúhlasím, je krásny. Určite príde na radu. :)
maarlene
za toto máš 5*,ale kúsok by som si dala a určite vyskúšam.
mariamka
si neskutocna! z tych par jednoduchych surovin vycarit takuto dobrotu! plnky so Zl.klasom mame radi a navyse ziadne maslo, a ked to ocenil aj tvoj domaci fajnsmeker, neni vo cem :) zaradujem do kk,, 5* /ps. chybicka se vloudila v bode 4, nie plnka ale krusta resp. povrch/ ale to urcite iba v zanietenii :))
denyany
Zaujalo ma foto-perfektné. Aj koláčik si spravila isto chutný, ale ja vajcia ani ich chuť nemusím, takže nevyskúšam. Ale veľmi ťa obdivujem, že si tak výborne napodobila manželov obľúbený kupovaný koláč, ba si ho aj predčila. Klobúk dole!:-)
afataga
no teda ty si akcna zena, vyzera dobre, hlavne ze nie je moc sladky, kolac sice ma byt sladky, ale nie tak, ze ti az usi vykruti :-)
havino
že na pohľad jednoduchý, aký jednoduchý? jednoducho chutný koláč, na ktorom si človek pochutí, zaženie hlad na sladké a nie je premaslovaný, presladený, my sme už len na takéto jednoduché presedlali, ešte výnimka sú veterníky, tých sa mi asi neprejedia, ja si ukladám na inšpiráciu, inšpiráciu preto, lebo cukor už nemôžem karamelizovať, nevadí niečo vymyslím, mne sa páči veľmi , 5*
kukulienka71
@3sandra3 ,@izabella929 ,ďakujem! @havino ,:-)som sa usmiala,lebo máš pravdu...ten cukor navrch vôbec nemusíš dávať,povrch sa sfarbí aj bez neho krásne do zlatohneda kvôli tomu pudingu.Ja som dala tiež len málo,lebo pred pár dňami som jedla créme brulléé a páčila sa mi tá krusta. Ďakujem aj za *:-)
kika1212
jój, toto sa mi moc páči, hlavne nie je moc sladký, vyskúšam
stacy77777
pri prvom obrázku si hovorím,čo tá naša "kukuč" dala na vrch,že to vyzerá tak dobre...:-),preštudované,uložené,nemá chybu,5*,keby sa dalo,aj viac
neposed
v jednoduchosti je krasa, dcera ma coskoro narodky, tak jej ho upeciem. Ona ma taketo rada.
anina6
koláčik je už uložený, páči sa mi, že nie je veľmi sladký. určite ho upečiem čo najskôr.
iwuska
mnam, toto urcite vyskusam, ale mne sa veru nepaci, ze nie je velmi sladky, ale na to je lahka pomoc :))
stacy77777
hotovo moja,vonia krásne, akurát som ho vybrala z rúry. Len nemám až tak peknú tú cukrovú krustu, neviem,či to môže byť tým,že som mala hodne drobný cukor...už sa naň teším,môj syn,ktorý miluje všetky pudingy a plnky na tento spôsob už povedal, skvele,to je koláčik pre mňa....:-)))
alex37
vyzerá to výborne, ukladám :-) tvojr rcpt-y sa mi vždy podaria :-)
siskam
Dopiekla som, aj degustovala - jasné ešte teplý ale už ho dám do chladničky, ako píšeš, je výborný, ďakujem za ecept
siskam
Dopiekla som, aj degustovala - jasné ešte teplý ale už ho dám do chladničky, ako píšeš, je výborný, ďakujem za ecept
babkamt
Chutný koláč *****, uložený v kk na vyskúšanie.
julica
Perfektný, určite ho pripravím, možno doň šupnem ja ríbezle, keď budú. Veľmi pekný recept, neošúchný
kukulienka71
@iwuska ,@elysa ,@alex37 ,moc ma teší:-) @stacy77777 ,máš ho veľmi podarený! nabuduce skúsim bez krusty,ja som dala len málo cukru navrch,mala som peknú farbu aj tam,kde nebol,neviem,kde nastala zrada?:-)@siskam ,som veľmi rada aj tvojej odozve,a ešte radšej,že vám chutilo:-),@babkamt ,@julica ,vďaka,tie ríbezle sú super nápad,kyslé tam bude pasovať!
zuzik01
nieco na sposob creme brulee.. mozno by si mohla skusit upiect ho bez krusty, dat kolacik zachladit a potom ho vybrat, posypat cukrom a bud dat pod gril alebo specialnou pistolou urobit na povrchu karamel. Lebo ta krusta sa ti potom v chladnicke akoby rozpusti, zmakne...
eviana
@kukulienka71 , neskutočne šikovná si, musím uznať, že koláčik Ti vyšiel fakt skvelo, vyzerá byť veľmi lahodný - verím aj Tvojmu chlapovi, že je lepší ako kúpenský, bo si doňho aj kus srdca zakomponovala... No nedá mi inak ako ho veru vyskúšať... a Tvoje doporučenie si beriem k srdcu, bo ja studené z chladničky koláče mám najradšej (teda mi mo kysnutých, tie mám naopak rada ešte teplé z rúry :) KK a jasných 5* :)
kukulienka71
Ďakujem za rady,@zuzik01 ,tú pištol som už aj videla niekde:-) @eviana ,si veľmi milá! budem rada,ak vyskúšaš a dáš vedieť,či ti chutil.Pekný deň prajem!!
ywett
ahoj @ kukulienka71, tvoj recept som si hneď uložila, koláč máš krásny a ďakujem za skvelý recept, je výborný a tento tvoj recept som vyskúšala ako prvý v mojej novej elektrickej rúre, takže radosť mám dvojnásobnú :-) Ja ten vrch koláča nemám tak pekne zapečený ako ty, ale to bude asi tým, že som už vrch neposypala cukrom. A súhlasím, že je najlepší je z chladničky :-)...a krásne sa vydaril aj @ stacy77777



luss44
@kukulienka , koláčik vyzerá byť jednoduchý, rýchly a chutný, mňam :) už je uložený a čaká v poradí.
kukulienka71
Baby,ja som ho ráno znova piekla,aby som videla rozdiel,ked nedám cukor navrch:-)aj prvýkrát aj teraz sa plnka počas pečenia nadvihne kvôli tomu snehu a po vybratí z rúry to sadne na úroveň cesta.Teraz bez tej cukrovej krusty mám takisto zlatohnedú farbu,okraje ostali bledšie,lebo tá plnka bola nadvihnutá a zboku sa to tak nesfarbí...piekla som na 180°C 25 min.znova.@ywett ,sneh do plnky si dala do odstaveného pudingu? Práve tá bublinková textúra plnky tam nie je vidieť...
alex37
@kukulienka71 , chystám sa naň a páči sa mi s tým cukrom na povrchu, ktorá verzia sa ti pozdáva viac, keď si už vyskúšala obe? :-)
kukulienka71
milá @alex37 ,tento druhý sa mi ešte chladí,teraz som ho vytiahla z rúry,eštek som ho neochutnala,ale ešte teraz cítim fantastickú chuť cukrovej krusty z créme brulléé na jazyku,takže ja ti odporúčam verziu nadopovanú;-))
elixir
Skúsila som, aj som už kúsoček ochutnala, veru dobrý je, už sa chladí na zajtra, potom pridám aj foto. :)
ildinka
Toľko ovácií...určite je výborný vyskúšam na sviatky...
elixir
No už prebehla druhá mini ochutnávka... :) Chutí veľmi dobre, hlavne plnka je ľahučká, len škoda, mi ten vrch nevyšiel tak krásne hladučký ako Tebe...



1x radost
lindarty
dnes som kolac piekla, naozaj je velmi jednoduchy a naozaj chutny. dakujem za recept ;-)
1x radost
mariamka
takto to dopadne, ked niekto nerespektuje recept :) @kuku ja ked vidim 2, tak dam 2, kusy Zlateho klasu, nie Dg :), a od toho sa potom odvijal cely recept, do plnky som dala maslo, aby nebola "na beton" a bielky som si nechala na ozdobu, pomaranc bol taka momentalna zalezitost, "co to spravi" dala som koru do cesta a stavu do plnky, vyborny dezert, nepresladeny, rychly, lahky, velmi chvalim a dakujem :)



kukulienka71
@mariamka ,mne sa toto isté stalo pri torte Vtáčie mlieko,tiež som dala 2 ks namiesto 2 dkg:-)))no,stávajú sa aj horšie veci!Nič to,tvoj koláčik vyzerá famózne,tiež rada pridávam svoje momentálne nápady k receptu,ked pečiem :-)máme toho dosť spoločného,zdá sa mi;-)ďakujem pekne za krásne foto a príhodu:-)
morenajea
odskúšané: koláč výborný aj na druhý deň. Len plnka sa mi zdala riedka, tak som dala celý Zlatý klas namiesto polovice. Formu som vymazala maslom, ale nevysypala som ju múkou. Pri tomto druhu cesta je to zbytočné. *****


1x radost
kitty
Koláčik vyzerá naozaj fajný, len sa mi zdá 2 dkg Zlatý klas málo - je to správne?, chcela by som ho upiecť
kukulienka71
@Kitty , recept je viackrát úspešne vyskúšaný aj mnou aj inými, plnka nemá byť hustá, lebo ju zahustia pri pečení aj vajíčka ešte, takže to množstvo 20g (2dkg) Zlatého klasu sú v poriadku. Je tu aj dáma, ktorá robila s celým balením ZK, tak je to na tebe, nech sa rozhodneš tak či onak, dúfam, že bude chutiť. Pekný deň!
kitty
@Kitty (17.3.2016 09:24)

Ďakujem krásne za odpoveď, chutiť bude určite :-)), tiež prajem pekný deň.
kucharka
Už dlho dlho som mala na pláne tento koláč ale vždy som si myslela, neviem prečo, že je s ním veľa roboty... Až do dnes, keď som si poriadne prečítala postup a prišla som nato, že je celkom jednoduchý a rýchly.
Mala som ale iba 24cm formu a možno som si mala prispôsobiť suroviny, lebo podľa mňa by mal byť koláč skôr tenký... Ale nevadí, koláč je aj tak výborný, my sme ho chutnali ešte skoro teplý a určite bude ešte lepší zajtra, keď bude chladený z chladničky.
Musím sa tiež priznať, že som dala o lyžicu cukru viac .. :-))
Ďakujem za recept na tento lahodný koláčik, určite bude u nás častejšie.


2x haji a radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia