Krehký koláčik s vaječnou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Nápad upiecť takýto koláč mi vnukol manžel,ktorý si tomuto veľmi podobný kupuje v zahraničí v obchode a veľmi mu chutí. Včera som ho ochutnala aj ja a mužove slová:"Vedela by si mi taký upiecť doma?" ma vyburcovali k činu:-)

6-8
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky,cukru,vajca,štipky soli,PDP a nastrúhaného masla vypracujeme cesto,ktoré rozvaľkáme do kruhu a vystelieme ním dno aj boky maslom vymazanej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 28cm. Cesto popicháme vidličkou. Rúru si vyhrejeme na 180°C.
  2. Kým sa rúra vyhrieva,pripravíme si plnku: v mlieku rozmiešame 1 PL cukru,vanilkový cukor,2 žĺtka a 2dkg Zlatého klasu,za stáleho miešania privedieme skoro k varu,ked začína puding hustnúť,nevaríme ale stiahneme zo sporáka a primiešame ešte tuhý sneh vyšľahaný z 2 bielkov.
  3. Túto masu vylejeme na pripravené cesto vo forme a dáme do rúry upiecť.Náročky som dala do plnky tak málo cukru,lebo aj kupovaný koláč bol len mierne sladký,prevládala chuť vajíčok s jemnou arómou vanilky a masla v ceste. Povrch koláčika som zľahka posypala kryštálovým cukrom,počas pečenia sa z neho vytvorí krásne sfarbená krusta:-)
  4. Koláč som piekla na 180°C presne 25 minút,videla som,ako sa okraje oddeľujú od formy,to je znamenie,že je cesto upečené,plnka mala tiež nádhernú farbu,takú istú ako koláč z obchodu -zlatohnedú
  5. Už niekam spejem,podarilo sa mi veľmi verne napodobniť ochutnaný koláč,aj suroviny som dala "z brucha" a presne vyšli na veľkosť formy,plnka aj cesto boli tak akurát,ako je vidieť aj v reze.Najviac ma potešila manželova pochvala po ochutnaní,vyjadril sa,že "ešte lepšie ako to,čo kupuje" :-) Na pohľad obyčajný,ale vskutku chutný koláčik,ráčte skúsiť! A ešte tip na záver: najlepší je z chladničky!!:-)