Tento recept vymyslela moja zaneprázdnená mama. Mám ho rada, lebo sa dá použiť na viaceré spôsoby, stačí len zapojiť fantáziu. A je to!
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Všetky prísady vložiť do vhodne veľkej misy, vypracovať rukami hladké cesto. Vytvarovať pekný bochník, prikryť pokrievkou alebo fóliou a nechať sladko spať do druhého dňa. Na druhý deň na doske rozdeliť na 4 časti, každú časť vytvarovať do šikovného bochníka a rozvaľkať na hrúbku asi 5mm. 1. Z jedného cesta povykrajovať rôzne vianočné /alebo iné príležitostné/ tvary, poukladať na plech a vo vyhriatej rúre upiecť do ružova. Obaliť v zmesi práškového a vanilkového cukru. 2. Z druhého cesta nakrájať kolieskom pásiky, potrieť rozšľahaným vajcom, posypať rascou, alebo sezamom. Upiecť do červena. 3. Z tretieho cesta povykrajovať kolieska ako na šišky, uložiť na plech. Na každý kúsok vtlačiť koliesko domácej klobásy, potrieť vajcom a posypať strúhaným syrom. Alebo aj neposypať, ako kto má rád. 4. Na štvrté cesto naniesť makovú /orechovú, tvarohovú/ plnku, zavinúť závin, potrieť vajcom a šupnúť do rúry. Z tohto cesta je možné urobiť napríklad aj vynikajúci domáci krémeš, alebo slaný závin, plnený šunkovo-zeleninovou plnkou. Len aby bolo pripravené.
Skusim raz urobit toto zazracne cesto a dam vediet dalej, ci to pracuje pre vsetkych...