Foto: zasterka
Veľmi chutný a šťavnatý jablkový koláč, známy aj pod názvom "Grófkin koláč". Takto ho robievam ja...
príprava
na 180 °C
Suroviny
450 g |
|
135 g |
|
250 g |
|
5 ks |
|
1/2 balíčka |
|
1 PL |
|
na vymastenie plechu |
|
na vysypanie plechu |
|
Plnka: | |
900 g, očistené |
|
1 balíček |
|
80 g, posekané |
|
Sneh: | |
5 ks |
|
120 g |
|
nastrúhaná (alebo ešte lepšie poleva) |
|
Postup
-
1
Maslo vymiešame s práškovým cukrom,
-
2
postupne pridávame žĺtka,
-
3
potom primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
-
4
Vypracujeme cesto.
-
5
Jednu tretinu cesta odložíme aspoň na 30 min. do chladničky, do zvyšných 2/3 cesta pridáme kakao a spracujeme. Vznikne nám kakaové cesto, ktoré roztlačíme na vymastený a múkou vysypaný plech.
-
6
Posypeme nahrubo postrúhanými jablkami, vanilkovým cukrom a nadrobno posekanými orechami.
-
7
Na orechy navrstvíme sneh z piatich bielkov a potom na celý koláč najemno postrúhame cesto, ktoré sme mali odložené v chladničke.
-
8
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Na upečený a vychladnutý koláč najemno nastrúhame čokoládu (použila som horkú čokoládu) alebo ho postriekame čokoládovou polevou.
-
9
Príprava snehu: Z piatich bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme práškový cukor.
varecha.pravda.sk/recepty/kralovsky-kolac/21685-recept.ht...
neboj sa -pomôž si..hoci aj mliekom..