Kráľovský koláč

Kráľovský koláč
Foto: vavan
vavanVavan, recept pridal: 10. novembra 2011 19:34Ďalšie jeho recepty

z plnkou ktorá sa rozplýva na jazyku

Suroviny

35
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Všetky suroviny na cesto spolu na doske zmiesime na hladké cesto.
Kráľovský koláč - obrázok 1

2

Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť do mrazáku na 20 minút. Po 20 minutách cesto vyberieme rozdelíme na dve polovice a jednu opäť zabalíme a dáme naspäť do mrazáku.
Kráľovský koláč - obrázok 2

3

Plech si vymastíme olejom 35x25 Cesto si vyvaľkáme vložíme do plechu
Kráľovský koláč - obrázok 3

4

malým valčekom alebo prstami cesto na plechu roztlačíme,okraje vyhrnieme aby nám plnka nevytekala.Na pripravený plát nastrúhame piškóty alebo keksy aby sa plnka nepremočila. Pripravíme si plnku:Kyslú smotanu zmiešame,svanilk. cukrom pudingovým práškom a maizenou.Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a jemne vmiešame do zmesi s kyslej smotany.
Kráľovský koláč - obrázok 4

5

Zmes nalejeme na pripravené cesto na plechu
Kráľovský koláč - obrázok 5

6

Vyberieme cesto z mrazáku a nastrúhame rovnomerne po povrchu koláča. Dáme piecť do vyhriatej rúry pečieme pri teplote 180°C 35 minút.
Kráľovský koláč - obrázok 6

7

Dobrú chuť
Kráľovský koláč - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 32 ľudí (3,9 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ancicka, 10. novembra 2011 o 20:38
    Parádny zákusok.Iste aj veľmi chutný.kk


  • danila, 10. novembra 2011 o 20:38
    to vyzerá byť veeeľmi dobré...


  • palokuchki, 10. novembra 2011 o 20:44
    Mne sa to tiez velmi paci. Recept si ukladam.


  • 45678, 10. novembra 2011 o 20:50
    Zbožňujem nenáročné a zároveň chutné zákusky, ďakujem za recept :-))


  • zdenka1009, 10. novembra 2011 o 20:55
    Podľa surovín z ktorých je zákusok pripravený musí byť len fajnový. Už ide do priehradky - vyskúšať.


  • ivkagal, 10. novembra 2011 o 20:57
    vyzera veľmi dobre a s tou plnkou,hmm,určite aj chutný


  • anaska, 10. novembra 2011 o 20:58
    veľmi zaujímavá plnka. Oplatí sa vyskúšať. Nielen názov koláča je kráľovský, ale si ho kráľovsky aj naservírovala. Gratulujem.


  • kikkus, 10. novembra 2011 o 20:58
    kyslú smotanu mám na koláčoch rada spolu s ovocím - je to osviežujúce. Neviem si predstaviť ako chutí, keď sa koláč rovno pečie so smotanovou plnkou, ale tipujem, že dobre :). Určite ho chcem skúsiť


  • ailuj82, 10. novembra 2011 o 21:01
    tak ten musím skúsiť, už je v KK :)


  • mariaklara, 10. novembra 2011 o 21:11
    No, myslím, že pred takýmto by sa aj sama kráľovná poklonila a aj pred tebou. Recept ukladám a vyskúšam.


  • vierik, 10. novembra 2011 o 21:36
    Krásny nový a nepoznaný zákusok.Už je aj zapísaný v KK,zaradaný do poradia k príprave :-)


  • 3sandra3, 10. novembra 2011 o 22:24
    toto musí byť aká dobrôtka,,, vyskúšam v sobotu upiecť,,,dávam do kk


  • silvia68, 10. novembra 2011 o 23:14
    pred chvíľou som dorobila tiramisu, škoda že som nepozrela prv na varechu, isto by som robila ten tvoj. Vyzerá úžasne. Najbližšie vyskúšam.


  • sladkacokolada, 10. novembra 2011 o 23:15
    krásny zákusok a to úvodné foto , nádhera, na chvíľu som sa pri ňom zasekla:) ukladám


  • nika60, 10. novembra 2011 o 23:22
    Vyzerá veľmi dobre ,ukladám myslím, že ho najbližšej dobe vyskúšam


  • dorisa, 10. novembra 2011 o 23:54
    Pripomína mi to krémeš, ale nie ten obyčajný...ale ten druhý druh, neviem, ako sa nazýva, lebo v cukrárni,kde som chodila naň, som nebola dobré 4 roky. Chválim:)


  • klaura, 11. novembra 2011 o 00:20
    už je v KK a na víkend ho upečiem ...


  • sneica, 11. novembra 2011 o 04:35
    velmy sa mi pozdava,takze ukladam...paradna plnka neviem preco mam pocit ze to bude nieco ako kinder pingui,asi tou plnkou co sa rozplyva na jazyku ...


  • alexdidi, 11. novembra 2011 o 05:26
    Tak toto vyzerá naozaj fajnovo so zaujímavou plnkou,musím vyskúšať.


  • diabambulka, 11. novembra 2011 o 07:15
    tá vôňa už je až pri mne, tiež sa mi páči plnka, veľmi zaujímavá, niečo podobné ako pri indiánskych rezoch kde tiež základ tvoria vyšľahané bielka :-) chcem sa opýtať, máš to vyskúšaané aj s iným pudingovým práškom, napríklad s čokoládovým ??? ukladám...


  • nikola166, 11. novembra 2011 o 07:34
    super, ukladám do KK :)


  • tanaivan, 11. novembra 2011 o 08:04
    Koľko tých piškót ( alebo keksov) asi?


  • marcy, 11. novembra 2011 o 09:04
    skvelá práca,skvelá inšpirácia,určite vyskúšam :)


  • lubisthemple, 11. novembra 2011 o 09:09
    úžasný recept :) hneď v sobotu ho vyskúšam :) ďakujem za recept :)


  • ria389, 11. novembra 2011 o 10:25
    zakladám do k.k.


  • elisticka, 11. novembra 2011 o 12:13
    vyzera super .... ukladam:-))


  • filippa, 11. novembra 2011 o 13:59
    tak to moze byt super ukladam .ta plnka ma velmi zaujala.....


  • vavan, 11. novembra 2011 o 16:00
    Ďakujem všetkým za milé slová odporúčam vyskúšať je ozaj výborny
    @mariaklara @sladkacokolada :-)))Ďakujem ste milé samozrejme aj všetky
    ostatné varecháčky


  • vavan, 11. novembra 2011 o 16:07
    @diabambulka máme rovnaké myšlienky aj ja som rozmýšlala či ho nespravím trojfarebný ale nakoniec som stavila na klasiku myslím že to chuť neovplyvní len farba bude iná skús pol na pol a uvidíš či vtom bude rozdiel vyskúšané nemám robila som ho prvýkrát


  • vavan, 11. novembra 2011 o 16:11
    @tanaivan asi približne 4-5 polievkových lyžíc ja som to veru nemerala
    nastrúhala na struháku po spodu aby to bolo po celom pláte a hotovka.


  • tatranka, 11. novembra 2011 o 16:29
    Zaujímavý a veľmi pekný zákusok.Mám strúhaný zákusok,ale nie tento.Určite si ho upečiem.Ukladám do kk.


  • danculka, 11. novembra 2011 o 16:54
    pekný zákusok,zaujímavý....


  • veronika353, 11. novembra 2011 o 17:33
    Nádhera!!! Tak tento zákusek ještě neznám,vypadá velice lákavě. Ukládám !!


  • evanaaa, 11. novembra 2011 o 17:34
    Na mňa veľa slov už nezostáva, samozrejme, že chválim, ja som si ho ešte včera po prečítaní uložila, tiež ma uchvátila tá plnka snehová.


  • zdenkas, 11. novembra 2011 o 17:37
    Tlieskam,krááásne.Ozaj vydarený koláčik.Ukladám


  • akeber, 11. novembra 2011 o 19:56
    uložím, vyskúšam vyzerá lákavo :-)


  • kata50, 12. novembra 2011 o 00:20
    @vavan koláčik je na 1. ***


  • vavan, 12. novembra 2011 o 08:33
    @tatranka @danculka @evanaaa @zdenkas @akeber @kata50
    Ďakujem Všetkým varecháčkam za milé komentáre ste zlaté.


  • tinca, 12. novembra 2011 o 11:44
    @vavan veľmi sa ti vydaril, krásne foto:)


  • trencanka, 12. novembra 2011 o 12:15
    Zaujimavy recept, krasny servis, uhladne nakrajane, no proste skvele!! Ukladam a buduci tyzden peciem.


  • cica2, 12. novembra 2011 o 12:21
    vyzerá fantasticky, tak ako všetky tvoje krásne recepty...kk:)


  • vierik, 12. novembra 2011 o 17:06
    @vavan upečený,vychladnutý a ochutnaný.Je véľmi dobručký,ozaj taký kráľovský....díky za dobrý receptík.


  • optimista, 12. novembra 2011 o 20:43
    perfektne naservírované a lákavé, už sa mi slinky zbiehajú ...
    skvelý recept už má svoje miesto, díky za inšpiráciu


  • havino, 12. novembra 2011 o 20:43
    nádhera, krásny, krásne naservírovaný, ukladam


  • hubata, 12. novembra 2011 o 21:05
    Vyzerá slávnostne, jemne ako by si ho nepiekla ale háčkovala. Tá plnka je niečo nové, neokukané, uložíme a určite si ho obľúbime. Vďaka.


  • vavan, 12. novembra 2011 o 21:49
    @vierik to je realizácia rýchlosťou blesku ani nevieš ako si ma potešila
    som veľmi rada že sa ti vydaril a že Vám chutí.


  • hviezdickaz, 12. novembra 2011 o 22:07
    vyzera naozaj dobre :)


  • mojack, 12. novembra 2011 o 23:10
    Ak idem na dovolenku, vždy si donesiem nejaky receptik. V mojej zbierke sa nachadza aj niečo podobne ako tento. V plnke okrem smotany su jogurty , bez pudingu. Su fantastické.


  • mamatata2, 13. novembra 2011 o 09:45
    Milá @Vavan , včera som piekla podľa tohto receptu, koláč sa vydaril sa a dostala som pochvalu od manžela, tak Ti kus z nej posielam a ďakujem, že si recept poskytla .


  • orchidea, 13. novembra 2011 o 14:27
    Vyzerá úžasne... recept si ukladám a určite aj vyskúšam.


  • vavan, 13. novembra 2011 o 20:25
    @mamatata2 Ďakujem za kus Vašej pochvaly;-) to vždy poteší som rada že Vám chutilo


  • vavan, 13. novembra 2011 o 20:30
    @hubata Vďaka ale koláče som sa zatiaľ ešte nenaučila hačkovať:-)))
    @havino @hviezdickaz @orchidea Ďakujem dievčence vyskúšajte.


  • cathyc, 13. novembra 2011 o 21:44
    dnes som ho upiekla. Zabudla som na tie piškóty a vôbec to nevadilo, nerozmočil sa. Fascinuje ma na ňom to nízke množstvo cukru. Napriek tomu je chuťovo veľmi dobre vyvážený. Nabudúce skúsim zameniť obyčajnú múku za celozrnnú špaldovú, myslím, že by to nemal byť problém. Ďakujem za skvelý recept.


  • lubisthemple, 14. novembra 2011 o 10:01
    piekla som ho v sobotu a je výborný :) všetkým odporúčam :) ešte raz vďaka za úžasný recept :)


  • babi, 14. novembra 2011 o 16:15
    Veľmi, veľmi zaujímavá a určite výborná plnka. Strúhaný koláč robievam, ale s tvarohovou plnkou. Toto však určite vyskúša.


  • medovnicek, 14. novembra 2011 o 20:55
    ten musí byť výborný


  • dorisa, 14. novembra 2011 o 22:54
    Prečo ti neukazuje fotku???


  • vavan, 18. novembra 2011 o 15:00
    @kata50 @tinca @cathyc @lubisthemple @babi @medovnicek Ešte
    raz všetkým ĎAKUJEM!!!!! za milé komentáre je mi potešením že sa vám recept páči a tí čo ho vyskúšali sú spokojný,nemáte začo ďakovať,
    ja sa veľmi rada podelím o recepty


  • vavan, 18. novembra 2011 o 15:19
    @dorisa ja ju vidííííííím,ty nie




  • janinar, 19. novembra 2011 o 15:06
    tak ja teda vobec nepeciem zakusky,iba ak kysnute kolace,ale tento ma dostal tak verim,ze sa mi aj podari dnes,resp.zajtra...
    len ma zaujima, preco 1PL maizeny do plnky?
    je to nejaky grif?


  • zdenkas, 20. novembra 2011 o 12:53
    Tak koláčik je vyskúšaný,naozaj je výborný,všetkým odporúčam.Cesto na strúhanie som nechala troštičku dlhšie v mrazničke,lebo sa mi horšie stúhalo,ale potom to išlo výborne.Aj ja ďakujem za receptík.


  • janinar, 20. novembra 2011 o 13:13
    no teda,kolacik je hotovy este horuci...len mi nenarastol tak ako na fotke :o( davala som sodu bikarbonu...a tej plnky je taaaaaaaak vela,ze nabuduce asi dam 500-600g muky,lebo som to cesto ledva povytahovala po okrajoch ;o) ale kedze je to prakticky moj prvy zakusok,som na seba pysna...a kto neskusa,nic sa nenauci ;o))


  • vavan, 20. novembra 2011 o 19:55
    @zdenkas Ďakujem teší ma že sa ti koláčik vydaril


  • vavan, 20. novembra 2011 o 20:06
    @janinar tá maizena aj s pudingovým práškom tam ide na zahustenie,a prečo sódu bicarbonu?v recepte je prášok do pečiva a ako píšeš že pečieš prvýkrát tak doporučujem a to v dobrom dodržať postup podľa receptu a keď už budeš mať viac skúseností v pečení potom si to prispôsobíš podľa seba a tento koláč je na malý plech 35x25


  • babinka, 27. novembra 2011 o 00:17
    tak mne tak narastol, ze takmer vytiekol z plechu, ale potom trosku splasol, napriek tomu bol fantasticky, osviezujuci - do plnky som pridala drobne ananasove kusky. Chut plnky je velmi, velmi zaujimava, penova, ako keby tam bol stuzovac ci zelatina - a nebol. Vrch som este pofrkala cokoladou, lebo sa mi zdal taky - svetly.


  • vavan, 27. novembra 2011 o 22:05
    @babinka musíš mať poriadne vyvýšené okraje tá plnka je pred
    pečením taká redšia a keď sa upečie je taká ako píšeš a keď chceš mať tmavé môžeš pridať kakao do cesta,záleží od žĺtkov ak sú bledé
    tak bude cesto svetlé.Ja som ho mala po upečení žlté.


  • ailuj82, 4. januára 2012 o 15:13
    Mňam, výýýborný. Miesto smotany som dala tvaroh / z Lidla vo vedierku/ .... ;-)


  • silvia68, 31. januára 2012 o 15:41
    ani po hodine v mrazaku nebolo cesto schopné strúhania, odporučam min. 2 hodiny, určite nie 20min


  • silvia68, 31. januára 2012 o 16:25
    z plechu 25x35cm merala som to mi vypadával, nabúce klasický veľký plech,prepáč že ti tu takto píšem poznámky, ale ked sa po čase vrátim k tomuto zákusku, aby som vedela, čo a ako, ináč chýba mi tu nejaká rubrika, že toto áno ale s takouto úpravou


  • angela2, 18. februára 2012 o 19:19
    receptík som vyskúšala, je taký lahodný a rýchlo hotový, mnamka :)


  • ailuj82, 24. februára 2012 o 11:43
    @silvia 68 - ja som ho dnes robila už po 2x, a nemala som z ničím problémy. Z plechu *nevypadával* a z cestom sa robilo pomerne dobre aj ked bolo len v chladničke.


  • monchichi22, 25. februára 2012 o 12:13
    kolac idem robit,cesto je u v chladnicke,a rozmyslam ze na plnku naukladam ovocie (taky mrazeny mix cucoriedky maliny)


  • lubjak, 26. februára 2012 o 11:29
    kolacik upeceny, vonia,ja som na cesto posypane piskotovymi omrvinkami poukladala visne,az potom plnku ,ta sa krasne nadvihla,je horuci, ale co som odsklbla, chuti vynikajuco.Vynikajuci recept, jednoduchy aj na pripravu aj na upecenie.dakujem


  • havino, 26. februára 2012 o 14:57
    upečený, odskúšaný, chválim cesto,veľmi, citronova kôra je v nom cítiť a je to fajn chuť, výborne sa s ním pracovalo, aj ked ja akčná,všetko naraz robím, spodok a plnku som si urobila hned a musela som čakať kým druhá polka cesta sa zchladí, lebo nastrúhať by ho bolo nemožné, tak na etapy, postruhala,resp.obstrúhala cesto, šup do mrazáku a dookola kým som neminula polku cesta, čiže je doležité pre tých čo ho plánujú piecť, mať velmi dobre vychadené cesto, toto cesto budem už používať aj pri jablčníku aj pri tvarohovníku, ak to dobre nazývam, lebo táto plnka je síce dobrá, taká iná,ako som zvyknutá, trošku želatinovejšia, málinko,ale ja osobne si viem predstaviť aj tvarohovú plnku,aj hrozienka kludne v ňom, trebars aj zmiešaný tvaroh,ale ten lisovaný s tou smotanou,ale podobá si mi to na tvaroh,ale nie je to tvaroh, taký tvarohovosmotanový rôsol, inak chuť celkového koláčika dobrá, vrátim sas k nemu určite a budem obmieňať plnky,ešte k tomu cestu, na to, ako málo sa mi zdalo na povrch nastrúhané, tak jeho dosť,aj na spodu,aj na povrchu, koláčik vyzerá presne,ako tvoj na obrázku, aj ked som sa bala, spomínali tu, že im kypel z plechu, dala som ho na riadne hlboký plech a dosť aj velký, aj som spočiatku lutovala, že bude zrejme nízky, nie, je akurát, v malom plechu by bol moc vysoký, cesto krásne narástlo,vážne cesto na jedničku, dakujem @vavan za recept


  • pivonka, 26. februára 2012 o 15:16
    Tiež som tento koláč piekla ešte v jeseni. Chuť má jemnú, tiež chválim cesto, poznať, že sú tam 4 žĺtky. Mne sa páčila aj plnka. Každý, kto ochutnal, sa pýtal, či je tam tvaroh. Celkove chuť hodnotím ako výbornú a jemnú, aj keď nie veľmi výraznú.


  • jerica, 26. februára 2012 o 20:03
    jaj tak to je fajnotka, už aj ide na papier a do KK !!


  • viktoriaruba, 22. apríla 2012 o 18:21
    dnes som ten kolacik robila, je suppper


  • petka33, 19. júna 2012 o 14:36
    tento kolacik je super spicovy, mnamkovy. tentokrat som sa rozhodla, ze si spravim coko cesto a do plnky este pridam jahodky. kamosky sa maju na co tesit, ked dojdu. mnam



Pridanie komentáru:
Ďalšie komentáre sa k tomuto receptu momentálne nedajú pridávať. Pretože autor receptu buď tento recept vypol (zmenil na skrytý), alebo v ňom autor robil úpravy a recept čaká na schválenie administrátormi.

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist