Kráľovský jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: zasterka

Veľmi chutný a šťavnatý jablkový koláč, známy aj pod názvom "Grófkin koláč". Takto ho robievam ja...

60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo vymiešame s práškovým cukrom,
  2. postupne pridávame žĺtka,
  3. potom primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  4. Vypracujeme cesto.
  5. Jednu tretinu cesta odložíme aspoň na 30 min. do chladničky, do zvyšných 2/3 cesta pridáme kakao a spracujeme. Vznikne nám kakaové cesto, ktoré roztlačíme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  6. Posypeme nahrubo postrúhanými jablkami, vanilkovým cukrom a nadrobno posekanými orechami.
  7. Na orechy navrstvíme sneh z piatich bielkov a potom na celý koláč najemno postrúhame cesto, ktoré sme mali odložené v chladničke.
  8. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Na upečený a vychladnutý koláč najemno nastrúhame čokoládu (použila som horkú čokoládu) alebo ho postriekame čokoládovou polevou.
  9. Príprava snehu: Z piatich bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme práškový cukor.