Kráľovský jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: zasterka
Veľmi chutný a šťavnatý jablkový koláč, známy aj pod názvom "Grófkin koláč". Takto ho robievam ja...
60 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo vymiešame s práškovým cukrom,
- postupne pridávame žĺtka,
- potom primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Vypracujeme cesto.
- Jednu tretinu cesta odložíme aspoň na 30 min. do chladničky, do zvyšných 2/3 cesta pridáme kakao a spracujeme. Vznikne nám kakaové cesto, ktoré roztlačíme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Posypeme nahrubo postrúhanými jablkami, vanilkovým cukrom a nadrobno posekanými orechami.
- Na orechy navrstvíme sneh z piatich bielkov a potom na celý koláč najemno postrúhame cesto, ktoré sme mali odložené v chladničke.
- Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Na upečený a vychladnutý koláč najemno nastrúhame čokoládu (použila som horkú čokoládu) alebo ho postriekame čokoládovou polevou.
- Príprava snehu: Z piatich bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme práškový cukor.