Jablková torta
Kráľovská jablková torta
Autor receptu: theflyingbaker
Jeseň a jablkové zákusky je kombinácia, ktorú asi nič netromfne.
|
12-14 porcií |
30 minút príprava |
10+30+20 minút na 180 °C |
Postup
- V miske vymiešajte maslo, cukor, soľ, vanilkový cukor a vajce. Pridajte múku spolu s práškom do pečiva a všetko premiešajte do hladka. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 15 minút do chladničky.
- Medzitým si pripravte jablkovú náplň: Jablká ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kocky. V hrnci premiešajte nakrájané jablká, cukor a 750 g jablkového džúsu. Zmes priveďte k varu a varte približne 5 minút, kým jablká nezačnú mäknúť. Pridajte vanilkový puding zmiešaný so 100 g jablkového džúsu a dôkladne premiešajte. Pokračujte vo varení za stáleho miešania na miernom ohni ďalších 5 minút.
- Pripravené cesto roztlačte do formy s priemerom 24 cm, ktorú ste predtým vystlali papierom na pečenie. Cesto popichajte vidličkou a rovnomerne naň vylejte jablkovú náplň. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút.
- Bielky spolu so štipkou soli vyšľahajte do tuha. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, až kým nezískate pevný sneh. Tento sneh jemne navrstvite na jablkovú náplň. Aby ste získali efekt "kopčekov" dotknite sa ho spodnou stranou lyžice a ťahajte ju hore. Sneh sa na ňu na chvíľku nalepí a keď sa odtrhne, ostane vám kopček/cíp. Vrch posypte mandľovými lupienkami. Dajte naspäť do rúry.
- Celý koláč pečte pri 180°C ešte ďalších 15-20 minút, kým nezískate krásnu zlatistú farbu. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom môžete podávať.