Králičie stehná marinované s drienkovicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. septembra 2014
Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept)
Foto: sracz

Jeden z možných spôsobov prípravy lahodného králičieho, ale aj zajačieho mäsa. Ďakujúc „super“ kamarátovi Tiborovi z Turne nad Bodvou, mám ešte zopár „kvapiek“ domácej Zobraziť celý popisJeden z možných spôsobov prípravy lahodného králičieho, ale aj zajačieho mäsa. Ďakujúc „super“ kamarátovi Tiborovi z Turne nad Bodvou, mám ešte zopár „kvapiek“ domácej drienkovice, preto som sa rozhodol aj pre jej využitie do „pacu“. Neľutujem! Ani rozhodnutie, ani drienkovicu! Návšteva z Arizóny bola na výsosť spokojná a v putovaní pokračovala so slastným pocitom „nebíčka v papuľke aj v brušku“! U zákonitej krajšej lepšej 1/2 som opäť zabodoval nie iba jedlom, ale aj reprezentáciou domácnosti!

4-6
porcie
72 hod/120 minút
príprava
70-80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    pretože vyčistené králiky (6÷10 ks v jednej dodávke) kupujeme od farmára v celku, rozporcujem ich všetky naraz a potom uložím do mrazničky (zvlášť predné nohy, zadné stehná, chrbáty, brušné blany, hrudníky s chvostami) už v jednotlivých dávkach. Musím sa priznať, že pri rozoberaní jednotlivých kusov som si pripadal ako Herodes, lebo tie „maľuchy“ mali hmotnosť v rozmedzí 800÷1 200 g. Pravdou je, že práve takéto „jemné“ kusy sú vhodné aj na vyprážanie. Ja pri vlastnom chove som „porážal“ až keď jednotlivci dosiahli minimálne 4 000 g živej hmotnosti.

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    toto všetko budem potrebovať; stehná (nadrezané na 2÷3 časti až ku kosti) sú 3 dni (ale niekedy až týždeň) „odležané“ v marináde, ktorú som namiešal z uvedených ingrediencií

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    stehná som obojstranne poopekal na horúcej „emulzii“ s à 2 PL bravčovej masti, masla a oleja, potom ich uložil na pracovnú tácňu

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na zoškrabanom výpeku som opražil pokrájanú údenú slaninu

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a keď „dostala“ zalatohnedú farbu, pridal som nastrúhanú stredne veľkú červenú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku, zaprášil zarovnanou PL sladkej mletej papriky, premiešal, porestoval

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pridal aj na kolieska pokrájanú mrkvu,

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    krátko podusil, do základu vložil opečené stehná, zalial kuracím vývarom (tentoraz mi ostal z kapúnej polievky), nechal zovrieť a potom, prikryté, nechal pomaly dusiť asi 65÷70´; počas dusenia som ich priebežne podlieval drienkovicovou marinádou;

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k mäkkým som prisypal vrecko mrazeného hrášku, asi po 3´

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zalial PL kukuričného škrobu „rozkvedlaného“ asi v 100 ml studeného kuracieho vývaru, omáčku zjemnil 5÷6 kopcovitými PL kyslej smotany, zamiešal, dochutil, nechal minútku prevrieť

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a hotovo!

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    porcia pre moju krajšiu ½ doplnená čerstvými malinami (ale iba z veľkoobchodu)

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    porcia na tomto obrázku by potrebovala väčší tanier, alebo byť menšia, ale to by potom bola pre mňa primalá!!!

    Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

babkamt
Tvoj tanier by potreboval bočnice:-) Poriadna chlapská porcia patrí samozrejme tebe a zaslúžene. Recept sa mi páči. Pri realizácii recetpu vynechám drienkovicu, lebo ju nemám:-) Recept som si uložila do kolónky králik. 5*
patroveckypitrs
Dobrý recept chválim ho aj som dal 5*. Ja mám podobný recept a viem si živo predstaviť tu vynikajúcu chuť. Len ja som použil vodku ríbezlovku ten alkohol veľmi zjemní mäso. To ma naviedlo že mám králika v mrazničke tak si uvarím ešte mám skvelý recept. V sobotu ho zverejním.
izabella929
@sracz...fantastick é jedlo...na drienkovici? paráda...ešte som ju nechutnala, brat ma s ňou ponúkal/ jeho špecialita/ale som odmietla...no teda, čo ty všetko máš....tvoj králik sa cíti báječne na tak krásne upravenej farebnej lúke...) skvelé a krásne...

Zaujímavé video z archívu TV Varecha