Králičie stehná marinované s drienkovicou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Jeden z možných spôsobov prípravy lahodného králičieho, ale aj zajačieho mäsa.
Ďakujúc „super“ kamarátovi Tiborovi z Turne nad Bodvou, mám ešte zopár „kvapiek“
domácej drienkovice, preto som sa rozhodol aj pre jej využitie do „pacu“. Neľutujem! Ani
rozhodnutie, ani drienkovicu! Návšteva z Arizóny bola na výsosť spokojná a v putovaní
pokračovala so slastným pocitom „nebíčka v papuľke aj v brušku“! U zákonitej krajšej
lepšej 1/2 som opäť zabodoval nie iba jedlom, ale aj reprezentáciou domácnosti!
4-6 porcie |
72 hod/120 minút príprava |
70-80 minút tepelná úprava |
Postup
- pretože vyčistené králiky (6÷10 ks v jednej dodávke) kupujeme od farmára v celku, rozporcujem ich všetky naraz a potom uložím do mrazničky (zvlášť predné nohy, zadné stehná, chrbáty, brušné blany, hrudníky s chvostami) už v jednotlivých dávkach. Musím sa priznať, že pri rozoberaní jednotlivých kusov som si pripadal ako Herodes, lebo tie „maľuchy“ mali hmotnosť v rozmedzí 800÷1 200 g. Pravdou je, že práve takéto „jemné“ kusy sú vhodné aj na vyprážanie. Ja pri vlastnom chove som „porážal“ až keď jednotlivci dosiahli minimálne 4 000 g živej hmotnosti.
- toto všetko budem potrebovať; stehná (nadrezané na 2÷3 časti až ku kosti) sú 3 dni (ale niekedy až týždeň) „odležané“ v marináde, ktorú som namiešal z uvedených ingrediencií
- stehná som obojstranne poopekal na horúcej „emulzii“ s à 2 PL bravčovej masti, masla a oleja, potom ich uložil na pracovnú tácňu
- na zoškrabanom výpeku som opražil pokrájanú údenú slaninu
- a keď „dostala“ zalatohnedú farbu, pridal som nastrúhanú stredne veľkú červenú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku, zaprášil zarovnanou PL sladkej mletej papriky, premiešal, porestoval
- a pridal aj na kolieska pokrájanú mrkvu,
- krátko podusil, do základu vložil opečené stehná, zalial kuracím vývarom (tentoraz mi ostal z kapúnej polievky), nechal zovrieť a potom, prikryté, nechal pomaly dusiť asi 65÷70´; počas dusenia som ich priebežne podlieval drienkovicovou marinádou;
- k mäkkým som prisypal vrecko mrazeného hrášku, asi po 3´
- zalial PL kukuričného škrobu „rozkvedlaného“ asi v 100 ml studeného kuracieho vývaru, omáčku zjemnil 5÷6 kopcovitými PL kyslej smotany, zamiešal, dochutil, nechal minútku prevrieť
- a hotovo!
- porcia pre moju krajšiu ½ doplnená čerstvými malinami (ale iba z veľkoobchodu)
- porcia na tomto obrázku by potrebovala väčší tanier, alebo byť menšia, ale to by potom bola pre mňa primalá!!!