Králičie chrbáty marinované čiernym pivom fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. novembra 2014
Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept)
Foto: sracz

Na dostatok čerstvej „králičiny“ sa, na šťastie, od istého času sťažovať nemôžeme. Ako prvé sa vždy spotrebujú stehná a tak sa mi v Zobraziť celý popisNa dostatok čerstvej „králičiny“ sa, na šťastie, od istého času sťažovať nemôžeme. Ako prvé sa vždy spotrebujú stehná a tak sa mi v mrazničke „nakopili“ chrbáty. Konkrétne deväť! Vedel by som ich pripraviť na „x + yn“ spôsobov, ale tentoraz som chcel pre Vás niečo nové. Dlhšiu dobu som v chladničke schovával, pre mňa vzácny to „mok“, fľašu tmavého piva, ležiaka Samson 12° a všetko ostatné sa doma vždy nájde; a ešte jednu novotu; ako prílohu som síce zvolil zemiakové pyrè, no teraz viac bohaté!

6÷8
porcií
5÷7/72 hod/5÷7 minút
príprava
120÷150 minút
na 215/180 °C

Postup

  1. 1

    tak to vyzeralo na začiatku (streda večer);

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z uvedených ingrediencií som v „jenskej“ mise s čiernym pivom vymiešal marinádu (použil som českobudějovický „Tmavý ležák Samson 12°“), do ktorej som rozložil umyté králičie chrbáty; zakryl som ich kychyňskou fóliou a uložil do chladničky.

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v nedeľu predpoludním sa „išlo na vec“; na pracovnú časť kuchyňského pultu som rozložil celofánovú fóliu a posypal ju múkou s aditívami (pozri http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html ); z marinády vybrané a odkvapkané chrbáty som poukladal na posypanú fóliu, posolil ich a „oeMČeKoval“, otočil ich a zopakoval soľ a čMČK.

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som ich obojstranne opiekol na pekné „červeno_hnedo“ a uložil na pomocnú tácňu

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    výpek v panvici som zoškrabal a na ňom, posypanú 2 hrsťami bravčových škvariek,

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    som krátko porestoval veľkú hrubšie pokrájanú červenú a bielu cibuľu; priebežne som nechal rúru vyhriať na 215 °C (400 °F);

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    k cibuli som pridal pokrájané paradajky a zelenú papriku, premiešal a vzápätí opäť krátko porestoval a

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na takto pripravený základ som porozkladal opečené chbáty králikov,

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podlial ich ~ ¼ zálievky (mal som zvyšok silnej polievky z kapúna, do ktorej som pridal 2 PL rastlinného oleja „Wesson“, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ a drvenú rascu) a panvicu bez pokrievky vložil na asi 7´do už vyhriatej rúry; potom som mäso pomocou kuchyňských klieští pootáčal, podlial druhou ¼ zálievky a vrátil opäť na asi 7´do rúry; po tomto čase som mäso v panvici zalial zvyškom zálievky, prstami posypal celou rascou, teplotu znížil na 180 °C (350÷360 °F), prikryl pokrievkou a na 120´ s dôverou zveril elektrickej rúre. Nebolo potrebné, kontrolovať, podlievať, ani dochucovať! Na obr, vidíte výsledné dielo,

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ktoré som servíroval s „extramaslovým zemiakovým pyrè“ : necelé dva kilogramy olúpaných a pokrájaných zemiakov, som uvaril s PL soli, zohrial som asi 400 ml plnotučného mlieka s 3 vetvičkami čerstvého tymiánu, 2 listani bobkového listu a s 12 PL masla;

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    uvarené a scedené zemiaky som zalial horúcim „obohateným“ mliekom, posypal soľou (pre dospelých je možné pridať aj štipku čMČK) a vyšľahal do peny

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na tanieri to potom vyzeralo takto a za chuť zodpovedám svojim slovom a menom

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    za to, že sa Vám môžem pochváliť vlastnoručne upečeným tvarohovo orechovým koláčikom, zo srdca rád veľmi pekne ďakujem milej @zuzanka1367 z Hriňovej, ktorej vynikajúci rcp: http://varecha.pravda.sk/recepty/tvarohovo-orechovy-kolac-fotorecept/55158-recept.html vrelo odporúčam do Vašej pozornosti a priazne! "Bars fajny, prudko jedlý", nemá chybu!

    Králičie chrbáty marinované čiernym pivom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

frezia68
Králičie chrbty veľa mäsa nemajú,ale tá bohatá šťava nahradí a spravil si skvelý obed.U nás kapúna nekúpim,v tej diaľke ho kúpiš bežne?Aj za výborný koláč máš ***** a posielam pozdrav do tej diaľky :-)
babkamt
Na tvojich receptoch je vidieť, že varíš s láskou. Rada si ich vždy prečítam. Recept sa mi páči,preto putuje do kk. Tebe dávam *****
evanaaa
@sracz , veľmi dobre si to skombinoval a ešte lepšie to vyzerá v konečnej úprave. Ako vidieť, máte často kálikov a je to dobré dietne mäsko, len môjho manžela nemôžem presvedčiť, inak by som aj ja rada spravila. A ešte aj zákusok k tomu - dokonalé!
Ešte k poznámke od @frezia68 , spomína kapúna, čiže kohúta ale nevidím, žeby sa tu spomínal......? Alebo mala na mysli králika?
tatranocka
@evanaaa :
bod:9
...podlial ich ~ ¼ zálievky (mal som zvyšok silnej polievky z kapúna, do ktorej som pridal 2 PL rastlinného oleja „Wesson“, pretlačené ...
evanaaa
Ak nie je vývar z kapúna, asi sa dá aj nahradiť iným, možno niekde na dedine by sa aj našiel - ako behá na dvore za sliepkami :)))))