Foto: babidka
Kozľacie mäso sa u nás veľa nejedáva a tak keď nám moja švagrinka "nadelila" polovicu kozľaťa , bola som v rozpakoch :co s ním? Zobraziť celý popisKozľacie mäso sa u nás veľa nejedáva a tak keď nám moja švagrinka "nadelila" polovicu kozľaťa , bola som v rozpakoch :co s ním? Na Vareche som našla iba jeden recept /ten mi nevyhovoval/ a tak som gúglila a gúglila po francúzskych stránkach ...až som si vymyslela svoj recept :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g alebo stehno |
|
1 ks väčšia |
|
3-4 ks |
|
5-6 ks |
|
100 g |
|
2-3 vetvičky čerstvá |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
štipku |
|
|
Postup
-
1
Kozľacina /tak ako jahňacina/ má svoju charakteristickú arómu a preto mäso musíme odblaniť - je to trošku piplavá robota ale s dobre naostreným vykosťovacím nožom to zvládnete dosť rýchlo :-) Mäso opláchneme a nakrájame na väčšie kúsky .
-
2
Mäso osolíme , okoreníme a opečieme na oleji .Ja som použila liatinový hrniec /roud casserole/ ktorý je ideálny na pomalé dusenie v rúre .
-
3
Na panvici si opražíme slaninu pokrájanú na kocky , pridáme pokrájanú cibuľu a chvíľu podusíme . Pridáme k opečenému mäsu .Zakryjeme a pomaly dusíme . V mojom hrnci sa nemuselo podlievať vodou , ale pridajte ju keď je tekutiny primálo .
-
4
Paradajky sparíme a olúpeme , pokrájame na väčšie kúsky a pridáme k mäsu . Pridáme aj pár vetvičiek čerstvej šalvie .
-
5
Ráno som našla pod lesom pár pečiarok a tak som pridala aj tie . Mäsko som nechala dusiť vo vlastnej šťave ešte asi 30 minút ...
-
6
Mäso z mladej kozľaciny je jemné , šťavnaté , krehké a má svoju charakteristickú chuť a vôňu . Trošku svojou chuťou pripomína mladú jahňacinu -preto odhoďte predsudky /ak ich máte / a skúste ho uvariť . Vo Francúzsku sa považuje za delikatesu...a právom:-)
-
7
Podávať môžeme s dusenou ryžou , zemiakmi alebo s čerstvým pečivom či chlebíkom . Ak pridáte viac zeleniny - môžete to považovať za jedlo z jedného hrnca :-) Ja som urobila zemiakovú kašu .
a tvoj recept vyzerá fajn, iste ste si pochutili .-)
Vyrastal som na kozacom mlieku. Na Veľkonočné sviatky sme mávali plnenú hruď z kozľaťa. Od detstva som to nejedol. Na staré kolená budme v nedeľu robiť z kozľaťa obed.