Korenený pečený bôčik na údenej paprike fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. mája 2011
Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept)
Foto: pusta

Na želanie rodiny som na dnešný obed urobila znovu niečo na údenej paprike. Kúpila som bôčik aj s kosťou, nakrájala som ho na 2-2,5 Zobraziť celý popisNa želanie rodiny som na dnešný obed urobila znovu niečo na údenej paprike. Kúpila som bôčik aj s kosťou, nakrájala som ho na 2-2,5 cm plátky a naložila som ho na 24 hodín do marinády, ktorú som urobila priamo do pekáčika. Použila som na hrubo drvené celé čierne korenie, sladkú, štipľavú a údenú papriku, sušenú štipľavú papriku, celý koriander, cibuľu, granulovaný cesnak, cesnak,soľ, ostrý kečup, med, ocot, olej a vodu. Piekla som pomaly 2 hodiny a zapiekla na 220 stupňoch ešte 15 minút.

8-10
porcií
30minút+24 h v chlad minút
príprava
120/15 na bôčik a 20 minút
na 165/220 °C

Suroviny

1000 g s kosťou bez kože
1 PL
1 PL
1 PL
podľa chuti
1 PL
1
1 PL
1 ks
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
3 PL
125 ml
4-5 ks stredne veľká
4 strúčiky
800-1000 g




Postup

  1. 1

    Kúpila som prerastený bôčik s kosťou, kožu som odrezala - nepoužila som ju, je v mrazničke pripravená k inému jedlu.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som ho na plátky o hrúbke 2 - 2,5 cm.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si med a celé čierne korenie, ktoré som na hrubo podrvila v mažiari.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Marinádu, do ktorej som naložila plátky bôčika, som robila priamo do pekáčika a hotové, naložené mäsko v marináde, som vložila na 24 hodín prikryté pokrievkou do chladničky. Nadrvené čierne korenie som dala do pekáčika.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si lusk sušenej pálivej papriky a...

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...posekala som ju na drobno.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravila som si mletú červenú údenú papriku, ktorú som si kúpila v e-shope Rossk - levné korení v Brne v Ceskej republike, podobne ako väčšinu korenia, poslali mi ju na domácu adresu obratom za prijateľnú cenu.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som si nachystala sušený granulovaný cesnak a drvenú rascu.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravené korenia a soľ som dala do pekáčika.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do pekáčika som pridala med, olej, vodu a riadne som to premiešala, aby sa rozpustila všetka paprika. Ako sladkú mletú červenú a štipľavú papriku som použila madarskú papriku kalocsai, pre jej vynikajúcu a zamatovú chuť i krásnu farbu a vôňu. Samozrejme som pridala mletú údenú papriku, ktorá tvorí samotný základ a chuť jedla.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do tejto zmesi som naložila nachystané plátky bôčika.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pokrájala som cibuľu na kocky a očistené strúčiky cesnaku som utrela nožom, nelisovala som ich cez lis na cesnak. Takto som to pridala k naloženému mäsku.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pripravila som si ocot, ostrý kečup a pridala som ho k mäsku v pekáčiku.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridala som ešte celý koriander, znovu som celé riadne premiešala a prikryté - šup do chladničky na 24 hodín, aby všetky chute krásne prešli do mäska.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Prikryté som piekla pomaly v trúbe vyhriatej na 165 stupňov 2 hodiny. Pri tomto spôsobe pečenia všetky chute prechádzajú do mäska a mäsko zostáva šťavnaté, ale sa nerozpadá a vytvorí sa hustá, chutná, voňavá šťavička. Po tejto dobe som odstránila pokrievku z pekáčika, zvýšila som teplotu trúby na 220 stupňov, piekla som odkryté ešte 15 minút, aby med na povrchu bôčikových plátkov pekne skaramelizoval.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Kým sa bôčik piekol, očistila som zemiačiky a pokrájala som ich na krížalky.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Mäsko a šťavičku som dala do iného, menšieho pekáčika, prikryla pokrievkou, aby zostalo všetko teplé. Do výpeku som dala zemiaky, ktoré som predtým scedila, vyutierala v utierke do sucha. Zemiaky som piekla 20 minút na 220-tich stupňoch do chrumkava.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Na tanier som dala šťavičku, na ktorú som položila 2-3 plátky upečeného bôčika na osobu, obložila som upečenými zemiačikmi a podávala som horúce.

    Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

evanaaa
Pusta (!) ja som toto robila včera, väčšinu surovín ako ty, len nie všetky a keby sssssssssssi toto sem dala skôr, tak tam dám aj tú údenú papriku, váhala som, či mi nepokazí chuť. mám ju, ale neviem kde všade ju použiť. Išla som to grilovať na panvici, ale nakoniec som všetko preložila na pekáč do rúry, hore to bolo tvrdé.
Jej, len teraz vidím to znásobené "s". Ja píšem a nepozerám čo.
Ale bôčik bol dobrý, aj na výzor ako tvoj.
janger
@pusta , viem si predstavit, ako krasne to vonalo:-)))). Bocik mam rada! Prepac, este sem nieco pripisem pre @evanaaa .

@evanaaa , ved to ssssss si mozes sama jednoducho vymazat. (Teraz uz nie, ale ak na buduce spravis chybu a zavcas ju zbadas...). Postavis sa mysou za to posledne s, kliknes lavym tlacitkom na mysi, potom na klavesnici na 'backspace', klikas tolkokrat, kolko pismen chces vymazat. Tak si vzdy mozes opravit chybicky, ktore zbadas v svojom texte. Ked si chybu opravis, tak potom sa zase postavis mysou na koniec textu, kde chces pokracovat, zase kliknes lavym tlacitkom na mysi a pokracujes v pisani :-).
remcula
Śmankote, tolik různých paprik!!! Uzenou bych měla a bůček taky.
evanaaa
Janger, ja viem mazať chybné, ale píšem,píšem, nepozerám a potom už sa mi všetko nechce mazať, radšej dám opravu. Ale ďakujem, učím sa s radosťou stále. Ale asi myslíš, že ani mazať som nemusela všetko, len to?
verka1
Ďakujem za info o údenej paprike, som o nej počula, ale nevedela som, kde ju dostanem kúpiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia