Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na želanie rodiny som na dnešný obed urobila znovu niečo na údenej paprike. Kúpila som bôčik aj s kosťou, nakrájala som ho na 2-2,5 cm plátky a naložila som ho na 24 hodín do marinády, ktorú som urobila priamo do pekáčika. Použila som na hrubo drvené celé čierne korenie, sladkú, štipľavú a údenú papriku, sušenú štipľavú papriku, celý koriander, cibuľu, granulovaný cesnak, cesnak,soľ, ostrý kečup, med, ocot, olej a vodu. Piekla som pomaly 2 hodiny a zapiekla na 220 stupňoch ešte 15 minút.
8-10 porcií |
30minút+24 h v chlad minút príprava |
120/15 na bôčik a 20 minút na 165/220 °C |
Postup- Kúpila som prerastený bôčik s kosťou, kožu som odrezala - nepoužila som ju, je v mrazničke pripravená k inému jedlu.
- Pokrájala som ho na plátky o hrúbke 2 - 2,5 cm.
- Pripravila som si med a celé čierne korenie, ktoré som na hrubo podrvila v mažiari.
- Marinádu, do ktorej som naložila plátky bôčika, som robila priamo do pekáčika a hotové, naložené mäsko v marináde, som vložila na 24 hodín prikryté pokrievkou do chladničky. Nadrvené čierne korenie som dala do pekáčika.
- Pripravila som si lusk sušenej pálivej papriky a...
- ...posekala som ju na drobno.
- Pripravila som si mletú červenú údenú papriku, ktorú som si kúpila v e-shope Rossk - levné korení v Brne v Ceskej republike, podobne ako väčšinu korenia, poslali mi ju na domácu adresu obratom za prijateľnú cenu.
- Potom som si nachystala sušený granulovaný cesnak a drvenú rascu.
- Pripravené korenia a soľ som dala do pekáčika.
- Do pekáčika som pridala med, olej, vodu a riadne som to premiešala, aby sa rozpustila všetka paprika. Ako sladkú mletú červenú a štipľavú papriku som použila madarskú papriku kalocsai, pre jej vynikajúcu a zamatovú chuť i krásnu farbu a vôňu. Samozrejme som pridala mletú údenú papriku, ktorá tvorí samotný základ a chuť jedla.
- Do tejto zmesi som naložila nachystané plátky bôčika.
- Pokrájala som cibuľu na kocky a očistené strúčiky cesnaku som utrela nožom, nelisovala som ich cez lis na cesnak. Takto som to pridala k naloženému mäsku.
- Pripravila som si ocot, ostrý kečup a pridala som ho k mäsku v pekáčiku.
- Pridala som ešte celý koriander, znovu som celé riadne premiešala a prikryté - šup do chladničky na 24 hodín, aby všetky chute krásne prešli do mäska.
- Prikryté som piekla pomaly v trúbe vyhriatej na 165 stupňov 2 hodiny. Pri tomto spôsobe pečenia všetky chute prechádzajú do mäska a mäsko zostáva šťavnaté, ale sa nerozpadá a vytvorí sa hustá, chutná, voňavá šťavička. Po tejto dobe som odstránila pokrievku z pekáčika, zvýšila som teplotu trúby na 220 stupňov, piekla som odkryté ešte 15 minút, aby med na povrchu bôčikových plátkov pekne skaramelizoval.
- Kým sa bôčik piekol, očistila som zemiačiky a pokrájala som ich na krížalky.
- Mäsko a šťavičku som dala do iného, menšieho pekáčika, prikryla pokrievkou, aby zostalo všetko teplé. Do výpeku som dala zemiaky, ktoré som predtým scedila, vyutierala v utierke do sucha. Zemiaky som piekla 20 minút na 220-tich stupňoch do chrumkava.
- Na tanier som dala šťavičku, na ktorú som položila 2-3 plátky upečeného bôčika na osobu, obložila som upečenými zemiačikmi a podávala som horúce.
|