Korenené rolády a roládky z kysnutého cesta

pusta - fotkapusta, 26. februára 2011

Tento druh slaného koláča som jedla u mojej starej mamy. Najčastejšie ho robila k polievkam, ktoré sa podávali ako samostatný chod, tiež ho podávala Zobraziť celý popisTento druh slaného koláča som jedla u mojej starej mamy. Najčastejšie ho robila k polievkam, ktoré sa podávali ako samostatný chod, tiež ho podávala samostatne a pre mužov v rodine ako slaný zákusok k vínu. Robieval sa aj u nás doma a osobitne na moje želanie.

120 minút
príprava
30-45 minút
na 180 °C

Suroviny

500  g
21  g, čerstvé
250 ml, vlažné
80 g, rozpustené vlažné
1 ks
1 čajová lyžička
1 čajová lyžička
80 ml
podľa chuti
2-3 PL
2-3 čl




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy a zmiešame so soľou. Do misky dáme rozmrvené droždie, cukor, 2-3 PL vlažného mlieka,zamiešame a necháme vykysnúť kvások. Do múky pridáme vajce, kvások, vlažné maslo a zvyšným mliekom zarobíme stredne husté cesto, ktoré necháme vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 minút. Cesto prepracujeme, rozdelíme na dve časti.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika na hrúbku 1 cm. Potrieme olejom, posypeme soľou, mletým čiernym korením a paprikou. Stočíme do závinu a oba konce založíme na spodok pod závin, prenesieme na plech s pečiacim papierom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Povrch potrieme olejom a vložíme do predohriatej trúby.

  3. 3

    Pečieme na 180-tich stupňoch približne 35-40 minút v závislosti od trúby. Vychladnué rolády krájame na pláty hrubé 1,5 -2 cm. Roládky robíme obdobným spôsobom, vyvaľkané cesto krájame na menšie obdlžniky, potrieme olejom a posypeme soľou, čiernym korením, paprikou a stočíme do roládky, ostatný postup je identický, len primerane skrátime dobu pečenia.

Diskusia k receptu

evanaaa
Tie roládky sa dajú aj s niečim jesť, myslím, ako príloha, alebo sú v podobe pečivka ?
pusta
evanaaa, roládky som robila k madarskej fazulici -mám rada korenené jedlá, majú sa podávať ako príloha k polievkam, ktoré sa servírujú ako samostatný chod,môžu byť aj ako pečivko - teda podávať ich len samotné a tiež ako slaný zákusok k vínu, či ako slané pohostenie,ako sa rozhodneš ty sama.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia