Tento druh slaného koláča som jedla u mojej starej mamy. Najčastejšie ho robila k polievkam, ktoré sa podávali ako samostatný chod, tiež ho podávala Zobraziť celý popisTento druh slaného koláča som jedla u mojej starej mamy. Najčastejšie ho robila k polievkam, ktoré sa podávali ako samostatný chod, tiež ho podávala samostatne a pre mužov v rodine ako slaný zákusok k vínu. Robieval sa aj u nás doma a osobitne na moje želanie.
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
21 g, čerstvé |
|
250 ml, vlažné |
|
80 g, rozpustené vlažné |
|
1 ks |
|
1 čajová lyžička |
|
1 čajová lyžička |
|
80 ml |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL |
|
2-3 čl |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme do misy a zmiešame so soľou. Do misky dáme rozmrvené droždie, cukor, 2-3 PL vlažného mlieka,zamiešame a necháme vykysnúť kvások. Do múky pridáme vajce, kvások, vlažné maslo a zvyšným mliekom zarobíme stredne husté cesto, ktoré necháme vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 minút. Cesto prepracujeme, rozdelíme na dve časti.
- 2
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika na hrúbku 1 cm. Potrieme olejom, posypeme soľou, mletým čiernym korením a paprikou. Stočíme do závinu a oba konce založíme na spodok pod závin, prenesieme na plech s pečiacim papierom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Povrch potrieme olejom a vložíme do predohriatej trúby.
- 3
Pečieme na 180-tich stupňoch približne 35-40 minút v závislosti od trúby. Vychladnué rolády krájame na pláty hrubé 1,5 -2 cm. Roládky robíme obdobným spôsobom, vyvaľkané cesto krájame na menšie obdlžniky, potrieme olejom a posypeme soľou, čiernym korením, paprikou a stočíme do roládky, ostatný postup je identický, len primerane skrátime dobu pečenia.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu