Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. februára 2014
Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept)
Foto: pusta

Máme radi korenené mäso, pripravila som z bravčového orecha roládu. Rozrezala som ho na plát, ktorý som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, na hrubo drvenou rascou a koriandrom, potrela som ju prelisovaným cesnakom a dijonskou horčicou, zrolovala a vrch som opakovane potrela medovo-horčicovou zálievkou. Počas pečenia sa na povrchu vytvorila chutná glazúra. Trocha práce navyše sa oplatilo, roláda mala výrazne korenenú chuť umocnenú ešte horčicovo-medovou glazúrou na povrchu.

6 - 8
porcií
12 hodín minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
3 PL
4 naberačky
1 PL
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
4 veľké strúčiky
2 ks
zálievka na glazúru:
1 PL
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčový orech som umyla a osušila papierovou utierkou.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mažiari som na hrubo podrvila celý koriander a celú rascu.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bravčový orech som rozrezala ostrým nožom na obdĺžnikový plát, ktorý som rozprestrela na pečiaci papier, osolila som ho, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, rozotrela som na ňom prelisovaný cesnak a posypala podrvenou zmesou rasce a koriandru, ktorú som ešte prstami povtláčala do mäsa a...

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...potrela dijonskou horčicou.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plát ochuteného mäsa som zrolovala do rolády a previazala potravinárskym motúzom, zabalila som celé do pečiaceho papiera na tesno, ktorého oba konce som zakrútila ako salonku a odložiila odpočívať na noc do chladničky.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V deň pečenia som ráno vybrala roládu z chladničky a rozbalila, aby sa zohriala na izbovú teplotu. Do pekáča som dala domácu bravčovú masť dve rozkrojené cibule

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V miske som pripravila zálievku na glazúru, dala som do nej olej, med a dijonsku horčicu,...

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetko som rozmiešala do hladka.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Roládu z bravčového orecha som položiila na pripravenú cibuľu, okorenila a osolila som aj vrch rolády,...

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...podliala som ju domácim vývarom z bravčových kostí, potrela som vrch rolády polovicou medovo-horčicvej zálievky

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a piekla som 90 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov prikryté alobalom.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom som opakovane potierala touto zálievkou počas pečenia.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po 30-tich minútach pečenia sa vytvorila na povrchu rolády veľmi chutná medovo -horčicová glazúra pekne sfarbená do hneda. Roládu som nechala odpočívať zabalenú v alobale asi 15 minút, potom som ju pokrájala ostrým nožom na plátky o hrúbke asi 1,5 cm. Cibuľu som vybrala a chutnú šťavu som prepasírovala cez sito, podávala som ju k mäsku v omáčniku.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som horúce, na jednu osobu dala 3 plátky rolády so zemiakovou kašou, poliatou prepasírovanou šťavou a s plátkom pečenej cibule.

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Roláda z bravčového orecha je výrazne korenená, zároveň nádherne voňavá po dijonskej horčici, čiernom korení, rasci ,koriandri, cesnaku s úžasne chutnou medovo- horčicovou glazúrou na povrchu. Môj priateľ ma dlho povzbudzoval, aby som skúsila kombinovať mäso s medom, konečne som sa odhodlala a táto kombinácia sa skutočne vydarila, veľmi mu chutilo a pochválil ma, z čoho som mala veľkú radosť :-) - odporúčam vyskúšať aj vám!

    Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

medovnicek
veľmi sa mi takto pripravené mäso páči, bojím sa len, že či by som vedela ten kus mäsa premeniť na plát
babidka
Recept sa mi zda velmi dobry , urcite si nim mnohym ulahodila :-) Nebolo to trosku suche ? Prave orech z bravcoveho stehna sa mi zda na taku dobrotu najmenej vhodny . Ja by som pravdepodobne volila radsej inu cast.Je vsak pravda , ze ak sa pouzije maso z domaceho , pomaly vyrasteneho prasiatka , tak je to maso sice trosku mastnejsie , viac prerastene tukom a tym aj stavnatejsie .
sracz
Ďalší Tvoj rcp zo seriálu s hviezdičkami, "špeciality domáceho forcimeru", @pusta milá, ktoré aj ja vždy a stále smiem a môžem a vychutnávam a pri nich si aj zaspomínam!
pusta
@marcelle , áno pochválili ma doma, recept je skutočne dobrý. :-)
dakujem ti.
pusta
@marcelle , áno pochválili ma doma, recept je skutočne dobrý. :-)
dakujem ti.
pusta
@babidka , hej, bravčové stehno je suché mäso. bravčový orech je však jeho najkvalitnejšia časť a je pomerne šťavnatá, veľmi dobre sa preto používa na mäsové rolády, už som z neho v minulosti robila aj steak na zelenom korení a bol výborný, tiež ho rada používam na živánsku a na rezne.
nám bolo šťavnaté dosť, nebolo vôbec suché, v surovom stave bolo tak ako píšeš, dostatočne prerastené tukom.
ak by si však predsa mala obavy, že bude suché, tak radšej použi na roládu tučnejšie mäsko alebo ak použiješ orech, kľudne pridaj do rolády pláty údenej slaniny, ktorá ju ešte premastí.
ja som pod ňu dala domácu bravčovú masť a spravila veľmi dobrú službu.
hej, doma som ulahodila všetkým, je to veľmi chutný a dobrý recept.
dakujem za unanie :-)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, som rad, že sa ti receptík páči a zaradil si ho medzi "špeciality domáceho forcimeru", ktoré ty stále môžeš, zaspomnínaš si pri nich i pochutnáš si :-)
dakujem za krásne hodnotenie i tvoje seriálové hviezdičky :-)))))
pusta
@medovnicek , premeniť ten kus mäsa na plát vôbec nie je ťažké, najprv som viedla kolmý rez asi v 1/3 mäsa vpravo z hora smerom nadol, ale nedokrojila som asi 1,5 - 2 cm na spodku som nechala v celku neporušenú, nakrojenú časť som rukou otvorila smerom do prava ako knihu a to isté som spravila ešte 2x smerom doľava, pokračovala som vodorovne v tej výške nad spodkom rezom vodorovne a znovu otvorila - ked som toto mala ešte vodorovnými rezmi som vyrovnala plát tam, kde chýbalo, prípadne v týchto miestach môžeš mäsko aj naklepať. dôležité je nedokrojiť a zachovať dolu asi cca rovnako vysokú neporušenú základňu.
ak si ty sama netrúfaš, na požiadanie ti to spraví behom chvíľky aj tvoj mäsiar :-)
ale naozaj to nie je nič zložité, ani ťažké.
som veľmi rada, že sa ti tento spôsob prípravy plátu mäsa páči. :-
dakujem ti za pochvalu.
dandika1
@pusta 3.1.2014 zase jeden z Tvojich specialit urcite to bude chutne ,oku lahodi ukladam-uvarim -odpoviem .PS to pasirovanie robim aj ja ,ale aj cibulu ,lebo u nas potom zdobi tanier...Chvalim je to super<<<>>>
pusta
@dandika1 , hej, je toi môj nápad, netvrdila by som, že práve špecialita, alr veľmi sa vydarila táto roláda..
som rada, že sa ti páči, to som po prvýkrát som použila med v kombinácii s mäsom a veľmi chutné :-)
to pasírovanie šťavy je potrebné, výskedok famozny.
cibuľu som použila ako prílohu.
dakujem za super pochvalu.
pusta
@dandika1 , hej, je to môj nápad, netvrdila by som, že práve špecialita, ale veľmi sa vydarila táto roláda...
som rada, že sa ti páči, to som po prvýkrát som použila med v kombinácii s mäsom a veľmi chutné :-) vždy som sa toho bála, teraz viem, že určite nie naposledy :-)
to pasírovanie šťavy je potrebné, výskedok famozny.
cibuľu som použila ako prílohu.
dakujem za super pochvalu.
yogicek
@pusta , Chválim, pre mňa ako mäsojedáka ako stvorené. Pred Vianocami som robil niečo podobné z baraniny, akurát tú zálievku robím s hrubozrnnou dijónskou horčicou. Skús niekedy, neobanuješ. A nedávam k to mu zemiaky a cibuľu ale pisto.
pusta
@yogicek ,toto bol môj prvý pokus vyšiel. aj som rozmýšľala o hrubozrnnej dijonskej horčici, niektoré zložky sú v náplni vo vnútri aj - určite skúsim.a tiež ma napadla aj medová horčica, čo ty na to?
tá baranina musela byť famozna :-)))))
to pisto tiež skúsim - vdaka za prima nápady :-)
dakujem za pochvalu :-)
yogicek
@pusta Neviem posúdiť aké by to bolo s medovou horčicou. Ešte nikdy som ju nekúpil. Nepoznám jej kompletné zloženie a hlavne pomer surovín v nej. Predsa len je to hotový výrobok a s tým už moc nenarobíš. Namiešaš si svoje a máš istotu že budeš mať tú svoju chuť. A to pisto určite vyskúšaj, hlavne k takto upravovaným mäsám. Tak nejak to celé odľahčí.
pusta
@yogicek , môj ptiateľ a ja ju máme veľmi v obľube :-)
pozerala som na nete niekoľko receptov na pisto - to je niečo, čo by mi určite chutilo, je ich tam viac.
ak máš vlastnú obľúbenú verziu, veľmi by ma potešilo, keby si mohol pridať svoj receptík.
dakujem.
yogicek
@pusta ,
Nemám na to nejaký extra recept. Namiešam to čo zoženiem, bohužiaľ teraz v zime iba v obchode. Prevažovať by mala cuketa (mladá) alebo baklažán alebo oboje dohromady v pomere 1:1. V žiadnom prípade nedávať kečup ale paradajkové pyré, papriky akejkoľvek farby, cibuľa to isté. Zásadne olivový olej a hrubozrnná mor. soľ. Malo by sa to krájať na malé kocky, ale my to chceme ako prílohu, tak radšej na väčšie kusy. Začať treba od zeleniny ktorá potrebuje najdlhšiu prípravu a postupne pridávať ostatné. Radšej nechať trochu chrumkavé ako jednoliaty maglajz. Už som robil aj z mladých tekvíc a patizónov. Takže asi takto. No jak na to kukám čo som napísal, tak som to mohol zavesiť ako samostatný rcp. Hádam ľudia čítajú aj komentáre tak si to môžu opísať alebo keď to budeš robiť tak to zverejni, hoci pod názvom kooperatívne pisto.:):):):):)
pusta
@yohicek , veľmi pekne ti dakujem za tvoju variantu pista.
máš pravdu s čítaním komentárov a preto budem ešte radšej, ked to hodíš ako tvoj receptík na pisto na varechu samostatne :-)))))
je to tvoja vynikajúca verzia.
dakujem.
pusta
@yogicek , veľmi pekne ti dakujem za tvoju variantu pista.
máš pravdu s čítaním komentárov a preto budem ešte radšej, ked to hodíš ako tvoj receptík na pisto na varechu samostatne :-)))))
je to tvoja vynikajúca verzia.
dakujem.
evanaaa
@pusta , tuším si ma zasa inšpirovala, mám chuť niekedy takto mäso upraviť, možno nejaké zmeny podľa mňa, neviem, či by som ale med mohla nahradiť napr. sirupom z agáve, alebo umelým medom ( pre diabetikov, aj to by šlo). Ja síce bravčové stehno nekupujem vôbec, ale možno by som spravila aj výnimku, pretože neviem, aké iné by som mohla použiť a spraviť z neho plát. Jedine ak bravčové panenky, a to by museli byť spoň dve. Čo sa týka rozloženia mäsa, to mi problém nerobí, rada sa s tým hrám...a keďže mám aj bravč. sieťku, mohla by som do nej roládu zabaliť, motúzik nemám ( aj keď zháňam potravinársku niť).
pusta
@evanaaa , bravčové stehno je síce suchšie mäsko, ale orech z bravčového stehna už je aj dosť tučné, nie je vhodné pre diabetika.
skôr by som použila iné mäso - morčacie, kuracie, hovädzie, takú časť, ktorá je vhodná na roládu.
siruop agave obsahuje vysoký podiel fruktozy, ktorá tiež nie je vhodná pre diabetika, avšak glykemický index agave je 46, o polovicu nižší, než u glukozy a medu, čo znamená, že sa cukor v krvi zvyšuje o 50% pomalšie ako u glukozy a medu, ale veľmi ho neodporúčam.
jedine ak zvážiš, že zješ len 1 - 2 plátky mäsa a aj to lenskutočne raz za čas.
nie som si istá, či umelý med karamelizuje, čo sa pri tejto roláde na povrchu pri klasickom mede deje.
neviem, či by si dosiahla ten istý efekt a chuť.
musíš zvážiť, že do glazúry na celé 1kg mäsa dáš len 1PL medu.
potravinársky motúzik dostaneš aj aktuálne kúpiť v tescome.
ešte ti pripájam link na sirup agave Bio:
 www.strava.sk/showdoc.do?docid=9483...
evanaaa
@pusta , mám Bio Sirup Agáve, a v tebou pridanom linku som si o ňom prečítala niečo, takže aj keď obsahuje fruktózu, stále je prijateľný aj pre diabetikov, nakoniec, veľa by som z neho nepoužila. Ale ak by som mala med, použila by som, len mne sa neoplatí kupovať väčšie množstvo, jedine ak by boli malé nádobky, ako kedysi ( medvedík....). A taktiež, má agáve nízky GI, tak je to v poriadku. Otázna je len tá glazúra, či by sa vytvorila. No, uvidím, len treba vyskúšať. Ani to, že je mäso tučnejšie, by ma neodradilo, cholesterol máme v medziach normálu a doprajeme si dokonca aj chudší bôčik.