Kôprová omáčka na môj spôsob

mariana33 - fotkamariana33, 19. augusta 2013
Kôprová omáčka na môj spôsob
Foto: mariana33

Recept na túto omáčku som kedysi dávno objavila v knihe "Varíme aj bez skúseností" od vtedy už inú nevarím, manžel sa jej nevie dojesť a keď sa k tomu pridá domáca knedľa a dáke varené mäsko, tak ho neviem od nej odtrhnúť...

6
porcií
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 PL
3 PL
0,7 - 1 l
2 ks
 alebo citrónová šťava

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na oleji opražíme múku.

    Kôprová omáčka na môj spôsob - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme studeným mliekom a zamiešame na hustú kašu. Nebojte sa hrudiek, aj to sa stáva, ponorný mixér pomôže ak treba.

    Kôprová omáčka na môj spôsob - obrázok 2
  3. 3

    Za stáleho miešania kašu rozriedime na omáčku, do ktorej pridáme soľ, cukor, bobk.list a nové korenie. Varíme 10-15min.

    Kôprová omáčka na môj spôsob - obrázok 3
  4. 4

    Do hotovej omáčky pridáme nasekaný kôpor a ochutíme octom prípadne citr.šťavou.

    Kôprová omáčka na môj spôsob - obrázok 4
  5. 5

    U nás sa podávalo s domácou knedľou a varenou diviačou panenkou:o)

    Kôprová omáčka na môj spôsob - obrázok 5

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
My ľúbime sladkokyslú, teda aj ju trocha prisladím. Asi máš prístup k domácemu mlieku, inak by bolo treba dať asi smotanu, lebo s kupovaným mliekom by omáčka nebola chutná. Po takejto koprovke sa u nás vždy zľahne zem, je to klasika a najnovšie ju papkáme aj v lete na studeno pri grilovačke......
nie...je to kupované sáčkové...dokonca iba polotučné...je skoro ako domáce...dokonca aj tvaroh sa dá z neho urobiť...ja osobne mlieko surové nemám rada a domáce mi ani nevonia...ale použité v dakom jedle sa dá:)
skvelé jedlo, ale ja som už upustila od ťažkých zápražkových omáčok, udusím mäsko, vyberiem ho a šťavu zahustím hl. múkou alebo škrobom rozmiešaným v smotane, pridám kôpor a ochutím a vložím späť mäsko. s domácou knedličkou.. mňam
Recepty na kôprovku na akýkoľvek spôsom sú jednoducho fantastázia! Kôpru mám medzi zeleninou habadej a tak môžem robiť omáčky alebo drésinky ku grilovanému mäsku (s jogurtom). Ďakujem za inšpiráciu inej možnosti.-
úplne ale úplne presne takto ju robím aj ja. len som ten recept nikde nečítala ale som sa k nemu dopracovala akosi "rokmi". a nie s mäsom a knedľou ale ja s vajíčkom na mäkko (alebo bez) a syn s opekanou klobásou. super letné jedlo.
Ja podusím na masle a masti nadrobno pokrájanú cibuľu, zasypem trochou hladkej múky, posmažím, zalejem mliekom a šľahačkovou smotanou, pridám celé korenie, povarím a dochutím octom, cukrom, soľou a po odstavení pridám kvantum kôpru. K tomu guláškové mäso s knedľou, alebo karbonátok s chlebom. Zbožňujem toto jedlo.
Biele omáčky zásadne varím len so zátrepkou - smotana, hladká múka, voda, zamiešam. A ak chcem omáčku, pridám viac vody, prípadne trochu šľahačky, osolím, pridám kôpor a dobre za stáleho miešania prevarím. Podľa potreby pridám mlieko alebo v troške mlieka hl. múku. Keď je konzistencia dobrá, tak trochu povarím a na koniec dochucujem octom a prípadne cukrom.

Pridaj komentár k receptu: