Moja kôprová omáčka fotorecept

garanco - fotkagaranco, 27. mája 2011
Moja kôprová omáčka (fotorecept)
Foto: garanco

Skúste raz pre zmenu túto omáčku (aj keď vo Vareche už je niekoľko kôprových), ja pridávam do nej kyslú smotanu a bylinky nevarím, Zobraziť celý popisSkúste raz pre zmenu túto omáčku (aj keď vo Vareche už je niekoľko kôprových), ja pridávam do nej kyslú smotanu a bylinky nevarím, iba ich pridám na záver do hotovej, horúcej omáčky. Možno sa Vám bude páčiť jej chuť.

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-5 lyžíc
3 PL
1 ks menšia
0,5 l studená
0,5 l
250 ml
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kôpor, dobre ho opláchneme pod tečúcou vodou, v utierke osušíme a hrubšie stonky odtrhneme. Najemno ho posekáme.

    Moja kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z oleja a 3 lyžíc hladkej múky pripravíme svetlú zápražku,

    Moja kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme najemno nakrájanú cibuľu a necháme dobre speniť.

    Moja kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme studenou vodou a dobre rozmiešame, necháme krátko povariť. Z kyslej smotany, mlieka a 1 lyžice múky pripravíme zátrepku a za stáleho miešania prilejeme k základu ( tie čiastočky kôpru sú len z vypláchnutej nádobky, v ktorej som ho sekala)

    Moja kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Za stáleho miešania krátko povaríme, posolíme, okoreníme a odstavíme zo zdroja vyhrievania. Pridáme kôpor, koľko vám chutí. (Keďže záhradu máme 20 km od domu, zvyšný kôpor som dala do mrazničky a bude možno na tekvicu.)

    Moja kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Omáčku podávam, ako obvykle, najradšej s knedľou, zemiakmi, no dnes som si urobila cestoviny a kuracie prsia na prírodno - aby to voňalo aj za mäsom.

    Moja kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

baculata
Nasa oblubena omačka, varím ju inak, ale vyskušam aj takto, ved teraz je kopor najchutnejší, mladučký.
hubata
Myslím že aj tí čo koprovicu "veľmi nemusia" - si ju podľa tvorjho receptu ...... zamilujú. Určite takúto vynikajúcu robíš aj chrenovicu, lúskovicu, alebo dyňovicu.
jerica
@garanco Tvoj postup robím presne ako Ty len málinko pridám cukor a dochutím octom , výborná dokonca na zajtra (sobota) mám nachystaný kôpor . Dokážem aj na studeno vyžierať:-))Šalátovku a kôprovku nás naučila robiť aj jedávať moja perfektná babka z Modry len nesmie byť hustá ako kyja,len krémová:-)
coldbery
Narobila si mi poriadne chúťky.....najbližšie ju určite urobím...omáčky vôbec máme veľmi rady.....:-)))
marienka44
@Garanco ,to mliecko v rozpise davas do zaprazky spolu s vodou? Je napisane, ale v postupe je nespomenute. :-) Alebo s nim sa len upravi hustota omacky?
wevewe
mnaaaam tu mam rada. ale preco aj zaprazka aj zatrepka? ved jedno z toho staci...
hubata
Chuťovo lepšia je zápražka ale je zasa menej zdravá. Zrejme preto tá kombinácia. Ja dávam len zápražku a potom pridám smotanu už bez múky, aby nebola priveľmi hustá. Je to vec skôr zvyku ako chuti. Ak však dám len zátrepku, tak treba pridať nejaký omastok (olej) lebo omáčka je potom taká múková ..............
sovka62
Mali sme ju akurát minulú sobotu s varenými zemiakmi a vareným hovädzím plecom. Hoci som jej navarila približne za vedro a vyjedala ju aj studenú tri dni, ešte sa mi na ňu sliny zbiehajú. Varím skoro rovnako ako ty, zápražka musí byť, omáčka má po nej inú chuť ako len so zátrepkou a na zatrepanie miešam kyslú a sladkú smotanu. Cibuľu nedávam, tá mi tam akosi nepasuje, zato ju cukrím, ako @jerica , takú sladko-kyselkavú máme najradšej. K vareným zemiakom určite lepšia ako tatárska.
arkoiris
JA ZBOŽŇUJEM KOPOR,HÁDAM OKREM HOVADZIEJ POLIEVKY HO MOŽEM VŠADE.
evanaaa
Tiež spravím len zásmažku, vtedy netreba aj zátrepku, načo ( už tam múka je), cibuľku nedávam, ako Sovka, kôpor tesne pred vypnutím, robím zo zmiešanej kyslej a sladkej smotany, alebo len s kyslej, trochu prisladím. Skúšala som k tomu mäsové knedliky - len posolené ml. mäso, vajce, príp trochu korenia, je to tak dobré ( Aj podobné predávajú- kôpr. omáčka a knedličky), alebo len zemiačky nové.
evanaaa
P.S.: Ak by som robila len zátrepku, pridám kúsok masla.
fejton1
Aj ja robim ako @ evanaaa zasmažku ale zalievam mliekom a trocha osladim.
garanco
@marienka44 v postupe je napísané " z kyslej smotany, mlieka...", takže to tam je - len čítať, @evanaa zátrepku robím iba preto, že keď je v smotane múka, tak sa mi nezrazí. Ďakujem za komentáre
jody
@garanco , ja som doteraz robievala len zo sladkej, ale urcite skusim, aj ten kopor az nakoniec, nevareny...
honestka
tiez zostavam s klasikou a zaprazkou pocas celeho roka.
Taku nevarenu akoar ako dressing robim tiez ale ako prilohu, nie ked sme zahladoveny na zemiaky a varene masko alebo perkelty.
Vyborne!
frona
ja varievam zo skadkej smotany....príloha zemiačky a volské oko, alebo vajce na tvrdo...mňam
zuik
ja to varievam rovnako , skus dat namiesto vody vyvar je to chutnejsie alebo polku vody a druhu polovicu vyvaru
garanco
@zuik , občas dám namiesto vody zeleninový bujón. Ďakujem vám všetkým za milé komentáre!
bea21
MŇAAAAAM. ĎAKUJEM ZA PRIPOMENUTIE. UŽ SOM JU DLHO NEVARILA A PRITOM JU MÁME RADI.
tatranka
Predsa sme len na dobrom Slovensku.Kôprovka má stále kurz,nielen v našej domácnosti.Blahoželám k výhre.
garanco
Ďakujem za blahoželania, až po Vašich komentároch som si to všimla!
iboja
ĎAKUJEM ZA RECEPT ,moja mamička to robievala a ja som sa nenaučila ,ale už si spravím dobrá omáčka nesmie chýbať
marianne69
dnes som dostala kôpru,tak spravím zajtra podla teba:-) sa mi páči tvoj receptík
sovka62
My sme mali kôprovú včera, s varenými zemiakmi a duseným bravčovým plieckom. Ostalo aj na dnes, celé dopoludnie som sa na ňu tešila.
kallista
No, omáčka je hotová, aj mäsko, k tomu knedľa, ale ešte som nejedla, čakám na manžela z práce, dúfam, že mu bude chutiť.
garanco
@kallista , dúfam, že chutila. V záhrade mi rastie nový kôpor, čo sa v lete vysemenil, tak rozmýšľam ju tiež uvariť.
sklenka
Tak a teraz sme tu kôprovku dojedli, môj muž sa oblizoval a čaká či mu ešte zostala na druhý deň. Vybrala som si trošku zo všetkých receptov (aj nové korenie + bobkový list-čo som nikdy nedávala-určite cibulu nie!). Ako základ som urobila zapražku (muka+olej) pridala som výpek z mäsa (zostalao nám od nedele -kapusta+knedlo+zelo),pridala som cukor (naši majú sladšiu) a trochu mlieka, povarila som to s troškou vegety (namiesto soli) a nakoniec som pridala "hodne" kôpru a šťavu z 1 citrona-kondizcenciu som pravila s troškom vody-nakoniec som dala smot. na varenie a len chvíľlku som dala do varu aby sa to spojilo+ som pridala plátok masla (dávam to do každej omáčky na koniec). Vôbec nevadilo že som k tomu dala bravč. mäsko-všetko zimizlo za sekundu....Mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia