Slivkový kompót

Kompótované blumy

Autor receptu: redakcia

3x300 ml
porcie
20 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zrelé pevné blumy umyjeme a zbavíme stopiek. Rozkrojíme ich na polovice a odstránime kôstky. Poháre a viečka vyvaríme vo vriacej vode.
  2. Cukor vsypeme do 1 l vody, privedieme do varu a necháme krátko prevariť. Potom do nálevu vmiešame kyselinu citrónovú, pridáme škoricu a badián. Škoricu a badián môžeme pred pridaním do nálevu krátko opražiť nasucho, rozvinie sa tak ich aróma a dodajú nálevu výraznejšiu chuť.
  3. Blumy naukladáme do vyvarených pohárov. Zalejeme ich horúcim nálevom až po okraj a uzavrieme viečkami. Poháre vložíme do hrnca s vodou a pri 85 °C sterilizujeme 20–25 minút.