Slivkový kompót
Kompótované blumy
Autor receptu: redakcia
3x300 ml porcie |
20 minút príprava |
7 minút tepelná úprava |
Postup- Zrelé pevné blumy umyjeme a zbavíme stopiek. Rozkrojíme ich na
polovice a odstránime kôstky. Poháre a viečka vyvaríme vo vriacej vode.
- Cukor vsypeme do 1 l vody, privedieme do varu a necháme krátko prevariť. Potom do nálevu vmiešame kyselinu citrónovú, pridáme škoricu a badián. Škoricu a badián môžeme pred pridaním do nálevu krátko opražiť nasucho, rozvinie sa tak ich aróma a dodajú nálevu výraznejšiu chuť.
- Blumy naukladáme do vyvarených pohárov. Zalejeme ich horúcim nálevom až po okraj a uzavrieme viečkami. Poháre vložíme do hrnca s vodou a pri 85 °C sterilizujeme 20–25 minút.
|