Melónový kompót
Melónový kompót

Kompót z kôry červeného melóna fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. augusta 2020

Mám tu už recepty na kôru z červeného melóna na kyslo ako uhorky, aj na lekvár z kôry červeného aj žltého melóna. Dnes som vyskúšala pripraviť aj kompót.

8
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Suroviny

1 ks (vodový)
3 ks (na 1 fľašu)
 (sušená celá)
1 a švrť PL (na 1 fľašu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    To čo spravidla putuje do smetných košov som opäť využila a do koša ide iba približne 2 mm hrubá koža. Keď chcete robiť tento kompót predovšetkým si kúpte tento druh vodového červeného melóna. Má krehkú kôru a teda kompót nebude tvrdý. Po kúskoch som odkrojila časti melóna a jedlú dužinu som ukladala do misy na jedenie a potom som odstránila zelenú časť približne 2 mm hrubú, zbytok je vynikajúci a krehký.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kôru som nakrájala na malé kocky. Ale môžte si krájať aj na iné kúsky, možno pásy, komu sa ako páči.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si zaváracie fľaše, dobre som ich umyla a nechala odkvapkať. Na dno každého som uložila kúsok škoricového lusku a 3 klinčeky. Ja som pre chuť pridala aj melónové jadierka 4 kusy.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplnila som fľaše, ale treba nimi dobre potriasť, aby sa do fliaš čím viac zmestilo, aby po sterilizácii nevyplávali pod viečko. Dám si na stôl kuchynský uterák a o ten pobúcham s fľašou a tým sa mi kocky posúnú nižšie a ešte trošku jemne potlačím.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do každej fľaše som pridala 1 PL aj štvrť PL kryštálového cukru. Použiť môžte taký aký máte radi, možno aj trstinový.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz doplním do fľaše vodu až po vrch.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A všetky fľaše poriadne zatvorím.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sterilizujem na 80 °C 20 minút. Keď po sterilizácii fľaše vyberiem, zakryjem ich mokrým uterákom a nechám až do vychladnutia.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto pripravený kompót putuje do mojej komôrky. Prajem vám dobrú chuť.

    Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Kompóty, Letné, Zaváraniny

Diskusia k receptu

mirop
mna by zaujimalo, k comu potom takyto kompot vlastne je? k comu to jedavate alebo co s tym po otvoreni?
1x janeg
haji
Až se zima zeptá, co jsi dělala v létě, plná špajza odpoví. Pěkný receptík, vím že zaváraš meloun každý rok, letošní kompot bych si ráda dala. Hezký večer, milá Izi!
izabella929
@haji (27.8.2020 19:51)
Milá @haji , tento rok toho tak veľa nebolo, ale mám z každého trošku...hlavne lekvár do zákuskov..no ochutnávačku by som potrebovala..)potešila si ma tvojim komentárom a ďakujem pekne...
1x haji
smejkad
Izka robí božské zákusky, v zime určite príde recept, kde sa tento kompót objaví. Zaujímalo by ma, ako asi chutí
izabella929
@smejkad (28.8.2020 05:37)

Neuvažovala som nad tým ,že použijem kompót do zákuskov,ale všetko je možné,,,robievam džemy z červeného a žltého melónu tie isté využívam do zákuskov...toto je experiment a až čas ukáže kde všade sa hodí...ale predpokladám že v kompotovej miske sa ocitne v sprievode ďalšieho kompótu ,aby krasne vynikla nie len jeho chuť ale aj zaujímavá farba..ďakujem pekne za komentár...
mirop
@izabella929 (27.8.2020 18:57)

to samozrejme viem, ale k comu sa podavaju zavarene supky z melonu?
cesminaz
Z detstva poznám melón vo flaši. Ale nie ako kompót, ale na sladkokyslo ako uhorky :-) Moja mama vždy odkladala taký polozrelý melón z našej záhrady do fliaš. A musím povedať, že je to výborné, presne na spôsob sladkokyslých uhoriek a podáva sa to tak isto ku všetkému ako aj uhorky :-)
cesminaz
@izabella929 (28.8.2020 20:31)

Pozrela som, vdaka. Ale mama robí čisto len z "celého" melónu, ktorému šupku ošúpe. A potom ten pokrájaný melón trochu povarí v sladkokyslom náleve :-) Aj tvoj recept je zaujímavý.
zahra
Raz do prace niekto doniesol na ochutnavku aj so stopami po zuboch. Brrr! Ale kompot z duziny vyuzivame na ozdobu kolacov.Zajtra sa chystame na zber drienok a bude zele. Pre chut aj oko.