Kompót z kôry červeného melóna fotorecept
Foto: izabella929
Mám tu už recepty na kôru z červeného melóna na kyslo ako uhorky, aj na lekvár z kôry červeného aj žltého melóna. Dnes som Zobraziť celý popisMám tu už recepty na kôru z červeného melóna na kyslo ako uhorky, aj na lekvár z kôry červeného aj žltého melóna. Dnes som vyskúšala pripraviť aj kompót.
porcií
príprava
na 80 °C
Postup
-
1
To čo spravidla putuje do smetných košov som opäť využila a do koša ide iba približne 2 mm hrubá koža. Keď chcete robiť tento kompót predovšetkým si kúpte tento druh vodového červeného melóna. Má krehkú kôru a teda kompót nebude tvrdý. Po kúskoch som odkrojila časti melóna a jedlú dužinu som ukladala do misy na jedenie a potom som odstránila zelenú časť približne 2 mm hrubú, zbytok je vynikajúci a krehký.
-
2
Kôru som nakrájala na malé kocky. Ale môžte si krájať aj na iné kúsky, možno pásy, komu sa ako páči.
-
3
Pripravila som si zaváracie fľaše, dobre som ich umyla a nechala odkvapkať. Na dno každého som uložila kúsok škoricového lusku a 3 klinčeky. Ja som pre chuť pridala aj melónové jadierka 4 kusy.
-
4
Naplnila som fľaše, ale treba nimi dobre potriasť, aby sa do fliaš čím viac zmestilo, aby po sterilizácii nevyplávali pod viečko. Dám si na stôl kuchynský uterák a o ten pobúcham s fľašou a tým sa mi kocky posúnú nižšie a ešte trošku jemne potlačím.
-
5
Do každej fľaše som pridala 1 PL aj štvrť PL kryštálového cukru. Použiť môžte taký aký máte radi, možno aj trstinový.
-
6
Teraz doplním do fľaše vodu až po vrch.
-
7
A všetky fľaše poriadne zatvorím.
-
8
Sterilizujem na 80 °C 20 minút. Keď po sterilizácii fľaše vyberiem, zakryjem ich mokrým uterákom a nechám až do vychladnutia.
-
9
Takto pripravený kompót putuje do mojej komôrky. Prajem vám dobrú chuť.
Milá @haji , tento rok toho tak veľa nebolo, ale mám z každého trošku...hlavne lekvár do zákuskov..no ochutnávačku by som potrebovala..)potešila si ma tvojim komentárom a ďakujem pekne...
Neuvažovala som nad tým ,že použijem kompót do zákuskov,ale všetko je možné,,,robievam džemy z červeného a žltého melónu tie isté využívam do zákuskov...toto je experiment a až čas ukáže kde všade sa hodí...ale predpokladám že v kompotovej miske sa ocitne v sprievode ďalšieho kompótu ,aby krasne vynikla nie len jeho chuť ale aj zaujímavá farba..ďakujem pekne za komentár...
to samozrejme viem, ale k comu sa podavaju zavarene supky z melonu?
varecha.pravda.sk/recepty/kora-z-cerveneho-melonu-v-sladk...
som už niečo podobné...
@cesminaz , pridala som link, niečo podobné tu už aj ja mám...ďakujem pekne za komentár...
nie, nemusí to nikto robiť, to v recepte nie je napísané...
Pozrela som, vdaka. Ale mama robí čisto len z "celého" melónu, ktorému šupku ošúpe. A potom ten pokrájaný melón trochu povarí v sladkokyslom náleve :-) Aj tvoj recept je zaujímavý.