Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet)

izabella929 - fotkaizabella929, 11. júla 2012

Minulý rok som urobila tento kompot a bol vynikajúci..ale predsa som ho teraz vylepšila a je skutočne výborný..

180 minút
príprava
20 minút
na 70 °C

Suroviny

5 ks
400 g
1 l




Postup

  1. 1

    Žlté melony nepestujem,tie som musela kúpiť,,,kúpila som 5 kusov..

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 1
  2. 2

    melony som ošúpala..

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájala na kocky a tiež aj jablčka..pridávam ich v pomere 3: 1 ...jeden diel jablčok a 3 diely melonu..treba pridať buď hrušky, alebo jablčka, čistý melon je podľa mňa nie celokom dobrý...jablčka v ňom ale vôbec nie je cítiť...

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 3
  4. 4

    plnenie do pohárov..na dno som dala 5 klinčekov..dávala som postupne a pridávala hrozienka..do stredu som dala pol mesiačika citronu...pridala som malú lyžičku vanilkového cukru,3lyžice koňaku..nálev:na 1 liter vody som dala 400g.cukru a sirupom som zaliala ovocie..

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 4
  5. 5

    sterilizovala som 20 min.na 70 st..melon bol dosť tvrdý aj jablčka..

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 5

Diskusia k receptu

helca103
toto nepoznám ale môže to byť fantastická kombinácia, obdivujem Ťa v tejto horúčave toľko zaváraš. Budeš mať na zimu plnú špajzu dobrôt :-)
3sandra3
melonový kompot tiež nepoznám... žeby som vyskúšala.... melony žlté mám veľmi rada
sovka62
Dievča, ty ani nespávaš? Kedy to všetko stíhaš? Ale myslím, že únava z teba spadne, keď otvoríš dvere na komore a usmejú sa teba tie krásne naplnené poháriky.
miichchalko
Ale paci sa mi to, ja som sice uz nejaky kuchar,a le zavarat neviem, musim povedat starkej aby sme to spolu vyskusali. Zavarane melony som este nejedol.
izabella929
Všetkým veľká vďaka za komentáre.-) doporučujem vyskúšať tento kompotik, je veľmi chutný.-))
izabella929
@sovka62 , máš pravdu, už cítim únavu...ale keď to neurobím, teraz, neskôr sa už veru nebude dať..je veľmi teplo a všetko sa rýchle kazí...škoda jablčka nevyužiť, trebárs teraz, keď sú žlté meloni lacné..už si oddýchnem týždeň a potom začne lečo,plnená paprika, kečup a rajčinový pretlak...zase bude fuška.-)))cez zimu budem oddychovať, papkať kompoty a vypekať fajnové koláčiky hoc aj z melonikom.-))
valeri
No to je niečo, takéto veci veľmi rada robím. Už je v KK, už len počkám, kým trochu zlacnejú melóny :-))
hubarka35
zaujal ma tento kompotik...meloniky máme v záhrade-až sa rozrastu a bude ich vela určite si spravím túto fajnotku....
evanaaa
Ja som raz ochutnala červený melón zavarený nakyselo ako uhorky. Najorv, keď som to počula, nevedela som si ani predstaviť chuť toho, ale potom som bola celkom prekvapená - nechutilo to najhoršie, oplatilo by sa vyskúšať, len neviem postup, ale asi ako každá zelenina, uhorky, čalamáda.....
izabella929
@evanaaa , pošlem ti recept, ale ja to robiť nebudem, mne to nechutí...inak je výbornejší z červeného melonu džem..ten som užo robila, len je s ním dosť veľa roboty...dík za komentár.-)
irenaw
klubúk dolu, palec hore, všetky tvoje zaváraniny vyzerajú náramne. nenapíšeš aspoň stručne recept na ten melónový džem, pekne prosím? veľmi ma zaujíma postup a okrem toho červený melón je moja letná strava :-)
tiziana
krásne poháre, určite je to výborné, si šikulka!
margaretka28
aj toto vyzerá nádherne,určito to aj super chutí,len ja som ešte zavárané melony nejedla,obdivujem ťa toľko toho porobíš a ešte stíhaš aj dávať na varechu,ja som teraz "mimo prevádzky" lebo ma seklo v krížoch a tak som teraz "švihnutá na ľavo",ale už je lepšie,už môžem aspoň sedieť,ešte také dva dni a hádam budem už aj ja zavárať,lebo uhorky sa kopia,ešte že máme studenú pivnicu a tam na mňa počkajú.:-)
evanaaa
@izabella929 , vďaka, ani ja to asi robiť nebudem, len to nevyhnutné, nemám tú výdrž, čo ty, obdivujem teba aj tvoje šikovné a iste chutné výtvory, bodaj by som mala čo len tretinu z toho, čo ty. Ale ja nemám ani miesta, kde by som to všetko uložila.
izabella929
@evanaaa ,ak by si sa predsa rozhodal vyskúšať ten červený melon tu je recept.: Džem z červeného melonu: 1 kg dužiny,4 lyžice citronové šťava,2dl.pomarančová šťava,50dk cukor..postup: vybrať dužinu melonu a poriadne vyčistiť od jadierok..pokrájat na kocky, ale niekoľko kociek nechať bokom/lebo je to džem/ pridať šťavu z citronov, šťavu pomarančovú a ponorným mixérom rozpučiť/okrem tých niekoľko kociek/potom pridať cukor a vymiešať, aby sa rozptopil..dať na sporák, ale variť na miernom ohni a stále miešať! po zovretí variť už iba 4-5 minút.Hotový džem sa ale sterilizuje a to takto: do hlbšieho hrnca dať na spodok niekoľko vrstiev útierok, alebo zbytočných handier..3-4 vrstvy, potom dať zatvorené poháre/a naliať vodu ako obvykle..vrch pohárov v hrnci treba zakryť dekou , alebo niečím podobným...sterilizuje sa 20 min. na 70 st. po strerilizácii nechať poháre 2 hod, v hrnci a ešte sa môže niečím zase zakryť najlepšia je deka..po 2 hodinách vybrať z hrnca a prevrátiť hore dnom..vydrží rok ak sa nespapká, ale ten je ako prvý hneď fuč...je výborný..) dobrú chuť..
danda3
No to je nádhera, klobúk dolu @izabella929 , si šikulka, doma by Ťa mali na rukách nosiť! ☺Veru, leto je náročné na zaváranie, ale tá plná pivnica stojí za to!♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia