Melónový kompót
Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Mám tu už recepty na kôru z červeného melóna na kyslo ako uhorky, aj na lekvár z kôry červeného aj žltého melóna. Dnes som vyskúšala pripraviť aj kompót.
8 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 80 °C |
Postup
- To čo spravidla putuje do smetných košov som opäť využila a do koša ide iba približne 2 mm hrubá koža. Keď chcete robiť tento kompót predovšetkým si kúpte tento druh vodového červeného melóna. Má krehkú kôru a teda kompót nebude tvrdý. Po kúskoch som odkrojila časti melóna a jedlú dužinu som ukladala do misy na jedenie a potom som odstránila zelenú časť približne 2 mm hrubú, zbytok je vynikajúci a krehký.
- Kôru som nakrájala na malé kocky. Ale môžte si krájať aj na iné kúsky, možno pásy, komu sa ako páči.
- Pripravila som si zaváracie fľaše, dobre som ich umyla a nechala odkvapkať. Na dno každého som uložila kúsok škoricového lusku a 3 klinčeky. Ja som pre chuť pridala aj melónové jadierka 4 kusy.
- Naplnila som fľaše, ale treba nimi dobre potriasť, aby sa do fliaš čím viac zmestilo, aby po sterilizácii nevyplávali pod viečko. Dám si na stôl kuchynský uterák a o ten pobúcham s fľašou a tým sa mi kocky posúnú nižšie a ešte trošku jemne potlačím.
- Do každej fľaše som pridala 1 PL aj štvrť PL kryštálového cukru. Použiť môžte taký aký máte radi, možno aj trstinový.
- Teraz doplním do fľaše vodu až po vrch.
- A všetky fľaše poriadne zatvorím.
- Sterilizujem na 80 °C 20 minút. Keď po sterilizácii fľaše vyberiem, zakryjem ich mokrým uterákom a nechám až do vychladnutia.
- Takto pripravený kompót putuje do mojej komôrky.
Prajem vám dobrú chuť.