Melónový kompót

Kompót z kôry červeného melóna (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Mám tu už recepty na kôru z červeného melóna na kyslo ako uhorky, aj na lekvár z kôry červeného aj žltého melóna. Dnes som vyskúšala pripraviť aj kompót.

8
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. To čo spravidla putuje do smetných košov som opäť využila a do koša ide iba približne 2 mm hrubá koža. Keď chcete robiť tento kompót predovšetkým si kúpte tento druh vodového červeného melóna. Má krehkú kôru a teda kompót nebude tvrdý. Po kúskoch som odkrojila časti melóna a jedlú dužinu som ukladala do misy na jedenie a potom som odstránila zelenú časť približne 2 mm hrubú, zbytok je vynikajúci a krehký.
  2. Kôru som nakrájala na malé kocky. Ale môžte si krájať aj na iné kúsky, možno pásy, komu sa ako páči.
  3. Pripravila som si zaváracie fľaše, dobre som ich umyla a nechala odkvapkať. Na dno každého som uložila kúsok škoricového lusku a 3 klinčeky. Ja som pre chuť pridala aj melónové jadierka 4 kusy.
  4. Naplnila som fľaše, ale treba nimi dobre potriasť, aby sa do fliaš čím viac zmestilo, aby po sterilizácii nevyplávali pod viečko. Dám si na stôl kuchynský uterák a o ten pobúcham s fľašou a tým sa mi kocky posúnú nižšie a ešte trošku jemne potlačím.
  5. Do každej fľaše som pridala 1 PL aj štvrť PL kryštálového cukru. Použiť môžte taký aký máte radi, možno aj trstinový.
  6. Teraz doplním do fľaše vodu až po vrch.
  7. A všetky fľaše poriadne zatvorím.
  8. Sterilizujem na 80 °C 20 minút. Keď po sterilizácii fľaše vyberiem, zakryjem ich mokrým uterákom a nechám až do vychladnutia.
  9. Takto pripravený kompót putuje do mojej komôrky. Prajem vám dobrú chuť.