Koložvárska kapusta fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 8. septembra 2010
Koložvárska kapusta (fotorecept)
Foto: nicopopa

Je to veľmi dobrý recept čo mi zostal po svokre. Mala veľa dobrých receptov ale tento je jeden z našich najoblubenejších. Je trošku časovo Zobraziť celý popisJe to veľmi dobrý recept čo mi zostal po svokre. Mala veľa dobrých receptov ale tento je jeden z našich najoblubenejších. Je trošku časovo náročný, ale to spojenie chuti mäska kapusty a ryže, tento gurmánsky zážitok stoji za tu namahu, to mi verte. Akurát mi môžete vyčítať, že asi nebude patriť ani k diétnym jedlám. Ale...

6
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1
250 g
800 g
3 dl
250 g




Postup

  1. 1

    Ingrediencie, ktoré budeme potrebovať.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Večer mäso umyjeme a osolíme. Kožu bôčika si narežeme na mriežku, posypeme rascou a nakrájaným cesnakom.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme piecť pod alobal tak na 1,5 hod. Potom ho odokryjeme a dáme ešte trošku zapiecť.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalší deň. Bravčový bôčik nakrájame na kocky a pomelieme ho v mlynčeku na mäso. Takisto aj klobásy.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 6

    Cibuľu nadrobno pokrájame a opražíme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, mäso, osolíme a okoreníme.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Ryžu zvlášť uvaríme alebo udusíme obvyklým spôsobom.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Ohňovzdornú nádobu vymastíme a naplníme vrstvou kyslej kapusty.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Na kyslú kapustu dáme vrstvu ryže a upečeného a pomletého bôčika.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Postup opakujeme do spotrebovania všetkých pripravených potravín. Povrch pokryjeme kyslou kapustou a zalejeme smotanou.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Popicháme vidličkou, aby sa smotana dostala do nižších vrstiev.

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Povrch môžeme pokryť aj sparenými kapustnými listami a dáme do rúry piecť asi na 45 minút. (Ja uprednostňujem nechať zapiecť iba so smotanou navrchu.)

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Narežeme na porcie podľa chuti a servírujeme na tanier. Dobrú chuť!

    Koložvárska kapusta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

babav
Krasny recept,pekne spracovany!Dakujem za pripomienku,celkom som na toto vyborne, chutne jedlo zabudla;-).
klaura
toto si uložím, lebo kološvársku mám veľmi rada ... a s pečeným bôčikom som ešte nerobila ...
2010
Uplne nevhodny recept pre nasu masozravu rodinu...ten bocik vydrzat do rana??? uz na plechu by ho ochutnavali...
Inac super recept nepoznam odkladam do KK.
zdezda
:-) my tiež, staršie narodení v našejrodine, by sme hneď upečený bôčik zjedli len tak, s chlebom a horčicou, či s chrenom:-) preto robievam koložvársku z mletého pleca, ktoré osmahnem na cibuli a červenej paprike:-) Inak aj s tou klobáskou je to chutné a prevoňané.
honestka
zboznujem toto jedlo. robievam s neudenou pecenou klobasou je to dobre a rychle. Tvoj peceny bocik vyzera uzasne, to som nejedla uz tak velmi dlho, ze pri jeho pohlade som preglgala- hlavne nad tou chrumkavou kozickou (aj ked takou nezdravou!) chiii...
yana
musi byt, aj my tu taku robievame. Honestka a ten tvoj cinan, kde kupujes maso na klobasy take nema. My chodime na bocik do T&T co mame vo West Edmonton Mall-e, ale ja im z neho robim paprikovu slaninu.
alexdidi
Perfektný recept, ktorý ja robím tiež z mletého bravčového s hovädzím a kapustu tiež podusím...no ten Tvoj bôčik, to je úžasné...musím to takto vyskúšať...
garanco
Robievam podobne, ten pečený bôčik sa mi páči. Pekne spracované! /len keby za tou prípravou nebolo toľko riadu/
andrea77
Pekné ale pracné
ja robím nasledovne
na oleji opražím cibuľku pridám na drobno pokrájanu slaninku nie veľa len pre chuť a pridám na drobno pokrájanú klobásku,podusím pridám premytú kvasenú kapustu,podľa potreby podlejem vodou/vývarom zo zeleninovým bujónom/pridám ml.korenie, gulášové korenie podľa chuti, rascu, pol.lyžičku kečupu a dusím pod pokrievkou do mäkka.Nakoniec pridám umytú ryžu podľa chuti prisolím a ešte dusím asi 15 minút, potom odstavím a nechám asi 5-10 prikryté a podávam. Hotové je to maximálne do 60 min. a nemám veľa riadu dobrú chuť !
bouadjenak
Ten bôčik vyzerá výborne. Ja robievam s duseným bravčovým plieckom pokrájaným na kocky a klobáskou. Ryžu dusím iba do polomeka. Všetko však troška pomiešam a kyslú smotanu dám až ku koncu. Tvoja však musí byť lepšia, práve pre ten bôčik. Hneď dnes idem kúpiť bôčik na pečenie ...
budkar
Pečený bôčik je pra mňa inšpiratívne nóvum.
jerica
Ukladám KK , krása, kapusta je u nás jednička , na aký koľvek spôsob , tento musím vyskúšať.
evas13
Tak isto ukladám, polovička kapustu ráno, na obed a večer.
nicopopa
Ahojte! Dakujem za vaše mile slovo. Velmi ma potešili. A naozaj ten recept je užasny.
@honestka - klobasa na tanieri je domaca klobasa, tak iste ako som dala aj do mäsa.
Prepačte, som rumunka čo žije na Slovensku a dufám že pišem trošku spravne. Ked moj muž velmi mi pochvalil tu koložvársku kapustu som povedala že urobím a som zostala velmi prekvapena pretoze aj v Rumusku mame niečo podobne. Pozerala som dalej na internete a tak som zistila že Koložvar po madarsky je mesto v Rumunsku, vola sa Cluj, takže recept patri rumusnkej kuchiny. A ja, dlho som nechcela ho variť....
pivonka
Už pri čítaní receptu som si povedala: Toho bôčika musím dať piecť viac, veď by neostalo do kapusty. A vidím, že veľa varecháčok tiež takto uvažuje. Nicopona dala si výborný recept. Neviem, ako dlho žiješ na Slovensku, ale (až na tú kuchyňu) píšeš pomerne správne. Ani rodené Slovenky nepíšu vždy bezchybne, pretože slovenčina je veľmi ťažká.
hamana
Vyborný recept ja ho robím ako @pivonka z bravčového pliecka , ale ten bôčik nemá chybu. Píšeš po slovensky veľmi dobre vôbec nezbadať ,že nie si slovenka. Ja pri písaní tak isto dlžne nedávam správne lebo som zo Spiša a tam sa hovorí krátko a mne to zostalo. V Cluji som bola je to krásne mesto.
tilda
Aj mi robíme koložvársku kapustu ale mi najprv si spravíme perkelt no najlepšie je to tak z bôčika .
bojar
ja to robím s klobásou (opečenými špekačkamy nakrájanýmy na kocky) a zmes premiešam nezabudněm da"t štipavů papriku. nedávam smotanu len to zapečiem
mamaoli
toto som este nejedla, ale vyskusam.......kapustu mam rada
zitar
Koložvárska kapusta je úžasné jedlo a to ju robím s perkeltom. Keď ju spravím s tým krásnym bôčikom, tak sa od pekáča neodtrhnem. Musí to byť fantázia.
janger
@nicopopa , pekny recept. Ten upeceny bocik vyzera velmi lakavo...A za tvoju slovencinu sa veru nemusis hanbit! Vela ""original"" Slovakov robi vacsie chyby. Zijes uz dlho na Slovensku?
egreska
perfektný recept,tiež ho takto s pečeným bôčikom nepoznam,ale musí chutit úžasne...@nicopopa super
evanaaa
Dosiaľ som si myslela, že mesto Kolozsvár je v Maďarsku, možno aj je, lebo toto bol vždy akože originál recept, ale aj Cluj môže byť jeho rumunský brat, kdr iste žijú aj maďari, odtiaľ ten recept, aj keď trocha pozmenený, veď táto kapusta má viac podôb. Volá sa aj " prekladaná " a ja ju robím tiež tak, že trochu podusím na cibulke mleté bravč. mäso, zvlášť kapustu, tiež len trochu a aj ryžu. Budú námietky, že veľa riadu, ale komu sa nelení umývať....A až potom prekladám - najprv kapustu, mleté mäso, ryžu, klobásku na kolečká a na vrch kapustu, zalejem smotanou, do ktotej rozhabarkujem vajce. Aj toto je dobrý, osvedčený recept. Ak by som piekla bôčik, už by som ho ďalej použiť nemohla, skončil by na tanieri a zvlášť.
evanaaa
Dosiaľ som si myslela, že mesto Kolozsvár je v Maďarsku, možno aj je, lebo toto bol vždy akože originál recept, ale aj Cluj môže byť jeho rumunský brat, kdr iste žijú aj maďari, odtiaľ ten recept, aj keď trocha pozmenený, veď táto kapusta má viac podôb. Volá sa aj " prekladaná " a ja ju robím tiež tak, že trochu podusím na cibulke mleté bravč. mäso, zvlášť kapustu, tiež len trochu a aj ryžu. Budú námietky, že veľa riadu, ale komu sa nelení umývať....A až potom prekladám - najprv kapustu, mleté mäso, ryžu, klobásku na kolečká a na vrch kapustu, zalejem smotanou, do ktotej rozhabarkujem vajce. Aj toto je dobrý, osvedčený recept. Ak by som piekla bôčik, už by som ho ďalej použiť nemohla, skončil by na tanieri a zvlášť.
evanaaa
Doteraz som si myslela, že tento recept je originál maďarský a mesto Kolozsvár je v Maďarsku? A možno aj je, len ho rumunskí maďari prebrali. Ináč sa tomu hovorí aj " prekladaná kapusta ", ktorú robím takto : na cibuľke si podusím mleté pliecko, potom zvlášť ryžu, trochu, a aj kapustu a až potom " prekladám " do pekáča, najprv kapustu, mäso, ryžu, klobásu na kolečká a na vrch znovu kapustu. Všetko zalejem smotanou v ktorej rozhabarkujem vajce. Vložím do rúry, lebo koložvárska sa musí piecť, ináč je to len podusená kapusta.
evanaaa
Ospravedlňujem sa, ale prvýkrát sa mi to ani za minútu nevytlačilo, tak som to ešte raz písala, nie od slova do slova a po kliknutí sa objavila aj tá prvá verzia. Neviem prečo, ale všetko mi pomaly reaguje, musím dlhšie čakať.
nicopopa
@evanaaa- V Rumunsku kapusta sa pečie v rúre, presne ako ten recept. Príklad kačica s kapustou sa pečú spolu, žiadny recept s kapustou sa nedusí. A potom sa použivá len biela kapusta, červena viac na šalátov.
evanaaa
Nicopopa, ďakujem za upresnenie, veď ani som si nebola celkom istá, teraz už viem, kde to mesto leží. A to dusenie som spomínala preto, lebo tak popísala svoj spôsob prípravy Andrea77. A čo sa týka tvojej slovenčiny, ani by som nevedela odkial pochádzaš, keby si o tom nepísala. Si dobrá, nemusíš sa podceňovať.
honestka
@nicopopa : dakujem za odpoved a pridavam sa, ze si na tom s pisanim uzasne dobre bud na seba hrda!
@yana : moj Cinan ma ozaj vsetko a co nema objedna, KED pochopi co pytam, chii... aj ja som robievala paprikovu slaninku,(musim veru urobit), niekedy sme dostali aj udeny podbradok a tie boli uvarene pohadkove- ale ten jej rozpravkovy peceny bocik som uz veru nejedla roky, preto to slintanie. musim napravit a to co najskor, ved s cholesterolom uz bojujem tak ci tak.
jezibabka1
koložvársku véééééééľmi lubim, ale takto som ju nikdy nerobila, určite ju vyskúšam, len ten bôčik budem musieť odniesť k susedom, aby som ho do druhého dňa nezjedla :)))
nicopopa
@violetacamorova - ano, pečieš od začiatku spolu. Na konca septembra idem do Rumunska par mesiace, urobím to, fotím s postupom a potom dám tu na Varechu. Je velmi dobra aj naša. Mňam, mňam...
ketty3811
Veľmi pekný recept,koložvársku som ešte nerobila.Ukladám.A samozrejme gratulujem k výhre,ja som wok vyhrala minulý týždeň a už ho mám aj doma a hľadám nejaké "fajné"receptíky.
nicopopa
Ahojte priatelia! Naozaj ste mi urobili krásny večer. Dakujem všetkým gratulantom a redakcii za darček.
@ketty3811 - neslubím ti, ale skusím pripraviť pre tvoj wok jeden recept fantasticky. Varí iba manžel ten užasny recept, ale skusim aj ja aby som mohla fotiť. Asi utorok budeš mať na vareche. Majte sa dobre, Nico.
jerica
Tvoj úvod bol to sa nedá ináč povedať "EXCELENTNÝ "gratulujem k výhre , určite sa dočkáme na VARECHE od teba veľa zaujímavých receptov,veľmi ti prajem tú výhru ,je to tak ako som písala , je to jednička s kapustou.
jerica
@nicopopa zabudla som , zaslúžená výhra !! , krásne nafotené s popisom !! Nech sa ti darí , budeme sa všetci úprimne tešiť.
ketty3811
Nicopopa,už sa teším na recept(už aby bol utorok).Ja v ňom skúsim niečo navariť cez víkend.Ale ako som čítala na nete,ľudia v ňom varia skoro všetko.Tak verím,že bude dobrým pomocníkom v kuchyni.
tetuska
koložvárska super, s bôčikom som ešte nerobila, ukladám...
jody
Krasne! Krasne! Krasne! Gratulujem!!! :-)
jezibabka1
@nicopopa akurát som pozrela, čo mi treba nakupiť, lebo chcem Tvoju koložvársku urobiť na zajtra a vidím, že si vyhrala, tak síce oneskorene, ale predsa GRATULUJEM! Dám Ti vedieť, ako sa mi podarila:)
nicopopa
@jezibabka1 - velmi sa teším že robíš moj recept. Už mi tečú sliny ked rozmyšlam co máš zajtra na obed. Mňam...
jezibabka1
@nicopopa akurát som dojedla a le jediné môžem povedať - MŇAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM! Urobila som síce trošku zmenu, zabudla som pomlieť klobásku s mäskom, tak som ju len naukladala na mäsovú vrstvu a bolo to:) Len to premáhanie do rána, aby som bôčik nezjedla:)))))))))) dík za recept:)
nicopopa
Ahoj, @jezibabka1. Velmi sa teším že chutilo. Aby si vedela, aj ja dnes na koniec som piekla bočik s kyslou kapustou. Mňam, som si dala aj teraz. Myslela som dnes na teba. Maj sa dobre, Nico
marikaxxl
Pekny recept,dobre spracovany!Dakujem posielam ho dcere do zahraničia....)
marienka44
@Nicopopa ,chcem sa opytat, ci si najprv pekac zakryla napr. s alobalom alebo si to piekla od zaciatku odkryte. Ja sa prihovaram za zakryte, aby smotanka nezhorela. Dakujem za odpoved, pozdravujem, si velmi sikovna. :-!)
nicopopa
Ahoj @marienka44 ! Piekla som od začiatku odokryte. A smotana nezhori, pretože som piekla na 180 stupňov dokedy začala dostať zlatu farbu. Pretože ryža je uvarená, mäsko tak iste, musía iba chuti sa spojili. Ďakujem, tiež pozdravujeme. Nico
marianne
Kolozvarsku kapustu som este asi nevarila,mala by som to napravit.A Tvoj recept vyhral konkurz:-)
luska
Ten pečený bôčik vyzerá tak dobre,že ho je škoda pomlieť a dať do kapusty.Ale ináč je to dobrý nápad.Recept si ukladám.
maryannb
Tak to by ma nenapadlo s tým bôčikom! Istotne to bude fantázia. Rada vyskúšam. Ukladám :)
olinka12
No musím sa priznať, že som po obede ale slinky sa mi zbiehajú ukladám do budúcna za chvíľku nakladám kapustu do súdka a bude aj kološvárska.
martula
Výborný recept. S pečeným bôčikom to môže byť skvelé. Ja robievam len z pliecka, nezalievam smotanou, posledná vrstva je kapusta. A jedávame to s varenými zemiakmi - v nijakom komentári som túto kombináciu nenašla. :)
melanka
Koložvársku kapustu som už ozaj dávno nerobila, deti sú už preč z domu a ja si skôr varím ľahšie jedlá. Nedá mi však, aby som predsa sa nepustila znovu do tohto receptu. Robila som ho trošku odlišnejšie, naspodok pekáča som nedala bôčik ale rebrové kosti /boli dostať také dobre obrastené/ tie som posolila poparikovala a pokmínila, a na ne som dala doma pomleté plecko , ktoré som predtým podusila na cibuľke a ochutila soľou a korením. Potom prišla na rad kyslá kapusta, ktorú som tiež podusila na cibuľke a ochutila soľou a korením. Nakoniiec som davala uvarené zemiaky pretlačené na hranolčeky , ktoré som ešte trošku posolila alebo posypala vegetou bez glut. a zaliala kyslou smotanou. Jedlo vynikajúce, všetci sme ho mali radi a na druhý deň bolo to ešte lepšie lebo jednotlivé chute sa poprepájali. Tak dobrú chuť a nerobte si z toho nič , že máte plno riadu.Dobrú chuť.
jarusnica
Ďakujem za recept, koložvársku som jedla veľmi, veľmi dávno a dneska mi tak blysla hlavou, že urobím deťom a chlapovi na zajtra, išla som podľa teba a koštovka skončila na výbornú!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia