Koložvárska kapusta (fotorecept)

Autor receptu: nicopopa

Je to veľmi dobrý recept čo mi zostal po svokre. Mala veľa dobrých receptov ale tento je jeden z našich najoblubenejších. Je trošku časovo náročný, ale to spojenie chuti mäska kapusty a ryže, tento gurmánsky zážitok stoji za tu namahu, to mi verte. Akurát mi môžete vyčítať, že asi nebude patriť ani k diétnym jedlám. Ale...

6
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ingrediencie, ktoré budeme potrebovať.
  2. Večer mäso umyjeme a osolíme. Kožu bôčika si narežeme na mriežku, posypeme rascou a nakrájaným cesnakom.
  3. Dáme piecť pod alobal tak na 1,5 hod. Potom ho odokryjeme a dáme ešte trošku zapiecť.
  4. Ďalší deň. Bravčový bôčik nakrájame na kocky a pomelieme ho v mlynčeku na mäso. Takisto aj klobásy.
  5. Cibuľu nadrobno pokrájame a opražíme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, mäso, osolíme a okoreníme.
  6. Ryžu zvlášť uvaríme alebo udusíme obvyklým spôsobom.
  7. Ohňovzdornú nádobu vymastíme a naplníme vrstvou kyslej kapusty.
  8. Na kyslú kapustu dáme vrstvu ryže a upečeného a pomletého bôčika.
  9. Postup opakujeme do spotrebovania všetkých pripravených potravín. Povrch pokryjeme kyslou kapustou a zalejeme smotanou.
  10. Popicháme vidličkou, aby sa smotana dostala do nižších vrstiev.
  11. Povrch môžeme pokryť aj sparenými kapustnými listami a dáme do rúry piecť asi na 45 minút. (Ja uprednostňujem nechať zapiecť iba so smotanou navrchu.)
  12. Narežeme na porcie podľa chuti a servírujeme na tanier. Dobrú chuť!