Koláčiky s mirabelkami a chrumkavou posýpkou
majitelia reštaurácie Lokál Bistro v Dudinciach, 31. júla 2020

Foto: Pravda - Robert Hüttner
na 200 °C
Suroviny
250 g |
|
1 kocka |
|
180 ml |
|
50 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
130 g |
|
100 g |
|
100 g mleté |
|
130 g |
|
1 ČL |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Rozmrvené droždie rozmiešame v teplom mlieku a necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku, soľ, cukor, pridáme kvások, rozpustené vlažné maslo a vajce. Vymiešame tuhé cesto, tak aby sa nelepilo. Cesto poprášime múkou, prekryjeme utierkou a necháme kysnúť približne pol hodiny.
- 2
Nakysnuté cesto opäť jemne premiesime a vyvaľkáme na hrubší plát. Pomocou formy vykrojíme väčšie kusy, asi také ako na moravské koláče, a necháme ich ešte 15 minút podkysnúť. Mirabelky umyjeme a vykôstkujeme, môžeme poprekrajovať na polovice. Poukladáme ich na cesto trochu ďalej od okrajov.
- 3
Posýpku pripravíme z chladného masla pokrájaného na menšie kúsky, ktoré zmiešame s múkou, orechmi, cukrom a so škoricou. Prstami vytvoríme mrveničku, ktorou koláčiky posypeme. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 °C, klasickú na 200 °C a pečieme ich približne 40 minút.
Tiež koláče:
Ďalšie recepty:
- 2
Diskusia k receptu