Koláč z troch pletencov

Róbert Földes
z pekárne F&K Komárno, víťaz medzinárodnej súťaže Bratislavský rožok 2012, 6. mája 2012
Koláč z troch pletencov
Foto: Pravda - Ivan Majerský
8
porcií
90 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
150 g
80 g
2 štipky
50 g
1 ks
z 1 ks citróna
Orechová plnka:
50 g
200 g
0,5 vrecka
50 ml
Maková plnka:
50 g
200 g
0,5 balíčka
50 ml
Hrozienková plnka:
100 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Z príslušných surovín vymiešame cesto a necháme ho odležať 15 minút.

  2. 2

    Medzitým pripravíme plnky. Maková: mak, cukor, škoricový cukor a horúce mlieko zamiešame na hustú plnku, aby sa dal z neho urobiť valček na stole. Orechová: takým istým spôsobom zamiešame orechovú plnku na veľmi hustú. Hrozienková: hrozienka zalejeme rumom a viackrát zamiešame.

  3. 3

    Cesto rozdelíme na 3 časti a každú plnku tiež na 3 časti. 1. časť cesta rozdelíme opäť na 3 časti, každý kus vyvaľkáme na ovál a na horný okraj vložíme plnku. Zatočíme cesto smerom k sebe. Podobne postupujeme aj pri makovej a hrozienkovej plnke, len hrozienka treba poriadne vyžmýkať. Keď máme pásy cesta s rôznymi plnkami, zapletieme ich ako vrkoč, len začiatok a koniec musí byť poriadne spojený, potlačený, aby sa neotvorili. Keď sú hotové všetky tri pletence, potrieme ich vajíčkom a necháme kysnúť 20 minút. Pečieme 20 minút pri 220 oC.

Diskusia k receptu

astheart
Co kdyby se tam místo těch hrozinek dala tvarohová náplň?
hubata
Ja myslím @astheart že náplne môžeš striedať podľa toho aké vám doma chutia. Fór je práve v tom že naraz vyhovieš každému členovi rodiny, samozrejme pokiaľ ste traja .........




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia