Koláč z troch pletencov
z pekárne F&K Komárno, víťaz medzinárodnej súťaže Bratislavský rožok 2012, 6. mája 2012
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
150 g |
|
80 g |
|
2 štipky |
|
50 g |
|
1 ks |
|
z 1 ks citróna |
|
Orechová plnka: | |
50 g |
|
200 g |
|
0,5 vrecka |
|
50 ml |
|
Maková plnka: | |
50 g |
|
200 g |
|
0,5 balíčka |
|
50 ml |
|
Hrozienková plnka: | |
100 g |
|
50 ml |
|
Postup
-
1
Z príslušných surovín vymiešame cesto a necháme ho odležať 15 minút.
- 2
Medzitým pripravíme plnky. Maková: mak, cukor, škoricový cukor a horúce mlieko zamiešame na hustú plnku, aby sa dal z neho urobiť valček na stole. Orechová: takým istým spôsobom zamiešame orechovú plnku na veľmi hustú. Hrozienková: hrozienka zalejeme rumom a viackrát zamiešame.
- 3
Cesto rozdelíme na 3 časti a každú plnku tiež na 3 časti. 1. časť cesta rozdelíme opäť na 3 časti, každý kus vyvaľkáme na ovál a na horný okraj vložíme plnku. Zatočíme cesto smerom k sebe. Podobne postupujeme aj pri makovej a hrozienkovej plnke, len hrozienka treba poriadne vyžmýkať. Keď máme pásy cesta s rôznymi plnkami, zapletieme ich ako vrkoč, len začiatok a koniec musí byť poriadne spojený, potlačený, aby sa neotvorili. Keď sú hotové všetky tri pletence, potrieme ich vajíčkom a necháme kysnúť 20 minút. Pečieme 20 minút pri 220 oC.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu