Koláč z troch pletencov

Autor receptu: redakcia

8
porcií
90 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z príslušných surovín vymiešame cesto a necháme ho odležať 15 minút.
  2. Medzitým pripravíme plnky. Maková: mak, cukor, škoricový cukor a horúce mlieko zamiešame na hustú plnku, aby sa dal z neho urobiť valček na stole. Orechová: takým istým spôsobom zamiešame orechovú plnku na veľmi hustú. Hrozienková: hrozienka zalejeme rumom a viackrát zamiešame.
  3. Cesto rozdelíme na 3 časti a každú plnku tiež na 3 časti. 1. časť cesta rozdelíme opäť na 3 časti, každý kus vyvaľkáme na ovál a na horný okraj vložíme plnku. Zatočíme cesto smerom k sebe. Podobne postupujeme aj pri makovej a hrozienkovej plnke, len hrozienka treba poriadne vyžmýkať. Keď máme pásy cesta s rôznymi plnkami, zapletieme ich ako vrkoč, len začiatok a koniec musí byť poriadne spojený, potlačený, aby sa neotvorili. Keď sú hotové všetky tri pletence, potrieme ich vajíčkom a necháme kysnúť 20 minút. Pečieme 20 minút pri 220 oC.