Koláč s bielym makom a slivkami (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Svokra mojej kamarátky pestuje biely mak, tak sa za vrecko ušlo aj mne, priznám sa, že som s ním ešte nič nepiekla, tak skúšam šťastie pri zdroji maku :) dostala som prefotený recept vytrhnutý z nejakého časopisu, tak sa oň s Vami podelím, ak by ste nevedeli čo s bielym makom.

1 plech
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 185 °C

Suroviny

Postup

  1. Biely mak zomelieme zalejeme mliekom a povaríme 2 minúty. Necháme vychladnúť. Posýpku si pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla na mrveničku a dáme do chladu.
  2. Maslo vymiešame s polovicou cukru a pridáme žĺtky, vymiešame a pridáme vychladnutý mak. Bielky vyšľaháme s druhou polovicou cukru a štipkou soli. Do žĺtkovo-makového cesta pridáme múku a PDP a nakoniec opatrne vmiešame sneh.
  3. Plech s vyššími okrajmi vyložíme papierom na pečenie a navrstvíme cesto, na ktoré na husto poukladáme prepolené odkôstkované slivky. Rozmer plechu 35 x 28 cm. Na slivky rovnomerne rozmrvíme posýpku a vložíme do rúry predhriatej na 185 stupňov približne na 40 minút.
  4. Koláč krásne vonia, necháme ho podľa možnosti vychladnúť, lebo prilepená horúca slivka na podnebí nie je žiadna slasť:)
  5. Biely mak mi chutil, ale nechutil tak makovo, ale trochu orieškovo, cesto bolo vlhké, ale nie premočené od sliviek, celkový dojem dobrý natoľko, že som sa odhodlala podeliť aj s Vami :)