Kokosovo-kakaový zalievaný koláč na lyžice
Foto: helena10
Recept mi dala kamarátka. Na prípravu môžete použiť metličku alebo ručný mixér. Suché potraviny boli dávkované na lyžice s malým kopcom.
na 175 °C
Suroviny
Kakaovo-kokosový korpus: | |
3 ks (veľkosť L) |
|
12 PL |
|
štipka |
|
12 PL |
|
12 PL |
|
1 bal. |
|
12 PL |
|
1 bal. |
|
2 PL (prášok) |
|
3 PL odobraté zo 100 g |
|
Kokosový preliv: | |
500 ml |
|
6 PL |
|
3 PL (prášok) |
|
zostatok zo 100 g |
|
70 g |
|
70 g |
|
Na vymastenie a vysypanie plechu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Najprv si odvážim 100 g jemne mletého kokosu a dám nabok. To je potrebné množstvo na celý koláč. Z neho budem dávkovať do cesta, aj do prelivu.
- 2
Na cesto v miske metličkou rozšľahám celé vajcia a za stáleho šľahania pridávam postupne ostatné suroviny: kryštálový cukor -nedávajte menej, štipku soli, olej, mlieko, vanilkový cukor, múku s práškom do pečiva, kakao a nakoniec kokos. Poriadne vymiešam kakaovo-kokosové cesto.
- 3
Hotové cesto nalejem do vymasteného a posypaného plechu (20x35 cm). Vrch cesta zarovnám a párkrát plechom buchnem o pracovnú dosku. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov okolo 25 minút. Kontrola dreveným špáradlom. Pečte podľa svojej rúry.
- 4
Hneď ako dám koláč do rúry, si uvarím preliv na koláč. V kastróle vymiešam všetky suroviny, pridám aj tuk a na miernom ohni za stáleho miešania od zovretia varím túto zmes 2-3 minúty.
- 5
Tento ešte horúci preliv (nevadí, ak chvíľu postojí, kým upečiete koláč) nalejem na povrch horúceho upečeného korpusu vybratého z rúry. Plech ponakláňam do strán, aby sa preliv zarovnal a následne celý povrch koláča popichám dreveným špáradlom - nie veľmi husto.
- 6
Koláč nechávam vychladiť, aby preliv stuhol - nestuhne celkom na tvrdo ako poleva. Potom ho nakrájam. Koláč nie je presladený a má fajnovú intenzívnu kokosovo-kakaovú chuť. Kto chce, môže povrch koláča posypať ešte kokosom...
Tiež kokosový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu