Kokosový koláč

Kokosovo-kakaový zalievaný koláč na lyžice

Autor receptu: helena10

Recept mi dala kamarátka. Na prípravu môžete použiť metličku alebo ručný mixér.* Suché potraviny boli dávkované na lyžice s malým kopcom.

25 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si odvážim 100 g jemne mletého kokosu a dám nabok. To je potrebné množstvo na celý koláč. Z neho budem dávkovať do cesta, aj do prelivu.
  2. Na cesto v miske metličkou rozšľahám celé vajcia a za stáleho šľahania pridávam postupne ostatné suroviny: kryštálový cukor -nedávajte menej, štipku soli, olej, mlieko, vanilkový cukor, múku s práškom do pečiva, kakao a nakoniec kokos. Poriadne vymiešam kakaovo-kokosové cesto.
  3. Hotové cesto nalejem do vymasteného a posypaného plechu (20x35 cm). Vrch cesta zarovnám a párkrát plechom buchnem o pracovnú dosku. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov okolo 25 minút. Kontrola dreveným špáradlom. Pečte podľa svojej rúry.
  4. Hneď ako dám koláč do rúry, si uvarím preliv na koláč. V kastróle vymiešam všetky suroviny, pridám aj tuk a na miernom ohni za stáleho miešania od zovretia varím túto zmes 2-3 minúty.
  5. Tento ešte horúci preliv (nevadí, ak chvíľu postojí, kým upečiete koláč) nalejem na povrch horúceho upečeného korpusu vybratého z rúry. Plech ponakláňam do strán, aby sa preliv zarovnal a následne celý povrch koláča popichám dreveným špáradlom - nie veľmi husto.
  6. Koláč nechávam vychladiť, aby preliv stuhol - nestuhne celkom na tvrdo ako poleva. Potom ho nakrájam. Koláč nie je presladený a má fajnovú intenzívnu kokosovo-kakaovú chuť. Kto chce, môže povrch koláča posypať ešte kokosom...