Kokosový koláč
Kokosovo-kakaový zalievaný koláč na lyžice
Autor receptu: helena10
Recept mi dala kamarátka. Na prípravu môžete použiť metličku alebo ručný mixér.* Suché potraviny boli dávkované na lyžice s malým kopcom.
Postup
- Najprv si odvážim 100 g jemne mletého kokosu a dám nabok. To je potrebné množstvo na celý koláč. Z neho budem dávkovať do cesta, aj do prelivu.
- Na cesto v miske metličkou rozšľahám celé vajcia a za stáleho šľahania pridávam postupne ostatné suroviny: kryštálový cukor -nedávajte menej, štipku soli, olej, mlieko, vanilkový cukor, múku s práškom do pečiva, kakao a nakoniec kokos. Poriadne vymiešam kakaovo-kokosové cesto.
- Hotové cesto nalejem do vymasteného a posypaného plechu (20x35 cm). Vrch cesta zarovnám a párkrát plechom buchnem o pracovnú dosku. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov okolo 25 minút. Kontrola dreveným špáradlom. Pečte podľa svojej rúry.
- Hneď ako dám koláč do rúry, si uvarím preliv na koláč. V kastróle vymiešam všetky suroviny, pridám aj tuk a na miernom ohni za stáleho miešania od zovretia varím túto zmes 2-3 minúty.
- Tento ešte horúci preliv (nevadí, ak chvíľu postojí, kým upečiete koláč) nalejem na povrch horúceho upečeného korpusu vybratého z rúry. Plech ponakláňam do strán, aby sa preliv zarovnal a následne celý povrch koláča popichám dreveným špáradlom - nie veľmi husto.
- Koláč nechávam vychladiť, aby preliv stuhol - nestuhne celkom na tvrdo ako poleva. Potom ho nakrájam. Koláč nie je presladený a má fajnovú intenzívnu kokosovo-kakaovú chuť. Kto chce, môže povrch koláča posypať ešte kokosom...