Kokosové tortičky
Foto: Siuuu
Kokosujeeeeem... Nadýchané piškótové cesto, lahodný kokosový krém a kyslastý džemík, asi mám nového zákuskového favorita, zamilovala som sa do tej sviežej kombinácie chutí. Zobraziť celý popisKokosujeeeeem... Nadýchané piškótové cesto, lahodný kokosový krém a kyslastý džemík, asi mám nového zákuskového favorita, zamilovala som sa do tej sviežej kombinácie chutí. Podľa jemne upraveného receptu na klasickú kokosovú roládu, ktorú som skúšala ako prvú, vznikli tieto MIDI tortičky, s priemerom 8 cm. Aj doma aj v práci sa po nich len tak zaprášilo.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Piškótové cesto: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1/2 bal. |
|
3 PL |
|
štipka |
|
Krém: | |
1 bal. |
|
1-2 PL |
|
350 - 400 ml |
|
125 g zmäknuté |
|
1-2 PL |
|
4 PL |
|
Okrem toho: | |
kyslastý (malinový, ríbezľový...) |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Cesto je klasická piškóta - vyšľaháme bielky so štipkou soli a cukrom na tuhý sneh. Postupne zašľaháme žĺtky, olej a jemne vmiešame obe múky zmiešané s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na plech (klasický plech, ktorý býva súčasťou rúry) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre zohriatej na 175 °C cca 11 minút (doba pečenia závisí aj od toho, ako pečie tá-ktorá rúra, treba si odsledovať). Necháme vychladnúť, odstránime papier na pečenie, z cesta vykrojíme kolieska - skúšala som aj mini veľkosť (priemer 3,5 cm), ale tieto MIDI sa mi páčia viac.
- 2
V troške mlieka rozmiešame kokosový pudingový prášok. Zvyšok mlieka s krupicovým cukrom privedieme k varu, pridáme v mlieku rozmiešaný puding a za stáleho miešania uvaríme hladký puding. Horúci prikryjeme potravinárskou fóliou (fóliu dáme priamo na puding), necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridávame vychladnutý puding, nakoniec primiešame strúhaný kokos.
- 3
A potom už iba kompletizujeme tortičky - do formičky, ktorou sme vykrajovali vložíme jedno koliesko cesta, potrieme džemom, následne krémom, priklopíme druhým kolieskom cesta, opäť džem, krém, posledné koliesko, pretlačíme cez formičku (zabezpečí nám to pekné hladké boky). Vrch potrieme tenkou vrstvou krému a posypeme kokosom. Dekorujeme podľa fantázie.
- 4
Ja som robila "trojposchodové" tortičky - z cesta vyjde 6-8 kusov podľa toho, ako šetríme miesto pri vykrajovaní, stačili by aj dve poschodia - potom vyjde viac kusov. Každá tortička sa dala v pohode rozkrojiť na 3 kusy, ale boli tak prudko žravé, že každý zjedol celú. Ak chcete viac krému, treba urobiť tak z 1,5 dávky.
- 5
Skúšala som aj takúto mini verziu (priemer 3,5 cm), ale dosť zle sa s nimi robilo, predsa len krém pokiaľ nestuhne je dosť mäkký, viac sa mi páči MIDI verzia.
- 6
A aj roláda bola...
Tiež tortičky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Taká klasická kovová vyššia formička čo sa používa napríklad na tvarovanie ryže či zemiakov na tanieri.
Ďakujem ... chuťovo sú veľmi lahodné, osviežujúce.