Köfte s prílohou fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. júna 2013
Köfte s prílohou (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jeden recept na "köfte" tu už je,ale kedže ten môj je celkom iný,tak ho sem pridávam :-) Köfte sú vlastne niečo,ako na slovensku fašírky..čiže sa dajú nazvat aj tureckými fašírkami,len niesú okrúhle a hrubé ako slovenské,ale tenučké vo forme velkého vajca ;-)) ..ktoré sa môžu podávať naozaj s hocičím :-)

1 hodina minút
príprava

Suroviny

1 kg
2 ks veľká - nasekaná na jemno alebo mixovana
1 hrsť
1 ks
1/2 ČL (alebo podla chuti)
podla chuti
podľa potreby
 na opekanie
 rôzne farby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso,najemno bud nakrájanú alebo mixovanú cibulu,na malé pokrájanú vňať,sol,kmín a vajce dobre s rukou pomiešame.

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..pridáme strúhanku podla potreby,asi za 1-2 hrste,aby sa nám tá masa nelepila o ruky a dalo sa znej formovat köfte ;-)

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..ak treba,trocha si navlhčíme ruky..lepšie sa budú robiť tie "ťapky"-ako ich volá moja mama :-))) ...túto fotku robil môj malý syn a kedže inú nemám :-( tak mi prepáčte za rozmazanie..do dlaňe zoberete kúsok zmesi velkost malej mandarinky a stlačíte to na šúlok :-))

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz to na jednej dlani poroztláčate pomocou druhej ruky na väčšie vajce,hrúbky asi pol centimetra..okraje uhladte :-)

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom to köfte opatrne zoberte z dlani dolu :-) a takto pokračujte až dokonca.Ak máte čas,je lepšie ho dať na pol hodinku,alebo hodinku do chladničky :-)...ja to väčšinou tak robím,lebo zaten čas si pripravím ostatné prílohy ku "köfte" ;-DD

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..zatial kým mi köfte stojí v chladničke,si pripravím papriku,môžte fakt hociakú a malé cibulky..pri varení vždy vyberám len tie väčšie ako každý :-)) ..takže tie malé ostanú,super ich zvyknem vždy zúžitkovať bud ku köfte,alebo na grile..maličké sa mi lepšie páčia na tanieri ;-)) Takže..papriku pozdľž prekrojíme na polovice,malé cibulky necháme celé,ale ked máme väčšie,tak ich prekrojíme na polovicu.Hranolky hádam písat nemusím...bud si pripravíte čerstvé,alebo mrazené :-)

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja si v panvici na troche oleja ako prvé vždy upečiem hranolky.Potom ich vyberiem,poukladám köfte a popečiem na strednom ohni z každej strany asi 4minutky.Panvicu môžme kludne prikryt niečím na tie prvé 4minuty.Köfte sa má len svetlo opiect,nie celkom dohneda,inak sa vysuší.

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked sme köfte dopiekli,vložíme do panvici papriku a cibulu,ktorú tak isto prikrytú z oboch strán popečieme tiež také 4minuty..ale pre istotu si ju kontrolujte.

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom už len podávame ;-D..u nás to zvykne byt väčšinou cez výkend k raňajkám,ked je každý doma a rodina je pokope.Cez výkend raňajkujeme okolo 10tej,kedže každý si chce prispať ;-) takže sú to také raňajky a obed v jednom ;-)) Prajem dobrú chuť..

    Köfte s prílohou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mariamka
o "kofte" som nikdy nepocula ale foneticky mi to pripomina"cufty" co je tiez z mleteho mesa, pekny receptik, dobre dochuteny a vtipne popisany, ta pasaz ked kofte stoji v chladnicke sa mi paci )) my tiez lubime taketo mlete stavnate meska ,, je to vdacne jedlo
cesminaz
@izabelka :-)) dakujem,aj ked niesu slovenske :-)) @mariamka je pre mna zvlastne,ze si este nepocula o köfte,pozna to dost ludi... "ale to nic" teraz uz köfte poznas ;-DD ...ja zasa som nikdy nepocula "cufty"-to je nieco slovenskeho??-nech som aj ja mudrejsia ;-))
mariamka
čufty, presnejšie dalmátske čufty,, varia sa bežne na SK najviac v závodných jedálňach :) tiež druh fašírok, upečú sa zvlášť a potom sa dodusia v paradajkovej omáčke, zaujímavé, že na Vareche ešte nie sú, ale podobných je tu dosť..
manya
raz som robila z nejakého časopisu kofte, ale to mali tvar ako obr.č.3, piekla som ich na pekáči poukladané medzi zeleninou a zemiakmi, vďaka za pripomenutie, vyskúšam ako robíš ty aj keď môj muž má radšej pečené fašírky, a že na raňajy? niet nad dobrý základ do dňa.
cesminaz
@manya medzi zeleninu si ho mozes tvarovat vseliako :-) ...pravdaze niet nad "dobry zaklad"do dna ;-) ved som ani nemyslela na ranajky len köfte..ale aj syry,olivy,maslo,zeleninku a kto chce,da si aj köfte ;-)) my jeme "vzdy mis-mas" na stole musi byt vzdy viac druhov jedla ci surovin :-D inac @manya dakujem za komentik @mariamka dakujem za objasnenie :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha