Knedľa na pare pre dvoch samých doma

sracz - fotkasracz, 26. januára 2011
Knedľa na pare pre dvoch samých doma
Foto: sracz

Knedle na pare, ako prílohu alebo ak ostane tak aj s vajíčkom i parené buchty s domácim slivkovým lekvárom, podstieľkou zo sliviek a s Zobraziť celý popisKnedle na pare, ako prílohu alebo ak ostane tak aj s vajíčkom i parené buchty s domácim slivkovým lekvárom, podstieľkou zo sliviek a s kakaovopráškovocukrovou posýpkou, môžem vždy a všade. Môj priateľ na Vareche a zároveň krajan @Stefanm i ja máme spoločné spomienky na Hradec u Opavy. Tam sa odvíja aj zážitok adolescentov z „vihodu“ spojený práve s knedlíkmi, ktoré nám varili vojaci základnej služby. Každý z nás ich dokázal zjesť aj viac ako tucet. Nuž a ja som sa ich naučil robiť takto.

6 (8÷12?)
porcií
20´ minút
príprava
2 x 20´ minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ČL
1 ks
2 PL
2÷2,5 PL
Kvások:
200 ml
1÷1,5 PL
1 / 8, 75 vrecúško / g




Postup

  1. 1

    do „kysky” pomocou sitka z umelej hmoty, asi 60÷90´ pred miesením, preosejem 500 g hladkej výberovej múky, pridám kopcovitú čajovú lyžičku soli, jedno celé vajíčko, 2 PL detského sušeného mlieka „Sunar” a premiešam; postupne prilievam kvások (2 dcl vlažného mlieka, 1 PL práškového cukru a vrecúško sušeného droždia = 8, 75 g / ~ 20 g čerstvého; pomiešam a nechám podkysnúť v rúre pri 100 ºF / 38 ºC asi 10´) a dôkladne ale nežne, ako ňadrá milovanej ženy, vymiesim cesto, až sa mi nelepí na ruku, ani na steny „kysky”; na záver pridám 1 PL olivového oleja a ešte raz jemne prepracujem; „kysku” podsypem hladkou múkou (iba tak medzi prsty, ale aj boky „kysky”), na dno uložím hrudku cesta, poprášim ju hladkou múkou, veko „kysky” dôkladne zatlačím a takto ju s dôverou odovzdám na 60´÷ 80´do starostlivosti rúry vyhrievanej celý čas na 38 ºC / 100 ºF.

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 1
  2. 2

    cesto mi krásne vykysne a zväčší svoji veľkosť viac ako o 100 %.

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 2
  3. 3

    z „kysky” ho vyklopím na pomúčenú tablu a zbavím ho prebytočnej múky,

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 3
  4. 4

    rozrežem na štvrtinky, z každej z nich – postavenej na vrchol jemne vytvarujem knedľu pre dve osoby a

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 4
  5. 5

    po dve uložím do dierkovanej časti All-Clad hrnca s vriacou vodou na 20´.

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 5
  6. 6

    pripravím zvyšné dve knedle

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 6
  7. 7

    a tie prvé, už uvarené na pare,

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 7
  8. 8

    uložím na čistú utierku a ešte horúce opatrne dookola pomažem olivovým olejom.

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 8
  9. 9

    pokrievku z „paráka” snímem rýchlo a obratne, mimo knedle, aby ich nepokropili kvapky skvapalnenej pary; teším sa z dobre vykonanej práce a na chuť knedlí s guľášom alebo prívarkom, ale vynikajúco chutia iba tak, bez ničoho.

    Knedľa na pare pre dvoch samých doma  - obrázok 9

Diskusia k receptu

dajanca
tiež sme už zostali len dvaja...knedľu robievam bez mlieka a bez tuku, len zamiesenú s vodou, vyskúšam ku gulášu podľa Tvojho receptu, aj knedľu podľa Teba... len neviem, čo by som si mala predstavovať pri miesení... :-))
ailuj82
ja tiež miesim cesto len s vodou, alebo pridám sušené pohánkové mlieko. Vyskúšam na budúce aj s olivovým olejom :)
danculka
Vyskúšame,dobre si hladil ňadrá milovanej ženy,pekne nakyslo v ,,kyske,,vaskúšam podľa Teba...
kuchticka
@feri , mas tie knedliky pekne, len si nenapisal ako dlho ich nechas nad parou. 20 minut? Ja tiez robievam knedliky v pare trochu vatsie. Vyhoda tychto knedli je, ze sa nezrazia po vytiahnuti ako tie co varime vo vode.
V Hradci u Opavy je pekne, vsakze? Opava je tiez zaujimave mesto (studentske- byvalo).
ainy
vyskúšam aj ja, ja robím trošku iný recept na knedlík, v mikrovlnke, v silikónovej forme cca 10 min., ale neviem sa dočkať, keď skúsim tento tvoj :-)
sracz
Vďaka veľká Vám buď všetkým (@dajanca , @ailuj82 , @danculka , @klaura , @kuchticka , @ainy ) za milé komentáre. Experimentom, pokusom a variantom, ani iniciatívam sa medze nekladú. Všetko, čo Vás napadne, odskúšajte a dajte vedieť výsledky. @dajanca – olej olivový extra virgin dávam až v úplnom závere a aj to iba “čvirknem” trošku na ruku, ktorou miesim. A čo si máš predstaviť pri miesení? To nechám na Tvojom rozhodnutí. Podľa mňa záleží na tom, komu budeš miesiť (cesto na knedľu)! @kuchticka – pozri si, prosím, ešte raz môj recept a hlavne ad 5.); na Hradec u Opavy a hlavne v lete roku 1962, mám tie najkrajšie spomienky – áááách jáááj!
cinkla
A ze si sa zase raz ozval, Ferko. Veru som Ta uz aj "vyzerala " - teda Tvoje recepty s ich charakteristickymi popismi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia