Knedľa na pare pre dvoch samých doma

Autor receptu: sracz

Knedle na pare, ako prílohu alebo ak ostane tak aj s vajíčkom i parené buchty s domácim slivkovým lekvárom, podstieľkou zo sliviek a s kakaovopráškovocukrovou posýpkou, môžem vždy a všade. Môj priateľ na Vareche a zároveň krajan @Stefanm i ja máme spoločné spomienky na Hradec u Opavy. Tam sa odvíja aj zážitok adolescentov z „vihodu“ spojený práve s knedlíkmi, ktoré nám varili vojaci základnej služby. Každý z nás ich dokázal zjesť aj viac ako tucet. Nuž a ja som sa ich naučil robiť takto.

6 (8÷12?)
porcií
20´ minút
príprava
2 x 20´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. do „kysky” pomocou sitka z umelej hmoty, asi 60÷90´ pred miesením, preosejem 500 g hladkej výberovej múky, pridám kopcovitú čajovú lyžičku soli, jedno celé vajíčko, 2 PL detského sušeného mlieka „Sunar” a premiešam; postupne prilievam kvások (2 dcl vlažného mlieka, 1 PL práškového cukru a vrecúško sušeného droždia = 8, 75 g / ~ 20 g čerstvého; pomiešam a nechám podkysnúť v rúre pri 100 ºF / 38 ºC asi 10´) a dôkladne ale nežne, ako ňadrá milovanej ženy, vymiesim cesto, až sa mi nelepí na ruku, ani na steny „kysky”; na záver pridám 1 PL olivového oleja a ešte raz jemne prepracujem; „kysku” podsypem hladkou múkou (iba tak medzi prsty, ale aj boky „kysky”), na dno uložím hrudku cesta, poprášim ju hladkou múkou, veko „kysky” dôkladne zatlačím a takto ju s dôverou odovzdám na 60´÷ 80´do starostlivosti rúry vyhrievanej celý čas na 38 ºC / 100 ºF.
  2. cesto mi krásne vykysne a zväčší svoji veľkosť viac ako o 100 %.
  3. z „kysky” ho vyklopím na pomúčenú tablu a zbavím ho prebytočnej múky,
  4. rozrežem na štvrtinky, z každej z nich – postavenej na vrchol jemne vytvarujem knedľu pre dve osoby a
  5. po dve uložím do dierkovanej časti All-Clad hrnca s vriacou vodou na 20´.
  6. pripravím zvyšné dve knedle
  7. a tie prvé, už uvarené na pare,
  8. uložím na čistú utierku a ešte horúce opatrne dookola pomažem olivovým olejom.
  9. pokrievku z „paráka” snímem rýchlo a obratne, mimo knedle, aby ich nepokropili kvapky skvapalnenej pary; teším sa z dobre vykonanej práce a na chuť knedlí s guľášom alebo prívarkom, ale vynikajúco chutia iba tak, bez ničoho.