Klinčekové škoricové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné kysnuté koláče ;-P
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
100 g |
|
1,5 dl |
|
3 PL |
|
cca 4,75 - 5 dl |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
2 dl |
|
2 dl |
|
2 PL |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
kúsok |
|
Postup
-
1
Potrebujeme za 1 kl sušených klinčekov, ktoré si na jemno zomelieme. Tie idu pre chuť do cesta. Potom si pripravíme aj plnku. Zmiešame 2 dl kryš. cukor + 2 dl práš. cukor a 2 poriadne PL škorice.
-
2
Cesto.. Do jednej misky dáme múku, cukor + van. cukor, sol, zomleté klinčeky a celé premiešame lyžicou. Následne pridame bielok, olej, jogurt a napučané droždie, ktoré sme si spravili z 3 dl mlieka + droždie + 1 kl cukru. Zvysnych cca 1,75 - 2 dl mlieka pridávame postupne podla potreby. Vypracujeme cesto, ktoré je mäkšie než polomäkké :-) Cesto je jemné a oddeluje sa od misy. Posypeme ho trochou múky a krátko cca 5 - 6 x premiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnuť cca 1 h.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopime na pomúčenú dosku a rozdelíme na polovicu. Cesto, tak ako sme ho prekrojili, tak ho najprv roztapkame rokou a následne ho vyválkame na obdlžnik hrúbky cca 6 mm.
-
4
Cesto najprv natrieme dobre olejom. Posypeme polovicou plnky a velmi slabo skrútime do "závinu",ale tak,aby nám vznikol plochý závin. Cesto napokon pokrájame ostrým nožom na trojuholníky.
-
5
Poukladáme ich na plech dalej od seba a natrieme ich žltkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Nenecháme podkysnúť, už aj dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 20 - 25 minut. Treba si to sledovat.
-
6
Koláče vdaka klinčeku a škorici už počas pečenia vonaju fantasticky ;-P Po upečení, hned po vybratí z rúry ich natrieme na vrchu kúskom masla.
-
7
Zvyknem robiť niekedy aj s kakaovou plnkou. Jeden závin naplním škoricovou a druhy kakaovou plnkou. Vtedy si udané množstvo cukru rozdelíte a do jedného dáte 1 poriadnu PL kakao a do druhého 1 PL skorice. Sú naozaj fantastické ;-D
-
8
Koláčiky sú výborné, lahučké, mäkké a voňavé. Chutia po klinčekoch a škorici :-) velmi to spolu pasuje. A klinčeky sú okrem toho aj velmi zdravé. Na druhý a tretí deň sú tiež vynikajuce, plnka zostáva šťavnatá. Odporúčam ochutnať :-)
Dnes tak stroho, bola som tu pomenovaná "riťolezcom", prepáč :-)
Len nerozumiem s tým prekladaním 4 x. Prekladá sa cesto, ked je už zrolované?
Krasny recept. Najblizsie vyskusam. Akurat cesto si dam urobit do pekarnicky lebo nie som kamarat s kysnutym. A takto viem ze sa mi podari. A este k tomu prekladaniu. Nedalo by sa to sfotit ako to robite? Lepsie je to raz vidiet ako stokrat len o tom hovorit/pisat. Bola by som vdacna.
Mila @Movin nič sa neprekladá,len sa ten závin tak velmi slabo zakrúti.Aby si mala dost miesta a dost vzduchu vnom a tym pádom cesto má miesto nato, aby nakyslo bez prasknutia.No a to,nazyvam ja nie skrútenie/zrolovanie cesta,ale akoby prehadzovanie/prekladanie jedneho cesta cez druhé :-) No ale kedže to viacerí rozumeju inak a mýli ich to,tak tú vetu z postupu vymažem.Pekny den ti želam,verím,ze ti kolace budu chutit :-)