Škoricové koláče
Škoricové koláče

Klinčekové škoricové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. marca 2017
Klinčekové škoricové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné kysnuté koláče ;-P

20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
100 g
1,5 dl
3 PL
cca 4,75 - 5 dl
1 ČL
1 ks
50 g
1 ČL
1 ks
Plnka:
2 dl
2 dl
2 PL
Na potretie:
1 ks
kúsok




Postup

  1. 1

    Potrebujeme za 1 kl sušených klinčekov, ktoré si na jemno zomelieme. Tie idu pre chuť do cesta. Potom si pripravíme aj plnku. Zmiešame 2 dl kryš. cukor + 2 dl práš. cukor a 2 poriadne PL škorice.

    Klinčekové škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto.. Do jednej misky dáme múku, cukor + van. cukor, sol, zomleté klinčeky a celé premiešame lyžicou. Následne pridame bielok, olej, jogurt a napučané droždie, ktoré sme si spravili z 3 dl mlieka + droždie + 1 kl cukru. Zvysnych cca 1,75 - 2 dl mlieka pridávame postupne podla potreby. Vypracujeme cesto, ktoré je mäkšie než polomäkké :-) Cesto je jemné a oddeluje sa od misy. Posypeme ho trochou múky a krátko cca 5 - 6 x premiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnuť cca 1 h.

    Klinčekové škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopime na pomúčenú dosku a rozdelíme na polovicu. Cesto, tak ako sme ho prekrojili, tak ho najprv roztapkame rokou a následne ho vyválkame na obdlžnik hrúbky cca 6 mm.

    Klinčekové škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto najprv natrieme dobre olejom. Posypeme polovicou plnky a velmi slabo skrútime do "závinu",ale tak,aby nám vznikol plochý závin. Cesto napokon pokrájame ostrým nožom na trojuholníky.

    Klinčekové škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme ich na plech dalej od seba a natrieme ich žltkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Nenecháme podkysnúť, už aj dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 20 - 25 minut. Treba si to sledovat.

    Klinčekové škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče vdaka klinčeku a škorici už počas pečenia vonaju fantasticky ;-P Po upečení, hned po vybratí z rúry ich natrieme na vrchu kúskom masla.

    Klinčekové škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zvyknem robiť niekedy aj s kakaovou plnkou. Jeden závin naplním škoricovou a druhy kakaovou plnkou. Vtedy si udané množstvo cukru rozdelíte a do jedného dáte 1 poriadnu PL kakao a do druhého 1 PL skorice. Sú naozaj fantastické ;-D

    Klinčekové škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláčiky sú výborné, lahučké, mäkké a voňavé. Chutia po klinčekoch a škorici :-) velmi to spolu pasuje. A klinčeky sú okrem toho aj velmi zdravé. Na druhý a tretí deň sú tiež vynikajuce, plnka zostáva šťavnatá. Odporúčam ochutnať :-)

    Klinčekové škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

terinka55
Krásny postup, vyzerajú fajnové.
Dnes tak stroho, bola som tu pomenovaná "riťolezcom", prepáč :-)
haji
Krásná práce, postup, fota, vůně se táhne až k nám! S klinčekmi jsem ještě nikdy nedělala, určitě je to v kombinaci se skořicí náádherná vůně a zajímavá chuť. Jsi šikulka!!
jack
Waau,ako vždy.Ja by som potrebovala dajaký môj klon,aby som to všetko stihla.Práce mnoho,času málo.:-))))☆☆☆☆☆.
kukulienka71
tá vôňa sa tiahne nielen k @haji , ale aj k nám, skoro vianočná:-) dnes bolo krásne, tak som sa hrabkala v zemi, vôňa tej jarnej je na nezaplatenie. Ale koláčik či dva by bodli aj takto na večer;-) Pekné sú.
mitzy
Iste ich skúsim, vyzerajú super. Aj s orechovou plnkou by boli skvelé. Ukladám a *****
marienka44
Pekná prezentácia a iste aj chuť vynikajúca.
Len nerozumiem s tým prekladaním 4 x. Prekladá sa cesto, ked je už zrolované?
dosa
kolaciky su paradne - Ty nesklames.... upeciem, ale vcelku.... skoricovnik
cesminaz
Dakujem vsetkym za milé komentare :-) Som rada,ze sa recept páči. @Marienka44 :-) nie,nepreklada sa,to by tam bolo odfotené.Myslela som to tak,ze cesto nestočiš/zroluješ do závinu,ale začneš väčšim kusom/zahnutím a potom akoby prekladáš :-) A tak bude taký plochý závin :-) @Dosa jasné,môžes aj v celku :-)
movin
@Cesminaz (30.3.2017 22:14)
Krasny recept. Najblizsie vyskusam. Akurat cesto si dam urobit do pekarnicky lebo nie som kamarat s kysnutym. A takto viem ze sa mi podari. A este k tomu prekladaniu. Nedalo by sa to sfotit ako to robite? Lepsie je to raz vidiet ako stokrat len o tom hovorit/pisat. Bola by som vdacna.
cesminaz
@Movin (1.4.2017 18:14)

Mila @Movin nič sa neprekladá,len sa ten závin tak velmi slabo zakrúti.Aby si mala dost miesta a dost vzduchu vnom a tym pádom cesto má miesto nato, aby nakyslo bez prasknutia.No a to,nazyvam ja nie skrútenie/zrolovanie cesta,ale akoby prehadzovanie/prekladanie jedneho cesta cez druhé :-) No ale kedže to viacerí rozumeju inak a mýli ich to,tak tú vetu z postupu vymažem.Pekny den ti želam,verím,ze ti kolace budu chutit :-)


annan
Chválim, chválim,veľmi fajné.Kysnuté cesto vypekám často,ale toto sa nedá porovnať.je také isté ako je zobrazené.U nás úspech veľký a už musím miesiť znova.Dakujem za recept.
cesminaz
@Annan :-) vdaka za dobrú správu.No hej,niektoré koláce sú az také dobré,ze sa ich nedá prestat jest :-) človek sa ani nenazdá a uz ich niet.Som velmi rada,ze vam chutia a ze si bola s receptom spokojná :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia