Škoricové koláče

Klinčekové škoricové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné kysnuté koláče ;-P

20-25 minút
na 190 °C

Postup

  1. Potrebujeme za 1 kl sušených klinčekov, ktoré si na jemno zomelieme. Tie idu pre chuť do cesta. Potom si pripravíme aj plnku. Zmiešame 2 dl kryš. cukor + 2 dl práš. cukor a 2 poriadne PL škorice.
  2. Cesto.. Do jednej misky dáme múku, cukor + van. cukor, sol, zomleté klinčeky a celé premiešame lyžicou. Následne pridame bielok, olej, jogurt a napučané droždie, ktoré sme si spravili z 3 dl mlieka + droždie + 1 kl cukru. Zvysnych cca 1,75 - 2 dl mlieka pridávame postupne podla potreby. Vypracujeme cesto, ktoré je mäkšie než polomäkké :-) Cesto je jemné a oddeluje sa od misy. Posypeme ho trochou múky a krátko cca 5 - 6 x premiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnuť cca 1 h.
  3. Nakysnuté cesto vyklopime na pomúčenú dosku a rozdelíme na polovicu. Cesto, tak ako sme ho prekrojili, tak ho najprv roztapkame rokou a následne ho vyválkame na obdlžnik hrúbky cca 6 mm.
  4. Cesto najprv natrieme dobre olejom. Posypeme polovicou plnky a velmi slabo skrútime do "závinu",ale tak,aby nám vznikol plochý závin. Cesto napokon pokrájame ostrým nožom na trojuholníky.
  5. Poukladáme ich na plech dalej od seba a natrieme ich žltkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Nenecháme podkysnúť, už aj dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 20 - 25 minut. Treba si to sledovat.
  6. Koláče vdaka klinčeku a škorici už počas pečenia vonaju fantasticky ;-P Po upečení, hned po vybratí z rúry ich natrieme na vrchu kúskom masla.
  7. Zvyknem robiť niekedy aj s kakaovou plnkou. Jeden závin naplním škoricovou a druhy kakaovou plnkou. Vtedy si udané množstvo cukru rozdelíte a do jedného dáte 1 poriadnu PL kakao a do druhého 1 PL skorice. Sú naozaj fantastické ;-D
  8. Koláčiky sú výborné, lahučké, mäkké a voňavé. Chutia po klinčekoch a škorici :-) velmi to spolu pasuje. A klinčeky sú okrem toho aj velmi zdravé. Na druhý a tretí deň sú tiež vynikajuce, plnka zostáva šťavnatá. Odporúčam ochutnať :-)