Crème brûlée
Klasický vanilkový crème brûlée
Autor receptu: redakcia
Tento dezert je geniálny hneď dvakrát. Jeho príprava je jednoduchá a chuť je úchvatná.* Krém môžete upiecť vopred a mať ho v chladničke pripravený aj dva dni. A keď prídu hostia, stačí krém posypať kryštálovým cukrom a skaramelizovať ho.
8-10 porcií |
20 (+ chladenie) minút príprava |
35 minút na 150 °C |
Postup
- Rúru predhrejeme na 150 °C na programe teplovzdušný režim. Pripravíme si pekáč s vyššími okrajmi
a poukladáme doň zapekacie misky, do každej by sa malo zmestiť asi 150 ml tekutiny.
- Smotanu vylejeme do hrnca. Vanilkový struk rozrežeme a vyškrabeme z neho semienka, pridáme ich spolu so strukom do smotany. Na miernom ohni necháme za stáleho miešania prejsť varom. Potom zložíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
- Žĺtky a krupicový cukor vyšľaháme do hladkej peny. Z teplej smotany vyberieme vanilkový struk a vmiešame žĺtkovú penu.
- Smotanovú zmes rozdelíme do pripravených zapekacích misiek. Potom do pekáča vlejeme teplú vodu tak, aby siahala do 2/3 misiek. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 35 minút, hotový krém v miskách má byť jemne trasľavý. Necháme vychladnúť a misky uložíme do chladničky asi na 5 hodín.
- Vychladený krém tesne pred podávaním posypeme tenkou vrstvou kryštálového cukru. Pomocou plynovej pištole cukor na povrchu opálime tak, aby sa spojil do tenkej karamelovej vrstvy.