Klasické pšeničné pletenky

sestricka126 - fotkasestricka126, 15. septembra 2012

Toto pecivo je vynikajuce aj ku kave,ale aj na ranajky...Za svoju vynimocnu chut vdacia dlhej dobe kysnutia.Robila som ich vcera a uz je jedna Zobraziť celý popisToto pecivo je vynikajuce aj ku kave,ale aj na ranajky...Za svoju vynimocnu chut vdacia dlhej dobe kysnutia.Robila som ich vcera a uz je jedna velka pletenka fuc..vecer som ju skoro celu zbastila pri filme...

10-viac
porcií
100 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

50 g
2 1/2 dl
2 ks
1 dl
1 KL
11 dl
175 g
1/2 KL
Napln:
100 g
3/4 dl
1/2 PL
na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do vlekej misy nalejeme male mnozstvo tepleho mlieka a rozpustime v nom drozdie.Prilejeme zvysok mlieka a pridame vajcia,cukor,kardamom a 8dl muky. Vareskou vypracujeme hladke a vlacne cesto-malo by to trvat 5-6min, v kuchynskom robote asi 3-4.Ja som to dala vymiesat do pekarnicky na 14min.A nechajte zakryte vieckom alebo cistou utierkou kysnut 40min,kym neziska dvojnasobny objem.

  2. 2

    Potom do cesta zapracujeme margarin izbovej teploty,sol a zvysne 3dl muky.Cesto nechame dalsich 20-30min kysnut.Medzitym si zmiesame vsetky suroviny na plnku.Samozrejme maslo/margarin musi byt v izbovej teplote....Cesto si polozime na pomucenu kuchynsku dosku.Rychlo prepracujeme a rozdelime na 2 diely, z ktorych vyvalkame obdlzniky s rozmermi 25x40cm.

  3. 3

    plnkou potieme pruh cesta uprostred.Po oboch dlhych stranach urobime sikme zarezy smerom do prostriedka.

    Klasické pšeničné pletenky - obrázok 3
  4. 4

    Jednotlive pasiky prekladame striedavo cez seba do stredu.

    Klasické pšeničné pletenky - obrázok 4
  5. 5

    Pletenky potom zakryjeme utierkou a nechame kysnut asi 30min. Vyhrejeme ruru na 200C. Pletenky potrieme vajcom.a Pecieme 25min na dolnej priecke rury.

    Klasické pšeničné pletenky - obrázok 5
  6. 6

    Po upeceni ich nechame vychladnut na mriezke zakryte utierkou.Mozeme ich tiez uchovavat v mraznicke.

Diskusia k receptu

frezia68
Práve som zamiesila podobné cesto a plánovala som briošky(akurát kardamón som nedala).Ale ten koláč je taký pekný,že aspoň malú pletenku urobím.Si šikovná :-)))
medulienka122
dobre si to vymyslela, to klasické prepletanie do "vrkoča"mi akosi nešlo, toto urobím, už si mi narobila chúťky:-))
cica2
ako maľované, krásne sa ti vydarili
luckaprima
super, žiadne zložite vaľkanie ani pletenie a vysledok je umelecke dielo! dakujeme za recept, ukladam, upeciem
jokin
Nádherná pletenka už je uložená v KK.
valeri
pripájam sa ku všetkým predomnou a ukladám
damisa
uložené a najbližšie určite vyskúšam, si šikovná
marijanka712
@sestricka126 krásne vydarená trocha, zaujimavo plnená isto vyskúšam len nechápem tvoju gramáš to mám rozumieť že dl je dkg ???kolko múky po našom???? dakujem za vysvetlenie
tatranocka
Čo to tu riešite,nemá váhu,má odmerku.Vy nemáte doma odmerku ? Odmeriam si 8dl múky,vysypem a odmeriam si 3dl múky.A je to.
zdenkab
Takúto plnku som ešte neskúšala, ja tento receptík robím tak, že plním slivkovým alebo marhuľovým lekvárom. Vyskúšam aj tvoju variantu. Mňam.
sestricka126
@chapona kardamom je korenie a da sa kupit vo vecsich nakupnych obchodoch urcite...nevyznam sa v slov.obchodoch kde presne ale urcite sa da kupit v tescu alebo inych obchodakoch :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia