Tvarohovo - ovocné koláče z kysnutého cesta

stacy77777 - fotkastacy77777, 9. júla 2012

A opäť niečo sezónne a svieže...

45
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
1 ks
5 lyžíc
1 lyžička
1 ks celé
1 ks
1 kocka čerstvé
0,5 l vlažné
Plnka:
750 g
 čerstvé-marhule,ríbezle,jahody
0,5 balíčka
2 ks
3 ks veľké
3 lyžice do tvarohu
1 ks
Posýpka:
3 lyžice
3 lyžice
50 g




Postup

  1. 1

    Z trošky cukru,droždia a vlažného mlieka prichystáme kvások. Po vykysnutí vlejeme do múčnej zmesi, zamiesime cesto a necháme vykysnúť.

    Tvarohovo - ovocné koláče z kysnutého cesta - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme do malých častí, vyvaľkáme na veľkosť okrúhleho plechu. Ja som použila s priemerom 30cm a na skúšku som použila aj tortovú formu vo tvare kvetu.

    Tvarohovo - ovocné koláče z kysnutého cesta - obrázok 2
  3. 3

    Plech vystelieme papierom na pečenie, dáme vyvaľkané cesto,natrieme tvarohovou plnkou a dozdobíme ovocím.

    Tvarohovo - ovocné koláče z kysnutého cesta - obrázok 3
  4. 4

    Posypeme posýpkou, pečieme postupne na 50 stupňoch cca 10minút, pridáme na 120 stupňov na ďalších 5 minút a dopekáme na 180 stupňoch, kým nie sú okraje do zlatista.

    Tvarohovo - ovocné koláče z kysnutého cesta - obrázok 4
  5. 5

    Zo zvyšného cesta so urobila jabĺčkový koláč, ja ho volám "šnúrkový". Vyvaľká sa cesto, jabĺčka sa nestrúhajú, ale sa škrabkou naškrabú na tenké plátky,jabĺčka takto nepustia šťavu,ktorá by sa neskôr musela ocediť, dajú sa do stredu cesta, posype sa škoricovým cukrom,po oboch stranách sa cesto nareže na pásiky.

    Tvarohovo - ovocné koláče z kysnutého cesta - obrázok 5
  6. 6

    Jednotlivé pásiky sa prekladajú striedavo, smerom dole.

    Tvarohovo - ovocné koláče z kysnutého cesta - obrázok 6
  7. 7

    Potrieme vajíčkom a pečieme rovnakým spôsobom.

    Tvarohovo - ovocné koláče z kysnutého cesta - obrázok 7
  8. 8

    Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marijanka712
super koláčik pekne sa ti vydarili, dala si si námahu s tými tvarmi aj pletenka je pekne zapletená
sovka62
Krásne, okaté, ako vidieť aj vlastne obyčajný kysnutý koláčik môže byť zvláštny ak máš fantáziu a ochotu tvoriť. Veľmi sa mi páčia.
sovka62
A páči sa mi, že jablká nestrúhaš do misy, ale rovno na koláč. Vtedy naozaj nepustia šťavu a koláč nie je premočený, ale asi to nie je všeobecne známe, aj na Vareche je veľa receptov, kde sa jablká vopred nastrúhajú, dokonca niekde aj zmiešajú s cukrom (ale to už naozaj tečú).
frona
veľmi vtipný koláčik. Nemám takú formu, inak by som také určite urobila
astheart
Ono to asi při těch 50° C ještě v troubě kysne, že? Jenže pak nerozumím tomu dalšímu postupu.....Kynuté těsto se nejdřív obvykle krátce peče při vysoké teplotě právě proto, aby se zastavilo kynutí, a pak se dopéká. Ale asi ten tvůj postup má nějaký smysl. Prosím, vysvětli nám to.
marienka44
@Stacy77777 , ukladama do KK. Chcem sa este spytat, ci netreba pridat do tvarohu aspon zltok. Ten spevni tvaroh a nevsaje sa do cesta. Aj cesto je takmer bez vajec. Dnes vyskusam, marhule, ktore treba minut. :-)
marienka44
@Stacy77777 ,trochu som skomolila predchadzajuci text. ospravedlnujem sa. Kolko treba tvarohu na plnku len na jeden kolac, napr. na velky klasicky plech?
stacy77777
Predovšetkým ďakujem všetkým za milé slová. MARIENKA- žĺtko dávam do tvarohu iba vtedy, keď ho "balím" do cesta, do moravských koláčikov,buchiet a tak... Inak na vôbec neprekáža,keď tam nie je. Lorain a Astheart- takýmto postupom pečiem kysnuté cesto už od svojich 20rokov, tak ma učila mama, mám to osvedčené,cesto je nadýchané a hlavne sa mi nemôže stať, že je vo vnútri surové. To sa mi stalo, keď som ešte začínala,zvonka boli koláče ako maľované, ale vo vnútri surové, myslím, že to boli záviny. Možno je to iba zvyk, ale funguje. Možno treba vyskúšať, ja mám elektrickú rúru, neviem ako plynová.....
stacy77777
SOVKA- ďakujem ti,cením si pochvalu od gazdinky,ako si ty a som rada,že máš rovnaký názor na spracovanie jabĺčok....
orchidea
veľmi pekné kysnuté koláče...ten postup pri pečení ma tiež zaujal, musím to vyskúšať, zdá sa mi to celkom logické...ukladám si
medovnicek
veľmi pekné, vydarené koláčiky a dostala si ma tým šnúrkovým závinom a určite by najbližšom pečení vyskúšam aj to postupné pridávanie teplôt
helca103
máš ich nádherné, veselé,farebné a určite mimoriadne chutné okamžite by som si dala
luckaprima
no tak sa idem pustit do tých cucoriedkových moravských, snúrkový závin nemá chybu, všetko ukladám aj návodom na pečenie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia