Klasické pšeničné pletenky

Autor receptu: sestricka126

Toto pecivo je vynikajuce aj ku kave,ale aj na ranajky...Za svoju vynimocnu chut vdacia dlhej dobe kysnutia.Robila som ich vcera a uz je jedna velka pletenka fuc..vecer som ju skoro celu zbastila pri filme...

10-viac
porcií
100 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlekej misy nalejeme male mnozstvo tepleho mlieka a rozpustime v nom drozdie.Prilejeme zvysok mlieka a pridame vajcia,cukor,kardamom a 8dl muky. Vareskou vypracujeme hladke a vlacne cesto-malo by to trvat 5-6min, v kuchynskom robote asi 3-4.Ja som to dala vymiesat do pekarnicky na 14min.A nechajte zakryte vieckom alebo cistou utierkou kysnut 40min,kym neziska dvojnasobny objem.
  2. Potom do cesta zapracujeme margarin izbovej teploty,sol a zvysne 3dl muky.Cesto nechame dalsich 20-30min kysnut.Medzitym si zmiesame vsetky suroviny na plnku.Samozrejme maslo/margarin musi byt v izbovej teplote....Cesto si polozime na pomucenu kuchynsku dosku.Rychlo prepracujeme a rozdelime na 2 diely, z ktorych vyvalkame obdlzniky s rozmermi 25x40cm.
  3. plnkou potieme pruh cesta uprostred.Po oboch dlhych stranach urobime sikme zarezy smerom do prostriedka.
  4. Jednotlive pasiky prekladame striedavo cez seba do stredu.
  5. Pletenky potom zakryjeme utierkou a nechame kysnut asi 30min. Vyhrejeme ruru na 200C. Pletenky potrieme vajcom.a Pecieme 25min na dolnej priecke rury.
  6. Po upeceni ich nechame vychladnut na mriezke zakryte utierkou.Mozeme ich tiez uchovavat v mraznicke.