Klasické pšeničné pletenky
Autor receptu: sestricka126
Toto pecivo je vynikajuce aj ku kave,ale aj na ranajky...Za svoju vynimocnu chut vdacia
dlhej dobe kysnutia.Robila som ich vcera a uz je jedna velka pletenka fuc..vecer som ju
skoro celu zbastila pri filme...
10-viac porcií |
100 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Do vlekej misy nalejeme male mnozstvo tepleho mlieka a rozpustime v nom drozdie.Prilejeme zvysok mlieka a pridame vajcia,cukor,kardamom a 8dl muky.
Vareskou vypracujeme hladke a vlacne cesto-malo by to trvat 5-6min, v kuchynskom robote asi 3-4.Ja som to dala vymiesat do pekarnicky na 14min.A nechajte zakryte vieckom alebo cistou utierkou kysnut 40min,kym neziska dvojnasobny objem.
- Potom do cesta zapracujeme margarin izbovej teploty,sol a zvysne 3dl muky.Cesto nechame dalsich 20-30min kysnut.Medzitym si zmiesame vsetky suroviny na plnku.Samozrejme maslo/margarin musi byt v izbovej teplote....Cesto si polozime na pomucenu kuchynsku dosku.Rychlo prepracujeme a rozdelime na 2 diely, z ktorych vyvalkame obdlzniky s rozmermi 25x40cm.
- plnkou potieme pruh cesta uprostred.Po oboch dlhych stranach urobime sikme zarezy smerom do prostriedka.
- Jednotlive pasiky prekladame striedavo cez seba do stredu.
- Pletenky potom zakryjeme utierkou a nechame kysnut asi 30min. Vyhrejeme ruru na 200C.
Pletenky potrieme vajcom.a Pecieme 25min na dolnej priecke rury.
- Po upeceni ich nechame vychladnut na mriezke zakryte utierkou.Mozeme ich tiez uchovavat v mraznicke.