Vanilková zmrzlina
Klasická vanilková zmrzlina
Autor receptu: redakcia
Leto nekončí! Urobte si na tieto pekné dni poctivú domácu vanilkovú zmrzlinu.
6 - 8 porcií |
40 (+ mrazenie) minút príprava |
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom
a so štipkou soli, kým hmota nie je biela a hustá.
- Vanilkové struky pozdĺžne rozrežeme na polovicu a vyškrabeme z nich dužinu.
- Mlieko a smotanu nalejeme do hrnca, pridáme vyškrabané vanilkové zrnká a pridáme aj struky.
- Postupne do mlieka so smotanou pridávame žĺtkovo-cukrovú zmes a za stáleho miešania pomaly zahrievame na 75 °C, kým zmes mierne nezhustne.
- Stiahneme z ohňa, vyberieme vanilkové struky a necháme vychladnúť. Nalejeme buď do zmrzlinovača a postupujeme podľa návodu, alebo vložíme vo vyhovujúcej nádobe do mrazničky.
- Každú polhodinu zmes vyberieme a prešľaháme, aby sa netvorili kryštáliky. Opakujeme štyrikrát. Zmrzlina by mala byť hotová o 4-5 hodín.
- Aby sa zmrzlina ľahšie porciovala, vyberieme ju z mrazničky asi 10-15 minút pred podávaním.