Vanilková zmrzlina

Klasická vanilková zmrzlina

Autor receptu: redakcia

Leto nekončí! Urobte si na tieto pekné dni poctivú domácu vanilkovú zmrzlinu.

6 - 8
porcií
40 (+ mrazenie) minút
príprava

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a so štipkou soli, kým hmota nie je biela a hustá.
  2. Vanilkové struky pozdĺžne rozrežeme na polovicu a vyškrabeme z nich dužinu.
  3. Mlieko a smotanu nalejeme do hrnca, pridáme vyškrabané vanilkové zrnká a pridáme aj struky.
  4. Postupne do mlieka so smotanou pridávame žĺtkovo-cukrovú zmes a za stáleho miešania pomaly zahrievame na 75 °C, kým zmes mierne nezhustne.
  5. Stiahneme z ohňa, vyberieme vanilkové struky a necháme vychladnúť. Nalejeme buď do zmrzlinovača a postupujeme podľa návodu, alebo vložíme vo vyhovujúcej nádobe do mrazničky.
  6. Každú polhodinu zmes vyberieme a prešľaháme, aby sa netvorili kryštáliky. Opakujeme štyrikrát. Zmrzlina by mala byť hotová o 4-5 hodín.
  7. Aby sa zmrzlina ľahšie porciovala, vyberieme ju z mrazničky asi 10-15 minút pred podávaním.