Képviseló fánk - poslanecké fánky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 20. apríla 2011

Tento recept mám od mojej maminky, ktorý mala ona v originál maďarskej kuch. knihe a preložila ho pre mňa, pred viac ako 35 rokmi. Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej maminky, ktorý mala ona v originál maďarskej kuch. knihe a preložila ho pre mňa, pred viac ako 35 rokmi. My sme tento recept volali po svojom, jednoducho " Képíseló fánky ". Robím ho dosť často, nakoľko je to vlastne odpaľované cesto na veterníky, ktoré má hádam každý rád. Hlavne, že je to rýchlo urobené.

15 - 20 minút
príprava
20-25 minút
na 125 - 150 °C

Suroviny

250 ml
100 g (maslo )
180 g
 štipka
4 - 5 ks
Plnka:
600 ml
2 ks
4 PL
1  ks
125 - 150 g
 štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si:

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu, štipku soli a Heru dáme zovrieť.

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď vrie, tak na kraji sporáka sypeme po troche hl. múku, odstavíme z ohňa.

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí oddeľovať od nádoby. Necháme trochu vychladnúť, aby bolo vlažné.

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vlažného po jednom pridávame celé vajcia a ešte dobre vymiešame.

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vznikne nám trochu lepkavá hmota. Na plech dáme fóliu na pečenie, na ktorú pomocou dvoch lyžíc kladieme malé kôpky tejto hmoty.

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru si počas prípravy zohrejeme na 150°C a pripravené poslanecké fánky dáme piecť. Rúru nesmieme počas pečenia otvárať, aby fánky nespľasli. Upečené necháme vychladnúť, potom rozrežeme a plníme pudingovou plnkou.

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V mikrovlnke urobíme puding z mlieka, zlatého klasu, cukru a vanil. cukru. ( 1 x 2 min.- premiešame, 1 x 1,5 min. - premiešame, 1 x 1 min. - premiešame, 2 x 30 sekúnd.- premiešame ) Puding necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo, postupne pridávame vychladnutý puding a spolu dobre vyšľaháme. Touto plnkou plníme rozkrojené fánky. Podávame posypané cukrom.

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a toto bol hlavný degustátor. Ako vidieť, veľmi mu chutili.

    Képviseló fánk - poslanecké fánky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

janger
Tu v Holandsku sa tiez robievaju. Moj muz ich vie dobre piect, ja robim do nich krem. Trosku kremu, trosku slahacky, vyborne! Uz sme davno nemali!
kuchticka
Ja jich tiez robievam s kremom, ale + slahacka je to lepsie. Tento zakusok snad ma rad kazdy. Este radsej mam priamo veterniky.
lorain
Zaujímavé, zisťujem, že maďarské recepty sa mi osvedčili, asi si zoženiem knihu maďarskej kuchune
trencanka
Moja mama ich piekla, ked som bola mala. Volali sa poslanecke buchticky :))
Ja idem prvykrat v zivote robit veterniky. Dufam, ze sa vydaria.
mariaklara
Ďakujem krásne všetkým Vám, zároveň Vám želám: " Požehnané a milosti plné veľkonočné sviatky, aby ste ich všetci prežili v zdraví! "
mariaklara
@rony , ďakujem, že si to napísal správne, ja nemám " O " s úvodzovkami, nevedela som to napísať.
jatanika
@mariaklara , gratulujem k výhre! ... k odpaľovanému cestu som sa ja ešte neodhodlala...stále sa mi zdá, že nemám šancu to povytláčať na plech, ale to pri týchto netreba, tak ukladám do kk ...a páči sa mi, ako je to u @janger , to by som mala zaviesť aj u nás :-))
vavan
náááááááááádhera gratulujem k výhre
evanaaa
Zaujímavé, u n ás fánky niečo iné a naše odpal. cesto sú v maď. fánky? Ako sa potom volajú naše fánky, ak ich ovšem robia?
Rony, už druhú tvoju radu som si zapísala, len tak ďalej, raď.
Všetko čo sa odpaluje, do mňa napaluje lebo to mám rada, pokiaľ môžem jesť také.
mariaklara
Všetkým Vám ďakujem ! Veľmi ma to prekvapilo, to som vôbec nečakala, bolo to vkladané na poslednú chvíľu. Ešte som mala pripravený jeden recept, prišlo mi to na rozum 30 min. po 12 h. Tieto fánky sa vlastne takto robili voľakedy, keď ešte neboli rôzne cukrárenské pomôcky ako dnes. @jatanika , takto ti to pôjde ľahúčko.
pusta
to je super recept, len sa neodvžim na odpaľované cesto, ale skúsim. uložené do KK
gubics
pre pani evanaaa - len preto sa volajú "Képviselo fánk," lebo sa podobajú na fánky, ktoré aj maďarská kuchyňa robí podobne ako sa robia u nás na Slovensku, len v období fašiangov ich robia nespočetné množstvo druhov, ja sama ich poznám cca 10- toro jedno lepšie ako druhé.
To že pani kuchárka ich kládla na plech lyžicou, to nič neznamená, oni sa robia u nás tak, že ich dáme do sáčku a formovaciu trubičkou a vytláčame na plech a robíme z nich veterničky. To ale mení len tvar, chuť nie. Pre tých ktoré sa ich boja robiť rada, je to jednoduché ako facka, ono sa to zdá len na prvý krát, že sú zložité, keď ich raz vyskúšate tak vám to bude smiešne prečo ste sa od ich výroby báli.
erzsebetty
Képviselő fánk-tak sa to volá úplne správne a presne, ostatné správne napísala už aj gubics, súhlasím s ňou:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia