Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou fotorecept

havino - fotkahavino, 11. júla 2013
Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept)
Foto: havino

Viem, je tu kelový prívarok, ale bez múky som nenašla. Varím už nejaký piatok a zahusťujem nejaké konkrétne jedlá zemiakmi, ale zahustiť aj napríklad takýto kelový prívarok, ma veru nenapadlo. Ponúkam inšpiráciu tým, čo nechcú, nemôžu z nejakého dôvodu múku v prívarkoch a prívarkov sa tiež nechcú vzdať, hľadajú iné možnosti, ako my doma. Vdaka za inšpiráciu @tiginko.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Hovädzina na poliatie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kel pokrájaný , nastrúhaný, zalejeme vodou, primerane, pridáme soľ, mletú rascu, dáme variť.

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ sa nám varí, očistíme si zemiaky do prívarku, aj na zahustenie, cibuľu, cesnak.

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ku zmäknutému kelu, pridáme zemiaky, ja krájam na mesiačiky v tomto prípade a zároveň polovicu lisovaného cesnaku. Uvaríme zemiaky do mäkka.

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si na oleji speníme cibuľu, viac, ako do sklovita, odstavíme z ohňa a pridáme kávovú lyžičku mletej červenej papriky, pre farbu prívarku. Pridáme k už uvareným zemiakom, premiešame.

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme na jemno strúhané zemiaky a začneme zahusťovať. Zahusťovať sa začne hneď po pridaní zemiakov, hustotu si každý urobí, ako je zvyklý. Povaríme a ešte ku koncu varenia pridáme druhú polovicu lisovaného cesnaku, aby sa po odstavení prívarku zachovala jeho aróma.

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zahustený prívarok dochutíme, ja pridávam farebné čerstvo pomleté korenie, ku koncu varenie pridávam aj mletú rascu pre zachovanie vône a medzi prsty trošku majoránky.

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokiaľ sa nám prívarok varil, nachystala som si mäso. Úmyselne na drobno nakrájala, posolila, na oleji podusila pokiaľ sa nezatiahlo, pridala som mletú červenú papriku, zaliala vriacou vodou a nechala dusiť. Mäso, aby sa dusilo, nie varilo, šťavy na poliatie bude dosť.

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Počas dusenia mäsa, som uvarila baby polievku- zeleninový krém. Dávno som ju nevarila, občas si na nej pochutnáme a to : strúhanú zeleninu, u mňa prevládal zeler, som opiekla chvíľu na ghí, pridala mletú rascu medzi prsty, zaliala vývarom, povariť pár min, rozmixovať, priliať deci smotany, prevariť, odstaviť, okoreniť a podávať.

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Celý obed hotový do hodiny. Mäso dusím v kuchte, aj pre rýchlosť času, ale hlavne pre zachovanie chuti šťavy,netreba počas dusenia dolievať vodu a tým pádom riediť dobrú šťavu z mäsa. Komu sa hodí recept bez múky, želám dobrú chuť!

    Kelový prívarok po mojom, bez múky, s dusenou hovädzinou (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Prílohy a omáčky, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

izabella929
tvoje jedlo vyzerá fantasticky chutne.-) prívarok s perkeltom je vynikajúca kombinácia.-) krásny tanier az slinky tečú.......
marianne
Toto jedlo mam velmi rada,volame ho hovadzie v keli:-))....mama ma zase naucila tak,ze zaklad spravim ako na gulas a ked je uz masko skoro hotove,pridam nakrajany kel a potom zahustim struhanym zemiakom....neviem sa toho dojest...uz som robila aj s jahnacinou...tiez vyborne
havino
@izabelka , vdaka, sú to vdačné jedlá, obyčajné, ale dobré

no prosím @marianka , to som ja ešte tak nepočula a viem si to veru že predstaviť, skutočne, vyskúšam raz podla teba
marianne
ono to masko dusene spolu s kelom ma vynikajucu chut @havino a navzajom sa velmi dobre zahustia...su dve jedla,ked uvarim 6l hrniec do druheho dna nezostane a jedia to aj studene :hovadzie v keli a segedin....
havino
viem si chuť predstaviť @marianka , ked pomiešam kel, zemiaky a mäsko na mojom tanieri :-)
mariamka
tak toto je fantazia na tanieri, krasne spracovane 3 chody.. ja tiez robim podobne ako @marianne "maso v keli" taky eintopf.. vyborne jedlo
havino
tak tu sa človek ozaj učí celý život @mariamka , ja som už počula mäso v keli,ale nikdy nejak extra nešla do podrobnosti, že ono je to aj do písmena. Ja som bola odchovaná na takomto, no len s múkou a varievala do nedávnych čias tak, pokial som tu na vareche od @tiginka neskúsila aj inak a bez žiadnej zmeny,ak nie lepšie, myslím, že určite bez múky lepšie.
sracz
Výborná pochúťka, milá @havino - kel patrí na čelné miesto v mojich „maškrtách“ -:))) ! ... a so strúhaným zemiakom zahusťujem už desaťročia aj ja; uviedol som to aj vo svojich pár rcp s kelom. Pokiaľ sa Ti nechce zemiaky strúhať, použi do prívarku dva druhy = jemnejšie, tie sa rozvaria a zahustia a tvrdšie (napr. červené) tie sa pri varení nerozpadnú! ... rád prijímam ponuku aj na ten Tvoj rcp!
horalka66
mňam,tak teraz si mi narobila chute s tým kelom :-) a veru vyskúšam urobiť prívarok podľa tvojho receptu
pusta
vynikajúco spracované, krásne popísané, nádherné foto.
a tá hovädzina nemí chybu, perfektná kombinácia.
tánička, palec hore-
kabanoska
výborne spracovaný recept, postup, foto. Ja však tiež robím ako @marianne , pridávam kel do mäkkého mäsa.
mesiar50
Prívarky mám rád.Vínimkou nie je ani kel.Tvoj vyzerá lepšie ako super.Určite by som ho neodmietol.
afataga
dobry napad, ja robim kelovy privarok raz za rok, tak ak dovtedy nezabudnem, skusim to, aj gulas zahustujem zemiakom
havino
@mesiar , vdaka moc, @afataga , u nás sa praveže cez leto objedáme prívarkami, pýtajú ich, piatky, soboty sú na programe a ja som naozaj vdačna @tiginko , že tu s tým prišla,lebo ja neviem prečo ma to nenapadlo, guláš, aj kapustu zahusťujem zemiakmi, no ale prívarky ma ani netrklo a už som to skúsila na tekvicovom a na nepoznanie, ak nie lepšie, fakt
akeber
parádny recept na 1* aj ja zahusťujem zemiakmi :-)
stacy77777
tak toto by som si dala hneď, aj teraz o 22.30h.....:-)), zakódované,zaradené v hlave na tento týždeň...:-))
tiginko
pekne @havino , zaujímavý spôsob. Ja zemiaky na zahustenie nastrúham hneď na začiatku s kelom, nech sa pekne rozvaria. Nakoniec len trochu zohrejem olej, pridám mletú papriku a tak vlejem do kelu a dochutím cesnakom. S cibuľou som ešte nerobila, tú mávam pod duseným mäsom. Nabudúce skúsim podľa teba
havino
vdaka @tiginko a ja na budúce urobím zas podľa teba, dám zemiaky naraz s kelom, dakujem za každú radu
hanka56
tak tenhle recept neznám a vyskouším, já kapustu peču v troubě s masem
eviana
No teda @havino , parádny kelový prívarok... ako obrázok od maliara, krásne načančané, prudko "žravé"... kel milujem, zahusťovanie zemiakom zvyknem pri kapustnici, ale najbližšie keď budem kel variť, idem podľa Teba :) už teraz sa teším :) Ďakujem za ďalšiu skvelú inšpiráciu ♥
havino
@eviana , dakujem, že obrázok od maliara, :-), to sú len pokusy o fotenie, ktoré ma vôbec nebavia, radšej navarím, napečiem, ako fotiť, ja som bola tiež nadchnutá od @tiginka , že zahustím zemiakom, aj pre mňa ľahšie, aj pre moju dia polovičku zdravšie
maruskova
:-) dakujem za super recept, dnes som kupila na trhu kel a ze, co snim? Rukla som do mojej oblubenej Varechy a recept je na svete, vrela vdaka a kedze som celiaticka, tak ho preberiem od Teba aj s papucami :-), zajtra bude super obedik, uz sa tesim, pa, pa a nech Ti to vari :-)))
havino
jezus maria a ja prehliadla tu komentáre, až teraz v súhrne som postrehla akýsi povedomý názov receptu a komentárik od @frezia , dakujem dievčatá za nahliadnutie a @maruskova , toto je radosť pre mňa, ked sa takto vzájomne inšpirujeme a že padne vhod aj celiatikom, fakt ma ani nenapadlo, ja ho tam asi dám do tágov teda, nech len pomôže, za čo aj ja môžem podakovať @tiginko , kde by mňa napadlo bez múky kelový prívarok, radšej som sa mu vyhýbala, ešte raz vdaka
daviduss
:( vzdy ked sa snazim spravit si tento privarok tak sa mi podari kelova polievka :) a to tak na 5 dni aspon. haha.
Aj ked to zahustim tak mi to stale nepripada ako privarok, darmo mam sa este co ucit ;)
1x erikao
mamamagda
Vypadá to veľmi dobre. Varievam kelový prívarok často , na viac spôsobov, ale dnes vyskúšam tento recept. Po odskúšaný ohodnotím. Tak idem na to.