Kečup - Majka fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 22. augusta 2011

Nakolko sme milovníkmi paradajok a v našej záhrade sa im aj dobre darí . Pestujem ich od semienok aj s manželom, každý na ich Zobraziť celý popisNakolko sme milovníkmi paradajok a v našej záhrade sa im aj dobre darí . Pestujem ich od semienok aj s manželom, každý na ich úrode máme svoj podiel . Konzumujeme ich v surovom stave, ale ked sa ich urodí viac okrem toho že obdarujem celu rodinu a známych ostavá ešte aj na dobrý kečup a paradajkovú šťavu, ktorá nám poslúži v zime.Kto môj kečup ochutnal pýta si recept lebo je vynikajúci.

Suroviny

2 kg
500g
250g
3 ks
2-4 ks
10 zrnká
10 zrnká
3 ks
5 zrnká
1ks
200g
1 PL
1,25 dcl




Postup

  1. 1

    Paradajky, jablká kapiu umyjeme , cibulu očistíme a všetko na drobno pokrájame

    Kečup - Majka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do gázy zbalime všetky koreniny - čierne korenie, nove korenie,klinčeky,škorica, bobkový list- zaviažame a vhodime do masy.Varime cca 1 hod. , kym sa masa nerozvarí

    Kečup - Majka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked to trocha vychladne tak to rozmixujem

    Kečup - Majka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom prepasírujem a dám säť do hrnca

    Kečup - Majka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridám cukor, sol a ocot a nechám variť až do bodu varu

    Kečup - Majka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a nakoniec ponalievam do čistých a teplých flaš zavíčkujem a dám do deky až do druhého dňa. Takto pripravený kečup vydrži aj viac rokov u nás nikdy a robím ho najmenej zo 6-8 dávok . Z 3 dávok je to cca 10 l . nepridávam žiadne konzervačné látky nikdy sa mi nepokazil a robím ho už 20 rokov.

Diskusia k receptu

evanaaa
Marijanka, tvoj kečup môže byť dobrý, podobný som raz varila, len by som musela robiť so sladidlom. Z tej dávky surovín ktorú tu uvádzaš si mala tie poháre, čo sú na obrázku? Koľko decové sú poháre? len neviem ako by som pasírovala, cez sitko je to dosť zdĺhavé, pasírovač nemám, nestačilo by len rozmixovať nahladko?
evanaaa
Treba napísať, koľko x 9, haha, ak niekto neudá v profile vek, má len 9 rokov, takých je tu viac.
lucylee
A nenapadlo vas, ze @marijanka712 si uplne nevyplnila profil, mozno si ho nevedela vyplnit? Rieste recept a nie somariny ako vek a ruky. Je to uplne jedno.

evusik
dievčence, dievčence, že vás to baví takto sa navážať do varecháčky, ktoré pridala svoj prvý recept.... @Marijanka712 má vo svojom profile fotku - stačí sa pozrieť a hneď je jasné, že nemá 9 ani 29 rokov... nenapísala svoj vek - no a čo?.... ja napr. mám napísaný vek a fotku, vlastnú :-))))) nemám - no a čo? nech si každý dá tak ako uzná za vhodné...
a k receptu = ja robím podobný aj z jabĺčkami a je výborný, je to trochu piplačka ale oplatí sa... s tým z obchodu sa nedá porovnať... a chválim aj pekný fotopostup, v záhrade, pod stromom sa taký kečup musí pripravovať jedna radosť :-)
michsamant
vyborny recept... ruky na fotke su urcite ruky babicky a ruky babiciek su sikovne
jerica
Výborný recept na kečup,poznám ho , len u nás vnuci nečiahnu po domácom ale fabrický Hainz je hneď na stole. Tak som si povedala že ho robiť nebudem hoc aj všetky bio suroviny máme svoje .

Len krátko malá poznámka , ten vek nie je chyba našej varecháčky ale určite škriatok úraduje na webe.Preto si myslím že je nemiestne sa vystrkovať posmešnými komentami a nereagovať na recept.Je na redakcii aby sa k tomu vyjadrili ako sa dostane taký vek k nicku.
babuscha
9 ročná a dvadsať rokov robí ten kečup 20 rokov, ale to môže byť aj preklep,. nemusí to byť hanba a možno je to nick vnučky ..... ale nie o tom, ja som ten recept robila asi pred 20 rokmi, syn má 32 a chodil na základnú, ale mala som šikovnú susedu a s tou sme všeličo poskúšali, a ten recept je fakt vynikajúci. Na dnešnú dobu keby som to všetko mala kupovať sa mi to neoplatí robiť, ved dnes už jedna fľaša lidlackého kečupu je u nás na pol roka
babuscha
a zabudla sob dopísať, že dodnes mám ten recept uložený - rukou písaný, papier zažltnutý, ale mám a je na ňnom ešte zopár pomazánok z paradajok a paprík
olinka12
Varešky čo to tu riešite zase veci nepoctatné. Marianka 712 sa chcela s nami podeliť o recept a vy takto na ňu. Uložte recept vyskúšajte a potom hodnotím aj ja si varím kečup už roky doma tiež mám výborný recept napíšem ale uložím si aj tento na rok vyskúšam lebo tento rok mám už navarený.
marcy
palec hore :-DDD......pracné a chuť pravá
dada1010
ja som tiež nejaký taký podobný robievala, len škoda, že i u nás dali prednosť kupovaným :-( a aby som ho mala krásny tmavočervený ako z obchodu tak som doň odšťavila červenú repu :-)
marus45
Červena repa sa môže varit spolu s paradajkami,takýto robievam tiež veľa rokov a je naozaj vynikajuci.
hannah22
veľmi dobrý receptík aj pekne spracovaný, robievam podobne len pridávam 1 cviklu a štipku čilli , a je na nezaplatenie v zime na cestoviny,pizzu , rybu a podobne.... :))
haston
ak varievaš ten recept už 20 rokov a máš 9, tak si ho prvýkrát varila 11 rokov pred narodením... :-)
cica2
to je krásna úroda, veru domáci kečup je najlepší.... a vek neriešim, súhlasím s názorom čo napísala @evusik a @jerica ! Ja som si tiež neuviedla vek, však nikde pri registrácii to nebolo napísané že je to povinné a preto aj mne ukazuje 9 rokov....@marijanka712 nenechaj sa znechutiť a teším sa na tvoje ďalšie recepty a vitaj medzi nami!:)))
zzuzz
dakujem krasne za super recept, sice mi to trvalo celu vecnost - a to som preskocila pasirovanie - ale chuti super, uz len naplnit pohare. A dalsie rajciny mozu dozrievat :D
marika9
Ja robím podľa toho istého receptu, ale pridala som si tam plátok zeleru a čili papričku. Práve som odložila do dunstu ďaľšiu štvordávku. Je super, tak sa veľa minie a zima je dlhá. Pasírovanie takého množstva mi nerobí problém, lebo mám robot Moulinex, ktorého súčasťou je úžasný pasírovač. Pasírovanie hmoty z 8 kg paradajok mi trvá maximálne 15 min. Tento recept mám tiež už veľmi dávno. Určite aspoň 20 rokov.
pupavciatko
môj kečup sa práve teraz varí, receptík mám podobný, len nedávam feferóny. moji chlapci pikantné nemajú radi, ale domáci kečup varím vyslovene preto , lebo si to želali moji dospelí synovia, oni zas kupované kečupy nemusia.
a ešte na okraj: každé ruky, ktoré vidíš pri práci si zaslúžia úctu, nie posmešky
marijanka712
Všetkým diskutujucim dakujem za milé slová je samozrejmé, že nemám 9 rokov jednoducho som neuviedla vek a počitač mi asi pridal tento krásný detský vek neriešim to ,mám vela práce v záhrade ,z ktorej plody zbieram a zakladám v zime príde čas kedy sa s vami zasa s nejakou dobrotkou podelím , bola som skutočne prekvapená tým množstvom vareškariek, ktoré javia o môj produkt záujem, ale i nezáujem ešte ráz velmi pekne za všetky + ale aj - slovka dakujem. prekročila som taký vek, že nehovorim o veku , ale o mnohých skúsenostiach na tých stránkach hovorme čo sa nám šikovné podarilo vykúzliť na tanier. Všetky suroviny na kečup si dopestujem v záhrade, z 3 dávok je 10l kečupu.Aj ja dávam cviklu ked sú paradajky svetlé zaleži to od odrody, cvikla nepoškodí len oživý farbu.
1x radost
evanaaa
Ešte raz, na margo toho veku - nevidím, že by sa niekto vysmieval, možno tí, čo nepochopili sa divili, boli to, podľa mňa len také úsmevné úvahy, tak prečo sa rozhorčovať kvôli tomu, ani by si to nik nevšimol,keby sa to nerozvádzalo,nekomentovalo.
adriana7
marijanka, práve varím váš kečup a chcem sa spýtať, či tú hodinu varu robíte v zakrytom, alebo v odokrytom hrnci (aby sa zároveň redukovala voda), ďakujem, aďa
alena45
kedysi dávno som ho robila, ale prehnala som to so škoricou (asi), a tak ho nikto veľmi nechcel. Používala som ho na pizzu, tam nezbadali inú chuť, pretože dávam na pizzu veľa cesnaku. Vyskúšam teda znovu tento rok, som rada, že ste ho "vystrčili", aspoň nemusím hľadať staré poznámky.
marijanka712
@adriana7 ja ho varim v odkrytom hrnci nemám takú velkú pokrývku a miešam sem tam , ano aby sa redukovala voda a tá sa rychlejšie takto vyparujem . Zaručene budete so svojim výsledkom spokojná , každý kto ho ochutnal už ho nepustí z ruky každý rok varim min 20 l všetko sa minie bez mihnutia oka už ho ani do malých flašiek nedávam ale do 7dcl. Upozorňujem horúce liat do flaše hneď zatvárať a dávať do deky - ja som ešte nerobila nemám ešte dozreté také množstvo paradajok ako zvyknem robiť. @alena 45 ja dávam celú škoricu 1-2 drievka na 10 kg paradajok a tak je to akurát...
adriana7
@arijanka712 ďakujem za skvelý kečup, vydaril sa, deti si ho nechali naliať do šálok a pili ho ako polievku...robila som ešte od jednej varecháčky, je tiež dobrý, ale tento je chuťovo pre nás najlepší. neviem, či budem mať dosť svojich rajčín, akosi sa im páči v zelenom, tak počkám na lacnejšiu zeleninu na trhu a dám aj ja tých 6 dávok, ešte raz vďaka
chickos
Vyskúšam. Odkedy patrí k receptom polemizovanie o veku? Zaujímajú ma recepty a nech sú od neviemkoľko ročných, hlavne že mi chutia.
marijanka712
@adriana7 teším , že vám chutil aj moja madarská priatelka ho dostala do doru od vtedy ho stále robí , ale oni to pijú ako džus urobí redší a je to zdravšie ako z obchodu je bez konzervantov u nás sa v ňom varí plnená paprika inú omáčku manžel ani nechce ešte ked sa z plnenej papriky do neho vyvaria dobroty už k tomu sa nič nežiada ja to jem z varenými zemiačkami a manžel len s chlebíkom.
@chickos vek sa doriešil neudala som rok narodenia a šikovný počítač mi pridelil tento skvelý vek....ale kečup je super
jerica
@marijanka712 už sa varí, vôňa po celom dome , dokonca vôňa sa šírila keď som to surové zmiešala , vôňa rajčín, cibule,papriky a jabĺk bola neodolateľná , rovno surové som si dala do misky , chuť výborného šalátiku. Keď to bude hotové , dám vedieť:-)
marijanka712
@jerica teší aže si sa do neho pustila -som zvedavá ako sa ti bude páčiť konečný produkt. Mňa to čaká zajtra prvá várka je z 5 dávok uvidím koľko kg paradajok ráno pozbieram . Budeš vidieť , že chuť tohto kečupu sa ti bude páčiť Komu som ho dala ochutnať musela som dať aj recept, a chutí najmä deťom moja priateľka z Maďarska ho pije ako džus ja robím ešte jednu verziu , ale pridám trocha vody do paradajok , aby bol redší čiže táto istá receptura len redší a to je paradajkový džus na pitie pijem už dva roky každé ráno a cholesterol klesol aj celkove sa dobre citím.
marijanka712
@jerica poobzerala som tvoju záhradu už som sa trocha s ňou oboznámila a zistila som že aj ty sa nemáš kedy nudiť , ale zato úrodu máš prekrásnu zvlášny druh paradajok to sú také typické na kečup,pretlak a šťavu kde chodíš na semená???? ale aj ostatné máš krásne a som rada, že môj kečup sa ti páči , vedela som že ked ho raz vyskúšaš vždy sa k nemu vrátiš ja som tiež robila včera z 5 dávok cca 17 l mám a ešte jedna várka ma čaká , ale to robím trocha redšie na pitie ináč všetky ingrediencie len trocha menej soli a menej cukru .je to velmi zdravé piť každé ráno na lačno .Celkom kludne sa mú môže hovoriť aj bio kečup ked všetky suroviny sú zo záhrady.
marijanka712
@jerica ešte ráz sa k tebe vrátim ten slivkový koláč ako robíš??? pod slivky dávaš kysnuté cesto , alebo trené??, no vypadá na dobrú lakotku.
tetazuzana
:) paci sa mi ako ste opisali pracovny postup.. nerada varim, zlozite, zdlhave recepy... ale tento recept vyskusam aj my mame radi kecup :)
jerica
Ďakujem za výborný recept,feferónky som nemusela dávať , kapia bola pikantná, popis som dala ako som robila z dvojitej dávky,počas varenia som si veru nenechala na pokoji jazýček , tak mi to chutilo , mala si pravdu , ked budem variť rajčinovú polievku , plnenú papriku, mäská , atď.. jednoducho výbornéé:-)







marijanka712
@jerica krásne sa ti vydaril velmi si ma potešila s týmito fotkami si šikulka krásne si to spracovala na tu fotku niekedy ma to naučíš . Ja som robila t. č, z 5 dávok mám cca 17 l a všetko sa prejde aj teraz som ledva čakala kedy uvarím lebo máme chuť na plnenú papriku a už z minuloročnej úrody som nemala ani jednu falšku.Keď chceš pozri sa na Fb hod si do hladača " Bosorky z našej kuchyne " to je viac menej moja stránka na ktorú prispievame s receptami .
jerica
Moja, tak je dobrý , čo teraz dozrievajú rajčiny , veru si ho spravím znovu,dík za recept:-) hlavne doporučujem !!
jerica
Nepoviem aké semená,mám priateľku na trhu , planty som dostala od nej , je moja dodávateľka rajčinových plánt.
katinka11
Roky som varila podľa podobného receptu. Keďže tvoj recept Majka sa mi veľmi pozdáva, dnes si to aj vyskúšam. Len škoda, že sa hneď nedozviem, čo robiť so zabalenými koreninami po uvarení. Tentokrát to asi vyhodím, uvidím výslednú chuť. Zajtra to zopakujem. Srdečne Ťa pozdravujem.
marijanka712
@katinka11 aj ja to vyhadzujem ver že krásne to cítiť v tom kečupe aj škoricu a ostatné koreniny vyvarí niekedy to trocha opláchnem/ myslím ten balíček zvonka , lebo ja to balím do gázy / a ešte to strčím do hrnca ked prepasirované varim a potom to vyhodím a kečup nalievam do fliaš.Prajem ti dobré varenie a potom daj vedieť ako ti chutil.
katinka11
Majka, ďakujem ti za skvelý recept. Uvarila som kečup z 10 kg rajčín, nasladko, a aj ostro. Je veľmi lahodný, má vynikajúcu chuť. Dúfam, že aj mojej rodine bude chutiť. Tvoj recept som zaradila medzi najlepšie, ktoré každoročne zaváram. Srdečne Ťa pozdravujem, prajem príjemný zbytok leta.
marijanka712
@katinka11 som velmi rada, že kečup sa ti páči a chutí. Aj ja varim jeden pikantný a druhy menej pre deti. Tiež mám také skúsenosti, že kto ho ochutná tak isto si ho uvarí a navyšše je bio a zaručene paradajkový nie ako z obchodu a veľmi zdravý- aj ja pred vela rokmi ked som ho ochutnala prvý krát bola som ním unesená vlastne na základe toho som vlastne začala pestovať na záhrade paradajky , aby som si mohla uvariť z vlastných paradajok , ktoré chutia paradajkovo nie ako z marketu bez chuti.
mukates
jerica,chcem sa spitat ako sa vám to podarylo tak krásne prepasirovat ten kečup je fakt dobrý dnes som ho dokončila aj mojím detičkám chutí a hlavne že je bez ečok to sa teším asi si spravým ešte s jednej dávky dakujem za recept mirijanka712
jerica
@mukates ked som dovarila ,všetko som ponorným mixérom rozdrvila , prepasírovala cez sito, šťavu som veľkým ETA mixérom vymixovala na hladkú konzistenciu,je fakt výborný.








tonicka53
@jerica , naozaj si dala na dvojnásobnú dávku kečupu Majka len 2 PL octu? Podľa mňa si mala dať 2,5 dcl. Zajtra sa chystám variť zo 4 kg rajčín a tak ma to zaujíma, či naozaj stačia len 2 PL octu. Vďaka za odpoveď.
jerica
@tonicka53 áno,máš pravdu ,je tam zlý údaj , stačilo 2 dcl ,tak to ma mrzí ,že je to uvedené do omylu,najskôr som dala len dva deci,ochutnala či treba doliať,nebolo treba,pre mňa stačilo,nemám rada keď je tam cítiť ocot, bude dobre keď aj ty si to najskôr ochutnáš.Určite to opravím.
keby si mala bledšie rajčiny (čo nebol môj prípad) daj si variť jednu cviklu do zmesi. Môžem len povedať ,výborný :-)
tonicka53
@jerica + @redakcia , ďakujem krásne za rýchlu odpoveď; a @jerica , tvoj fotoalbum je nádherný, ja som si ho už skôr prezrela a aj vtedy som rozmýšľala, či naozaj 2 PL octu a dnes mi to už nedalo, tak som ťa oslovila; ešte raz pekne ďakujem za odpoveď a za radu, že stačia 2 dl octu :-) /ja by som prijala aj tie 2 PL :-)/
a ktovie, možno by mi aj stačili :-) a cviklu dám tak či tak, hoci rajčiny mám krásne červené, ale ja dávam do každého kečupu aj cviklu-už asi zo zvyku :-)
anka22
tento kečup som varila už 2x, minulý týžden a ešte uvarím ,lebo je vynikajúci
snezienka11
Pekný deň /marijanka712/. Nikdy v živote som nerobila kečup. A ani som si nikdy nepredstavovala, že ho niekedy budem robiť. Lenže tento rok som sa odhodlala na to, že ho urobím. Na VARECHE sa mi zapáčil práve váš recept na domáci kečup. Včera som ho robila a nemám slov aký je len skvelý. :-))) Všetkým chutil. Je síce pravda, že je to zdĺhavé a pracné ale keď som ho nakoniec ochutnala, na všetko upratovanie a umývanie som zabudla a povedala som si: ,,tak toto stálo za to´´. Ešte raz ďakujem a budem sa tešiť ak budete ďalej pridávať recepty. :-)))
frezia68
@marijanka712 :Kečup si hovie pod dekou,teraz som robila presne podľa Teba a vytešujem sa,je výborný.Lebo čo sa nezmestilo do poslednej fľašky,jednoducho som vypila a chutí :-),počkám na reakciu žalúdka,lebo kyseliny nemá rád :-))) ,ďakujem.
anka22
výborný kečup, vlani som robila z 3 dávok tento rok znovu idem varit dakujem

katka78
Kečup veľmi nemusím, ale svojho času sme dostali viac voňavých domácich paradajok, tak som na skúšku spravila tento a bol výborný. Bol, lebo už nie je. Taký dobrý bol. Vďaka za recept, ak sa na budúci rok podarí, urobím vo väčšom :-)
veronikat
@Marijanka712 mila pani Majka, veľmi krásne ďakujem za podelenie sa o recept, je taký pravý "babičkovský" :-). Najprv som zháňala po rodine, ale bez úspechu a tak som siahla po internete. Na váš recept som narazila medzi prvými a veľmi ma oslovil, čo ma prinútilo ho skúsiť. Je vynikajúci!!! Manžel stále básni, keď ho ochutná, spomína si na detstvo. Recept si ukladám a budem robiť i o rok. Ešte raz ďakujem. Prajem všetko dobré.

duratlicka87
@Marijanka712 Pani Majka, veľmi pekne ďakujem za recept. Prosím Vás, ako je to s tým balením do deky? Manžel mi stále tvrdí, že viečka rýchlejšie chytia, keď sa zaváranina zohreje a potom rýchlo schladí. Do tej deky sa poháre neotáčajú dole hlavou, či áno? Babička už nežije, nemám sa koho opýtať. Ona bola profík.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia