Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Kavurma fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. apríla 2017
Kavurma (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné a veľmi obľúbené jedlo :-)

90 minút
príprava

Suroviny

1,5-2 kg
50-80 g 82%-né
0,5-1 KL
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby na podliatie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 1,5-2kg hovädzej nožiny, ktorú nakrájame na stredne velké kocky. Ja používam tuto čast mäsa skoro na všetko, na 90% varím len s týmto mäsom. Guláše,na šťave, sviečkovú, kavurma..atď. Dokonca robievam aj rezne :-) Nedám na toto mäso dopustiť, po uvarení/dusení je mäkkučké, šťavnaté a rozplýva sa :-) Občas sa ma niektorí varecháč pri niektorom recepte opýtal, že ktorú čast hovädzieho som použila, no vedela som odpovedat len tolko ze "na guláš" :-) A to preto, lebo ja toto mäso kupujem pod názvom "gulaschfleisch" :-) No teraz už viem,ze sa to volá "Nožina" a po maďarsky "Lábszár" :-) A preto to sem pre tých, ktorých to zaujíma pridávam :-)

    Kavurma (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do panvici na rozpálený olej dáme mäso. Osolíme ho a na strednom plameni zakryté necháme, aby si samo pustilo dostatok šťavy. Ked už mäso pustilo všetku šťavu čo sa dalo, stíšime plameň a zakryté dusíme za občasného miešania do mäkka. Mne to zmäklo za 1,5 h a medzitym som 2x podlievala pod mäso vodu. Vždy treba podliat len málo, ono sa to má dusiť a nie variť :-)

    Kavurma (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za 1,5 h som mala mäso mäkkučké. Trocha šťavy musí zostať pod mäsom. Teraz pridáme 0,5-1kl oregano, ja sypem od oka zo sáčku. Dajte radšej menej než viac, lebo príliž vela oregana dá horkú chuť. A napokon aj maslo, medzi 50-80g :-) Celé necháme spolu 5-10 minutiek pomaly spolu prevrieť.

    Kavurma (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäsko je jemné a rozplýva sa v ústach. Maslo dodá nielen chuť, ale aj zahustí šťavu. Šťava tam má byť len akurát, aby udržiavala mäso vždy šťavnaté :-) Oregano dodá mäsu velmi dobrú chuť, my používame túto kombináciu dost často :-)

    Kavurma (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kedže Kavurma sa výborne hodí do Tortíl/Dürüm, tak som zopár urobila :-) Kludne si môžte dat nato aj jogurtový dressing, alebo ju zapíjať ayranom ;-)

    Kavurma (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A pravdaže ani ryža nemohla chýbať :-)

    Kavurma (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

mijaita
V Čechách je to kližka. I u nas je velmi oblibena. Hlavne ty kližky! Vaříme z ní guláš, pečeme v troubě, dusíme stejně jako ty! S oreganem někdy vyzkouším. Já ráda dost hrubého pepře. A rýži s nudličkama, ano, to je vynikající jídlo, vynikající kus masa. A z kližky a morkové kosti je nejlepší masový vývar!
cesminaz
@Jack @Siisa @Terinka @Haji dakujem vam za vase nahliadnutie a milé slová :-) @Mijaita más uplnu pravdu,je z neho fantasticky vývar.Ja zvyknem tiež skoro vsetko varit s touto časťou mäsa.A na druhom mieste sú u mna rebrá,dobré mäsité ale aj mastné :-) Obe su fantastické aj na polievku.Čierne korenie dávam s mierou na takto dusené,alebo pečene mäso,lebo ked ho das privela tak to zmení chuť mäsa.Už to nebude ani chutit ako hovädzie :-) No ale,kto ako má rad.Pozdravujem :-)
dosa
....zase ako obyčajne - parádná vára, Tvoja svokra ma úžasnúúú nevestu....
cesminaz
@Kukulienka :-) čo už,taký to má názov.Je to velmi jednoduché jedlo/mäsko :-) @Dosa :-)) dakujem,no hadam to vie :-) @Babucka budem rada ak vyskusas,je to strašne jednoduché,ale pritom velmi chutné.U nás prejde razdva :-)
cesminaz
@Kimlo (26.4.2017 11:53)

Budem rada ak vyskusas,urcite neolutujes :-) daj potom vedieť.
kucharka
Práve dojedené! Ja som si dala duplu, deťom najviac chutila ryža so slížikmi a muž sa ma opýtal, či je to recept z Varechy ...
Dobrota, bude častejšie. Ďakujem za recept. Peknú sobotu želám.


cesminaz
@Kucharka (29.4.2017 14:51)

Milá @Kucharka dakujem za skvelú spravu,velmi potesila :-) Aj u nas je tato ryza s rôznymi prilohami velmi oblubena u vsetkych.Som rada,ze vam chutilo! Pekny predlženy vikend želam :-)
drajan
@Kucharka (29.4.2017 14:51)

asi sa pýtam ako totálne trdlo... ale fakt ma tá ryža so slížikmi zaujala... mýli ma ich farba...môžem poprosiť o recept? ĎAKUJEM
kucharka
Ja robievam od oka, skoro presne ako hovorí Cesminaz.
Ak chceš tu sú aj nejaké recepty na Vareche, napr:
Jordánska ryža od Pusta,
Ruz Ma Šaerija - Arabská ryža od Mimi207.

Peknú nedeľu.

drajan
@Cesminaz (23.7.2017 07:16)

ĎAKUJEM PEKNE, dnes som mäsko robila, prílohu som dala tarhoňu. Fakt výborné. Na budúce skúsim s ryžou.
cesminaz
@Drajan (23.7.2017 20:21)

Som rada,ze ti chutilo :-) vdaka za spravu.Nabuduce vyskusaj tu ryžu,je vyborná a to nielen k tomuto mäsu,ale aj k inym jedlám.Celkom ako obyčajna klasická ryža :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia