Dusené hovädzie mäso

Kavurma (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné a veľmi obľúbené jedlo :-)

90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si 1,5-2kg hovädzej nožiny, ktorú nakrájame na stredne velké kocky. Ja používam tuto čast mäsa skoro na všetko, na 90% varím len s týmto mäsom. Guláše,na šťave, sviečkovú, kavurma..atď. Dokonca robievam aj rezne :-) Nedám na toto mäso dopustiť, po uvarení/dusení je mäkkučké, šťavnaté a rozplýva sa :-) Občas sa ma niektorí varecháč pri niektorom recepte opýtal, že ktorú čast hovädzieho som použila, no vedela som odpovedat len tolko ze "na guláš" :-) A to preto, lebo ja toto mäso kupujem pod názvom "gulaschfleisch" :-) No teraz už viem,ze sa to volá "Nožina" a po maďarsky "Lábszár" :-) A preto to sem pre tých, ktorých to zaujíma pridávam :-)
  2. Do panvici na rozpálený olej dáme mäso. Osolíme ho a na strednom plameni zakryté necháme, aby si samo pustilo dostatok šťavy. Ked už mäso pustilo všetku šťavu čo sa dalo, stíšime plameň a zakryté dusíme za občasného miešania do mäkka. Mne to zmäklo za 1,5 h a medzitym som 2x podlievala pod mäso vodu. Vždy treba podliat len málo, ono sa to má dusiť a nie variť :-)
  3. Za 1,5 h som mala mäso mäkkučké. Trocha šťavy musí zostať pod mäsom. Teraz pridáme 0,5-1kl oregano, ja sypem od oka zo sáčku. Dajte radšej menej než viac, lebo príliž vela oregana dá horkú chuť. A napokon aj maslo, medzi 50-80g :-) Celé necháme spolu 5-10 minutiek pomaly spolu prevrieť.
  4. Mäsko je jemné a rozplýva sa v ústach. Maslo dodá nielen chuť, ale aj zahustí šťavu. Šťava tam má byť len akurát, aby udržiavala mäso vždy šťavnaté :-) Oregano dodá mäsu velmi dobrú chuť, my používame túto kombináciu dost často :-)
  5. Kedže Kavurma sa výborne hodí do Tortíl/Dürüm, tak som zopár urobila :-) Kludne si môžte dat nato aj jogurtový dressing, alebo ju zapíjať ayranom ;-)
  6. A pravdaže ani ryža nemohla chýbať :-)