Kávový nákyp s vanilkovým krémom fotorecept

luss44 - fotkaluss44, 23. marca 2014
Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept)
Foto: luss44

Krupicové nákypy som robievala, ked boli moje dievčatá malé, odvtedy nie. Dnešné pečenie je na tento spôsob, len som ho obzvláštnila kávou, čiže ho venujem všetkým milovníkom kávovej chuti.

30 minút
príprava
90 minút
na 175 °C

Suroviny

1 l
200 g
4 PL
2 PL
1 šálka
1 ČL
80 g
3
Krém:
250 ml
250 ml
3
100 g
2 PL
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a krupice si uvaríme hustejšiu kašu, do ktorej po odstavení postupne vmiešame zmäknuté maslo. Necháme vychladnúť.

    Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vychladnutí zašľaháme do kaše žĺtky, vychladnutú a precedenú kávu, ja som pridala pre väčšiu chuť aj lyžičku rozpustnej kávy a štamperlík likéru dľa ponuky v mojom bare.

    Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko spolu vyšľaháme.

    Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z 3 bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý na koniec jemne zapracujeme do cesta.

    Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové cesto rozotrieme na menší plech, ja mám o veľkosti 38x27 cm. Pečieme pomaly na 175°C cca 50 min. Asi v polovici pečenia som vrch prikryla alobalom.

    Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vanilkový krém si pripravíme tak, že zlejeme spolu mlieko aj smotanu na šľahanie, do väčšej časti vmiešame obidva cukry a privedieme do varu, odstavíme. Ostatné mlieko rozšprudľujeme so žĺtkami a Zlatým klasom a zašľaháme k uvarenému mlieku. Krém dáme do vodného kúpeľa, zahrievame a za stáleho miešania necháme stuhnúť.

    Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nesmieme zabudnúť na to, že tento nákyp nemá klasickú štruktúru koláča, je mokrejší a konzumuje sa za tepla, preliaty teplým krémom.

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
si mi prečítala myšlienky posledných dní, mám celozrnnú špaldovú, varím môjmu dia so zero cukrom, hladinu cukru po nej má ukážkový a tak ma v hlave napadalo, akoby som ju, kde a akým spôsobom do koláča dala, ako plnku s maslom som nechcela, s kávou ešte lepší nápad, ja si uložím, niečo podľa teba upečiem, fajne aj s tym kremom vyzerá, že hutnejší je, s tým rátame, nie?
@luss44 , tak toto si úžasne vymyslela, vyzerá to veľmi zaujímavo a nenáročne na prípravu, môjmu chlapovi sa toto bude isto páčiť, nedávno si robil krupičnú kašu a do nej cvakol trošku instantnej kávy... toto je oveľa vyšší level, s tou omáčkou dokonalosť sama :) 5*
Drahá luss44,
Receptík sa mi veľmi pozdáva. Som jedným z tých milovníkov kávy a zákuskov ktoré majú kávovú chuť. Už len aby mi ho niekto upiekol. Dúfam, že áno. Krásny deň Ti prajem.
Milí moji, všetkým Vám ďakujem za nahliadnutie a komentáre.
@havino dá sa aj s menej cukru alebo dia, vynikne viac horká chuť kávy
@evianka , súhlasím s Tebou, niektorí chlapi si zaslúžia ponúknuť ten najvyšší level, aj ten kávový :)
@stacy77777 , @elysa vyskúšajte, budem rada
@alex37 na zlet bosoriek v lete sa niečo podobné zíde, predpokladám že tam každá kvapka kofeínu bude dobrá :)
@yogicek tak tú kávovú vášeň máme spoločnú. Pekný deň aj Tebe.
V minulosti u nás nákypy frčali pravidelne, vďaka za inšpiráciu, bude ešte tento týždeň a s kávou to bude premiéra :-)
Toto by ma nenapadlo, pritom mám chuť kávy v sladkostiach rada a kašu si občas robievam na raňajky. Krupicový nákyp som robila raz, s ovocím ale keďže som dávno sladké nemala, tak asi tento nákyp spravím. Mala som likér Latté macchiatto, ale u nás sa nepije, to bolo len pre hostí do kávy, dala som ho dcére, škoda, bol by sa aj zišiel, no, nevadí, niečo vymyslíme....Ale ide do KK, nech nezabudnem.

Pridaj komentár k receptu: