Foto: luss44
Krupicové nákypy som robievala, ked boli moje dievčatá malé, odvtedy nie. Dnešné pečenie je na tento spôsob, len som ho obzvláštnila kávou, čiže ho Zobraziť celý popisKrupicové nákypy som robievala, ked boli moje dievčatá malé, odvtedy nie. Dnešné pečenie je na tento spôsob, len som ho obzvláštnila kávou, čiže ho venujem všetkým milovníkom kávovej chuti.
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Z mlieka, cukru a krupice si uvaríme hustejšiu kašu, do ktorej po odstavení postupne vmiešame zmäknuté maslo. Necháme vychladnúť.
-
2
Po vychladnutí zašľaháme do kaše žĺtky, vychladnutú a precedenú kávu, ja som pridala pre väčšiu chuť aj lyžičku rozpustnej kávy a štamperlík likéru dľa ponuky v mojom bare.
-
3
Všetko spolu vyšľaháme.
-
4
Z 3 bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý na koniec jemne zapracujeme do cesta.
-
5
Hotové cesto rozotrieme na menší plech, ja mám o veľkosti 38x27 cm. Pečieme pomaly na 175°C cca 50 min. Asi v polovici pečenia som vrch prikryla alobalom.
-
6
Vanilkový krém si pripravíme tak, že zlejeme spolu mlieko aj smotanu na šľahanie, do väčšej časti vmiešame obidva cukry a privedieme do varu, odstavíme. Ostatné mlieko rozšprudľujeme so žĺtkami a Zlatým klasom a zašľaháme k uvarenému mlieku. Krém dáme do vodného kúpeľa, zahrievame a za stáleho miešania necháme stuhnúť.
-
7
Nesmieme zabudnúť na to, že tento nákyp nemá klasickú štruktúru koláča, je mokrejší a konzumuje sa za tepla, preliaty teplým krémom.
Receptík sa mi veľmi pozdáva. Som jedným z tých milovníkov kávy a zákuskov ktoré majú kávovú chuť. Už len aby mi ho niekto upiekol. Dúfam, že áno. Krásny deň Ti prajem.
@havino dá sa aj s menej cukru alebo dia, vynikne viac horká chuť kávy
@evianka , súhlasím s Tebou, niektorí chlapi si zaslúžia ponúknuť ten najvyšší level, aj ten kávový :)
@stacy77777 , @elysa vyskúšajte, budem rada
@alex37 na zlet bosoriek v lete sa niečo podobné zíde, predpokladám že tam každá kvapka kofeínu bude dobrá :)
@yogicek tak tú kávovú vášeň máme spoločnú. Pekný deň aj Tebe.