Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: luss44
Krupicové nákypy som robievala, ked boli moje dievčatá malé, odvtedy nie. Dnešné pečenie
je na tento spôsob, len som ho obzvláštnila kávou, čiže ho venujem všetkým milovníkom
kávovej chuti.
|
30 minút príprava |
90 minút na 175 °C |
Postup
- Z mlieka, cukru a krupice si uvaríme hustejšiu kašu, do ktorej po odstavení postupne vmiešame zmäknuté maslo. Necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí zašľaháme do kaše žĺtky, vychladnutú a precedenú kávu, ja som pridala pre väčšiu chuť aj lyžičku rozpustnej kávy a štamperlík likéru dľa ponuky v mojom bare.
- Všetko spolu vyšľaháme.
- Z 3 bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý na koniec jemne zapracujeme do cesta.
- Hotové cesto rozotrieme na menší plech, ja mám o veľkosti 38x27 cm. Pečieme pomaly na 175°C cca 50 min. Asi v polovici pečenia som vrch prikryla alobalom.
- Vanilkový krém si pripravíme tak, že zlejeme spolu mlieko aj smotanu na šľahanie, do väčšej časti vmiešame obidva cukry a privedieme do varu, odstavíme. Ostatné mlieko rozšprudľujeme so žĺtkami a Zlatým klasom a zašľaháme k uvarenému mlieku. Krém dáme do vodného kúpeľa, zahrievame a za stáleho miešania necháme stuhnúť.
- Nesmieme zabudnúť na to, že tento nákyp nemá klasickú štruktúru koláča, je mokrejší a konzumuje sa za tepla, preliaty teplým krémom.