Kávový zákusok
Kávový zákusok

Kávové rezy s drienkovým lekvárom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 28. apríla 2021

Chuť kávy som sa snažila osviežiť kyslavkavým drienkovým lekvárom.

22
porcií
60 minút
príprava
3x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Svetlejší korpus (2x):
4 ks
4 PL
4 PL
1 KL
1 KL
Tmavý korpus:
4 ks
4 PL
4 PL
1 KL
1 PL zrnková mletá
1 PL
Krém:
800 ml
10 PL
1 bal.
2 PL
250 g
70 g
4 PL
Na vrch:
200 g
2 kocky
Okrem toho:
1 KL zrnková mletá (do krému na ozdobenie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som dva svetlejšie korpusy. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku, prášok do pečiva a mletú zrnkovú kávu som zmiešala a preosiala k základu. Vareškou opatrne som vmiešala do cesta. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 10 min. Takto isto som pripravila aj tretí korpus (tmavý, s kakaom), do ktorého som pridala 1 PL mletej kávy a 1 PL kakaa.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Upečené korpusy som nechala chladiť na rošte.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si krém. Mám veľmi dobré skúsenosti s detskou krupicou a preto rada pripravujem krém z mlieka, vanilkového cukru a detskej krupice. V 800 ml mlieka som vymiešala krupicu a vanilkový cukor a uvarila som hustú kašu. Ihneď po uvarení ponorím nádobu do studenej vody a rýchlo ju vychladím. Maslo s cukrom vymiešam do peny a po lyžici za stáleho miešania pridávam vychladnutú kašu. Potom som pridala višňový likér a napokon aby krém mal kávovú chuť som pridala cappuccino 4 PL a všetko ešte spolu vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 časti a z krému som si odložila aj na záverečné zdobenie.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na podnos som uložila prvý svetlejší korpus. Natrela som ho horúcim drienkovým lekvárom. Tento lekvár aj po tepelnom spracovaní sa nedá roztierať, takže som len polievala priamo z rajničky.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na lekvár som natrela prvú polovicu krému.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Položila som tmavý korpus a opäť som ho potrela horúcim lekvárom.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na lekvár som natrela druhú polovicu krému a zakryla druhým svetlejším korpusom. Uložila do chladničky a po stuhnutí krému som zákusok zaťažila a na noc nechala v chladničke.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, koláč som poliala a dala opäť stuhnúť do chladničky.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krájala som ho horúcim mokrým nožom. Do odloženého krému som pridala 1 KL mletej kávy a ozdobila som vrch. Prajem vám dobrú chuť.

    Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

zojenka
Milá Izabelka, veľmi pekné a určite aj fajnové zákusky, krásna práca , tak ako vždy. Vari neexistuje džem alebo likér, ktorý by si vo svojich zákuskoch nepoužila. Drienkový džem nemám, skúsim použiť domáci ríbezľovomalinový? Je čistý bez zrniečok. A tak si recept ukladám do KK.
1x haji
luwinka
Toto vyzerá Izka , že si piekla po celú zimu a teraz pridávaš tie koláčiky jeden za druhým. Každý je niečím výnimočný. Veľmi pekná práca . Pozdravujem .
1x mamec
izabella929
@zojenka (28.4.2021 17:45)

Áno máš pravdu ze používam všetky moje lekvare z čias kedy som sa veľmi venovala výmyslom nových lekárov... Napr. Melónov, z červených ruží, s kávou, kakaom... Drienkovym ma zásobuje moja švagriná, lebo ona pečie krásne torty... Ja osobne zákusky nemám rada, ale dokážem vymýšľať nové kombinácie co ma baví... Ďakujem pekne za komentár...
1x haji
izabella929
@luwinka (28.4.2021 20:06)

Nie je to tak... Predtým som piekla každý piatok v mesiaci... Teraz som upiekla iba niekoľko a tie chcem pridať do albumu.. Už pečiem zriedka... Raz za mesiac niekedy 2x....vsetko sa raz skončí... Tak nech mam všetky recepty spolu v jednom albume na Vareche... Ďakujem pekne za komentár...
gerberka
Chladiť upečené korpusy na papieri na pečenie, nie je najlepší nápad, museli ti zvlhnúť.
haji
Další krásné rezy, o chuti nepochybuji. Kávová chuť nemá chybu. Pravda, drienkový lekvár jsem neochutnala, a tak by mě zajímalo, milá Izi, k čemu jde jeho chuť přirovnat? Krásná práce, servis i fota! Je nám potěšením, že s námi sdílíš své recepty, které si ukládáš. Velké Děkuji!
používateľ nemá avatar
dm
dm
A nevypýtala by si od švagrinej recept na ten drienkový lekvár? Ďakujem
izabella929
@dm (29.4.2021 13:48)

Áno keď sa stretneme na veľkej oslave jej životného jubilea, poprosím ju o recept... Robí ho fantastický..
1x haji
izabella929
@haji (29.4.2021 10:49)

Drienkovy lekvár ma svoju špecifickú chuť, ale mohla by som ju porovnať s hroznovým lekvárom... Ma prekrásnu sýto červenú farbu a kyslavkavu chuť, čím rozbije sladkú chuť veskerych kremov....dakujem pekne za tvoj komentár týmto som skončila pridávanie tejto série zákuskov do môjho albumu... Mam ešte nove nápady, záleží ale všetko od môjho zdravie.... Tešilo ma, že som opäť mohla s tebou písať... Prajem tebe aj všetkým, ktorým sa moje zákusky páčili veľa dobrého zdravia..
používateľ nemá avatar
dm
dm
@izabella929 (29.4.2021 20:59)

Ďakujem, teším...
Tento rok nie, ale budúci čakám väčšiu úrodu
aleana
@izabella929 krásne rezy a určite aj chutné. Len by som mala jednu otázku: cappuccino treba dať v práškovej alebo tekutej forme?
izabella929
@aleana (1.5.2021 20:32)

Ja som pridala v práškovej forme, lebo uz nepotrebujem riediť krém... Ta chuť krému od cappuccina ja famozna.. Robila som už aj taky krém, kde som z prášok zaliala 700 ml vriacej vody a rozmiešala...do tohto zoztoku som pridala bud vanilkový puding alebo detskú krupicu a uvarila som hustú kašu... Po vychladeni som vymiesala maslo s cukrom do peny a zamiesala vychladnutú kasu... Bol to veľmi chuťovo zaujímavý krém... Nech sa vydarí a prajem veľa úspechov...