Kávový zákusok
Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Chuť kávy som sa snažila osviežiť kyslavkavým drienkovým lekvárom.
22 porcií |
60 minút príprava |
3x10 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som dva svetlejšie korpusy. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku, prášok do pečiva a mletú zrnkovú kávu som zmiešala a preosiala k základu. Vareškou opatrne som vmiešala do cesta. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 10 min. Takto isto som pripravila aj tretí korpus (tmavý, s kakaom), do ktorého som pridala 1 PL mletej kávy a 1 PL kakaa.
- Upečené korpusy som nechala chladiť na rošte.
- Pripravila som si krém. Mám veľmi dobré skúsenosti s detskou krupicou a preto rada pripravujem krém z mlieka, vanilkového cukru a detskej krupice. V 800 ml mlieka som vymiešala krupicu a vanilkový cukor a uvarila som hustú kašu. Ihneď po uvarení ponorím nádobu do studenej vody a rýchlo ju vychladím. Maslo s cukrom vymiešam do peny a po lyžici za stáleho miešania pridávam vychladnutú kašu. Potom som pridala višňový likér a napokon aby krém mal kávovú chuť som pridala cappuccino 4 PL a všetko ešte spolu vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 časti a z krému som si odložila aj na záverečné zdobenie.
- Na podnos som uložila prvý svetlejší korpus. Natrela som ho horúcim drienkovým lekvárom. Tento lekvár aj po tepelnom spracovaní sa nedá roztierať, takže som len polievala priamo z rajničky.
- Na lekvár som natrela prvú polovicu krému.
- Položila som tmavý korpus a opäť som ho potrela horúcim lekvárom.
- Na lekvár som natrela druhú polovicu krému a zakryla druhým svetlejším korpusom. Uložila do chladničky a po stuhnutí krému som zákusok zaťažila a na noc nechala v chladničke.
- Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, koláč som poliala a dala opäť stuhnúť do chladničky.
- Krájala som ho horúcim mokrým nožom. Do odloženého krému som pridala 1 KL mletej kávy a ozdobila som vrch.
Prajem vám dobrú chuť.