Kávový zákusok

Kávové rezy s drienkovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Chuť kávy som sa snažila osviežiť kyslavkavým drienkovým lekvárom.

22
porcií
60 minút
príprava
3x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som dva svetlejšie korpusy. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku, prášok do pečiva a mletú zrnkovú kávu som zmiešala a preosiala k základu. Vareškou opatrne som vmiešala do cesta. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 10 min. Takto isto som pripravila aj tretí korpus (tmavý, s kakaom), do ktorého som pridala 1 PL mletej kávy a 1 PL kakaa.
  2. Upečené korpusy som nechala chladiť na rošte.
  3. Pripravila som si krém. Mám veľmi dobré skúsenosti s detskou krupicou a preto rada pripravujem krém z mlieka, vanilkového cukru a detskej krupice. V 800 ml mlieka som vymiešala krupicu a vanilkový cukor a uvarila som hustú kašu. Ihneď po uvarení ponorím nádobu do studenej vody a rýchlo ju vychladím. Maslo s cukrom vymiešam do peny a po lyžici za stáleho miešania pridávam vychladnutú kašu. Potom som pridala višňový likér a napokon aby krém mal kávovú chuť som pridala cappuccino 4 PL a všetko ešte spolu vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 časti a z krému som si odložila aj na záverečné zdobenie.
  4. Na podnos som uložila prvý svetlejší korpus. Natrela som ho horúcim drienkovým lekvárom. Tento lekvár aj po tepelnom spracovaní sa nedá roztierať, takže som len polievala priamo z rajničky.
  5. Na lekvár som natrela prvú polovicu krému.
  6. Položila som tmavý korpus a opäť som ho potrela horúcim lekvárom.
  7. Na lekvár som natrela druhú polovicu krému a zakryla druhým svetlejším korpusom. Uložila do chladničky a po stuhnutí krému som zákusok zaťažila a na noc nechala v chladničke.
  8. Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, koláč som poliala a dala opäť stuhnúť do chladničky.
  9. Krájala som ho horúcim mokrým nožom. Do odloženého krému som pridala 1 KL mletej kávy a ozdobila som vrch. Prajem vám dobrú chuť.