Kávová torta fotorecept

tatrankaTatranka, 71 ročná žena, Kežmarok, 5. júla 2017 17:12
Ďalšie jej recepty »

Kávová torta (fotorecept)Foto: tatranka

Nerada pečiem torty, už som to viac krát spomínala, ale táto klasická ma zlákala. Po prečítaní receptu som vedela, že bude chutná a že by som ju mala aj zvládnuť. Žiadne poťahové materiály ani extra ozdoby, lebo to veru nezvládam. Po upečení a uvedení torty na svojej stránke ma príjemne prekvapil kladný ohlas. Tak som presvedčená, že aj vás táto jednoduchá, ale veľmi chutná tortička zaujme. Fotografie k pracovnému postupu nemám, lebo som nerátala, že ju ponúknem aj na Varechu.

50 min
príprava
35 min
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
8 ks
280 g
110 g (alebo iné orechy)
120 g
1 balíček (na ozdobu)
Krém:
8 ks
140 g
250 ml
40 g
250 g
120 ml (silný vývar)

Postup prípravy

  1. 1

    Z bielkov a práškového cukru ušľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach primiešame doňho pomleté mandle alebo orechy. Ja som dala pomleté vlašské orechy. Na koniec pridáme polohrubú múku.

  2. 2

    Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a dáme ho upiecť. Pečieme: elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná rúra 160 °C, plynová rúra stupeň 3. Čas pečenia je 30 - 35 minút. Či je korpus upečený, vyskúšame drevenou špajdľou. Ak ju vytiahnete čistú, korpus je už upečený.

  3. 3

    Korpus necháme vychladnúť vo forme. Po vychladnutí ho prekrojíte na 2 až 3 kusy. Ja som ho prekrojila na polovicu. Tieto časti korpusu pokropíte studeným extraktom silnej kávy. Ak nemáte instantnú, uvarte si obyčajnú "tureckú", ale preceďte alebo prefiltrujte.

  4. 4

    Žĺtky, cukor smotanu a hladkú múku vlejete do hrnca,ktorý dokážete dnom variť nad parou.Jednoducho väčší hrniec s vodou a menší v ktorom budete mať obsah ingrediencii na plnku. Ingrediencie miešame nad parou asi 15 minút,kým z nich nevznikne hustý puding.

  5. 5

    Vychladnutú masu postupne pridávame do našľahaného masla a za stáleho miešania pridáme aj studenú instantnú kávu podľa potreby a hustoty krému. Rozkrojený korpus spojíme krémom. Natrieme aj boky a vrch torty. Boky torty ozdobíme mandľovými lupienkami, prípadne celými zrniečkami čiernej kávy. Ozdoba je už na každom samotnom.

  6. 6

    Pridávam aj pár fotiek prierezu torty. Celý výsledok mi trval asi 1,5 hodiny. Tortička je veľmi chutná a budem ju robiť aj na spôsob rezov. Nech vás neodradí tých 8 vajec. Tiež nemám rada recepty z množstvom vajec, ale tu sú naozaj potrebné. A plnka je varená, takže sa netreba obávať salmonelózy.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chutný kúsok ku kávičke.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Výsledok môjho snaženia. Chutná torta.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist