Kávová torta
Kávová torta

Kávová torta fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 5. júla 2017
Kávová torta (fotorecept)
Foto: tatranka

Nerada pečiem torty, už som to viac krát spomínala, ale táto klasická ma zlákala. Po prečítaní receptu som vedela, že bude chutná a že Zobraziť celý popisNerada pečiem torty, už som to viac krát spomínala, ale táto klasická ma zlákala. Po prečítaní receptu som vedela, že bude chutná a že by som ju mala aj zvládnuť. Žiadne poťahové materiály ani extra ozdoby, lebo to veru nezvládam. Po upečení a uvedení torty na svojej stránke ma príjemne prekvapil kladný ohlas. Tak som presvedčená, že aj vás táto jednoduchá, ale veľmi chutná tortička zaujme. Fotografie k pracovnému postupu nemám, lebo som nerátala, že ju ponúknem aj na Varechu.

50 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
8 ks
280 g
110 g (alebo iné orechy)
120 g
1 balíček (na ozdobu)
Krém:
8 ks
140 g
250 ml
40 g
250 g
120 ml (silný vývar)




Postup

  1. 1

    Z bielkov a práškového cukru ušľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach primiešame doňho pomleté mandle alebo orechy. Ja som dala pomleté vlašské orechy. Na koniec pridáme polohrubú múku.

  2. 2

    Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a dáme ho upiecť. Pečieme: elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná rúra 160 °C, plynová rúra stupeň 3. Čas pečenia je 30 - 35 minút. Či je korpus upečený, vyskúšame drevenou špajdľou. Ak ju vytiahnete čistú, korpus je už upečený.

  3. 3

    Korpus necháme vychladnúť vo forme. Po vychladnutí ho prekrojíte na 2 až 3 kusy. Ja som ho prekrojila na polovicu. Tieto časti korpusu pokropíte studeným extraktom silnej kávy. Ak nemáte instantnú, uvarte si obyčajnú "tureckú", ale preceďte alebo prefiltrujte.

  4. 4

    Žĺtky, cukor smotanu a hladkú múku vlejete do hrnca,ktorý dokážete dnom variť nad parou.Jednoducho väčší hrniec s vodou a menší v ktorom budete mať obsah ingrediencii na plnku. Ingrediencie miešame nad parou asi 15 minút,kým z nich nevznikne hustý puding.

  5. 5

    Vychladnutú masu postupne pridávame do našľahaného masla a za stáleho miešania pridáme aj studenú instantnú kávu podľa potreby a hustoty krému. Rozkrojený korpus spojíme krémom. Natrieme aj boky a vrch torty. Boky torty ozdobíme mandľovými lupienkami, prípadne celými zrniečkami čiernej kávy. Ozdoba je už na každom samotnom.

  6. 6

    Pridávam aj pár fotiek prierezu torty. Celý výsledok mi trval asi 1,5 hodiny. Tortička je veľmi chutná a budem ju robiť aj na spôsob rezov. Nech vás neodradí tých 8 vajec. Tiež nemám rada recepty z množstvom vajec, ale tu sú naozaj potrebné. A plnka je varená, takže sa netreba obávať salmonelózy.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chutný kúsok ku kávičke.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Výsledok môjho snaženia. Chutná torta.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

torticka
Boze, ked ja nemozem sladke, a tu sa len vypeka a vypeka. Ale je to dobra mnamkova torticka.
luss44
tá je fakt krásna. Kávová chuť musí byť super, maslové krémy síce moc nemusím, ale u kávových mám výnimku :)
haji
Bezva recept! Jsi šikulka a chválím nejen dobrý recept, ale i krásná fota. Určitě vyzkouším jako celek, krém musí být jedinečně chutný!! oh Moc děkuji za sdílení, milá @Tatranka !!
evaj1955
Bola si a stale budes moja favoritka.Tvoje recepty su precizne a vynikajuce.Niekolko som ich vyskusala a bola som s nimi velmi ale velmi spokojna.Tato torta vyzera krasne,presne tak ake ja mam rada,bez potahovych hmot.Pri najblizsej oslave ju urcite urobim.
tatranka
@ Lus44.@ Haji@ Siisa, ďakujem za vašu priazeň.Ani u nás nejdu mastné zákusky a torty už vôbec nie.Nebola ani na to v týchto dňoch príležitosť,aby sa piekla torta.
No pri čítaní receptu,je z o staršieho časopisu život,obrázok s peknou a pre mňa nie náročnou,klasickou tortou si ma získal.Tak som sa veru s chuťou pustila do pečenia.
Výsledok ma veľmi uspokojil.

1x haji
tatranka
@Evaj1955 (5.7.2017 22:19)

Ďakujem ti za tvoje vyznanie.Veľmi ma to teší.Vieš roky mi pribúdajú a mňa veru takéto slová veľmi povzbudia,lebo veru už nedokážem držať krok s touto zdravou gastronómiou,ktorá sa uvádza,s čím samozrejme súhlasím.
No len málokedy sa mi podarí ,kvôli manželovi-on je za dobré a chutné stravovanie,ale veru nad kopcom zeleniny už reptá... A dnes je varenie aj o tom.
Myslím,ak budeš realizovať túto jednoduchú pochúťku,som presvedčená,že budeš spokojná.
mitzy
@Tatranka nádherná torta, presne podľa môjho gusta. a bez alkoholu! super. ukladám si. zíde sa :)

evanaaa
Martuška, @Tatranka , nesklamala si, torta sa ti podarila, už aj podľa surovín vidím, že je skvelá a mne by určite chutila - káva, orechy......pekne a najmä lákavo vyzerá aj na obrázku.
tatranka
@Evanaaa (6.7.2017 15:45)

Veru je to vydarený zákusok.Ingrediencie,ktoré máme radi.Oplatilo sa vyskúšať.Robila som ju po prvý krát.No budem ju robiť ako rezy.Neviem si akosi ku tortám nájsť cestu... ha,ha,ha.
ywett
krásne naaranžované, odfotené a torta úžasne vyzerá, dala by som si ku káve :)
tatranka
@Ywett (12.7.2017 18:30)

Príležitostne ju urobím ako rezy.Je to veľmi chutná kombinácia.Myslím,že si naši na týchto rezoch pochutia.A ku kávičke,ako stvorená. Naozaj je veľmi chutná.
1x ywett
tatranka
@Ywett (16.7.2017 14:19)

Upečiem ich teraz ako rezy na moje meniny.Ak sa vydaria,čo dúfam,pridám aj fotografiu.
tatranka
@Ywett (12.7.2017 18:30)

Vyskúšala a upiekla som presne toto cesto aj krém s rovnakou dávkou,no na spôsob rezov.Budem ich takto robiť.Páči sa mi to.Foto pridávam.



tatranka
@Mata3636 (26.7.2017 17:00)

Fotky sa vydarili,ale nie sú len pekné,ale aj veľmi chutné.A takto sa mi zdajú praktickejšie.
haji
Včera jsem milú tortu "dala". Dala jsem 10 vajec, bo se mi zdály malé. A málem mi těsto "prchlo" z formy. Prokrajovala jsem 2x, ale uboze, dolů jsem dala džem a v dalším řezu krém. Je co pilovat. Krému bylo dostatek /chválabohu/, dobře vyšel na všechno, i na zdobení. To byl porod. Milá @Tatranka , mám dotaz, zda máš nějakou vychytávku na kladení plátkových mandlí? Mně to moc nešlo, nakonec jsem kladla plátek po plátku... V tom včerejším vedru jsem se hezky zapotila. Ale je hotovo, torta se od včera chladí. Dnes odpoledne jde k oslavenci - maminka má narozeniny. Věřím, že bude chutit líp než vypadá. Dávala jsem mandle dovnitř i ven, zdobení moc slavné není, bo můj smysl pro pravidelnost a četnost tvarů je vlažný.
Díky za receptík, večer písnu víc o chuti.
haji
Torta je výborná a hodně sytá. Nikomu se nepodařilo sníst víc než jeden kousek. Dokonce i bratr, který se až podivně rozplýval, si nedal nášup. To nepamatuju! Fotka je a až mi doplave na mail, přidám.
Ještě jednou děkuji za recept, zabodovala jsem, nejen u maminky.