Kávová torta
Kávová torta

Kávová torta fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 5. júla 2017
Kávová torta (fotorecept)
Foto: tatranka

Nerada pečiem torty, už som to viac krát spomínala, ale táto klasická ma zlákala. Po prečítaní receptu som vedela, že bude chutná a že by som ju mala aj zvládnuť. Žiadne poťahové materiály ani extra ozdoby, lebo to veru nezvládam. Po upečení a uvedení torty na svojej stránke ma príjemne prekvapil kladný ohlas. Tak som presvedčená, že aj vás táto jednoduchá, ale veľmi chutná tortička zaujme. Fotografie k pracovnému postupu nemám, lebo som nerátala, že ju ponúknem aj na Varechu.

50 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
8 ks
280 g
110 g (alebo iné orechy)
120 g
1 balíček (na ozdobu)
Krém:
8 ks
140 g
250 ml
40 g
250 g
120 ml (silný vývar)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z bielkov a práškového cukru ušľaháme tuhý sneh. Po lyžiciach primiešame doňho pomleté mandle alebo orechy. Ja som dala pomleté vlašské orechy. Na koniec pridáme polohrubú múku.

  2. 2

    Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a dáme ho upiecť. Pečieme: elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná rúra 160 °C, plynová rúra stupeň 3. Čas pečenia je 30 - 35 minút. Či je korpus upečený, vyskúšame drevenou špajdľou. Ak ju vytiahnete čistú, korpus je už upečený.

  3. 3

    Korpus necháme vychladnúť vo forme. Po vychladnutí ho prekrojíte na 2 až 3 kusy. Ja som ho prekrojila na polovicu. Tieto časti korpusu pokropíte studeným extraktom silnej kávy. Ak nemáte instantnú, uvarte si obyčajnú "tureckú", ale preceďte alebo prefiltrujte.

  4. 4

    Žĺtky, cukor smotanu a hladkú múku vlejete do hrnca,ktorý dokážete dnom variť nad parou.Jednoducho väčší hrniec s vodou a menší v ktorom budete mať obsah ingrediencii na plnku. Ingrediencie miešame nad parou asi 15 minút,kým z nich nevznikne hustý puding.

  5. 5

    Vychladnutú masu postupne pridávame do našľahaného masla a za stáleho miešania pridáme aj studenú instantnú kávu podľa potreby a hustoty krému. Rozkrojený korpus spojíme krémom. Natrieme aj boky a vrch torty. Boky torty ozdobíme mandľovými lupienkami, prípadne celými zrniečkami čiernej kávy. Ozdoba je už na každom samotnom.

  6. 6

    Pridávam aj pár fotiek prierezu torty. Celý výsledok mi trval asi 1,5 hodiny. Tortička je veľmi chutná a budem ju robiť aj na spôsob rezov. Nech vás neodradí tých 8 vajec. Tiež nemám rada recepty z množstvom vajec, ale tu sú naozaj potrebné. A plnka je varená, takže sa netreba obávať salmonelózy.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chutný kúsok ku kávičke.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Výsledok môjho snaženia. Chutná torta.

    Kávová torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
Bezva recept! Jsi šikulka a chválím nejen dobrý recept, ale i krásná fota. Určitě vyzkouším jako celek, krém musí být jedinečně chutný!! oh Moc děkuji za sdílení, milá @Tatranka !!
Bola si a stale budes moja favoritka.Tvoje recepty su precizne a vynikajuce.Niekolko som ich vyskusala a bola som s nimi velmi ale velmi spokojna.Tato torta vyzera krasne,presne tak ake ja mam rada,bez potahovych hmot.Pri najblizsej oslave ju urcite urobim.
@ Lus44.@ Haji@ Siisa, ďakujem za vašu priazeň.Ani u nás nejdu mastné zákusky a torty už vôbec nie.Nebola ani na to v týchto dňoch príležitosť,aby sa piekla torta.
No pri čítaní receptu,je z o staršieho časopisu život,obrázok s peknou a pre mňa nie náročnou,klasickou tortou si ma získal.Tak som sa veru s chuťou pustila do pečenia.
Výsledok ma veľmi uspokojil.

@Evaj1955 (5.7.2017 22:19)

Ďakujem ti za tvoje vyznanie.Veľmi ma to teší.Vieš roky mi pribúdajú a mňa veru takéto slová veľmi povzbudia,lebo veru už nedokážem držať krok s touto zdravou gastronómiou,ktorá sa uvádza,s čím samozrejme súhlasím.
No len málokedy sa mi podarí ,kvôli manželovi-on je za dobré a chutné stravovanie,ale veru nad kopcom zeleniny už reptá... A dnes je varenie aj o tom.
Myslím,ak budeš realizovať túto jednoduchú pochúťku,som presvedčená,že budeš spokojná.
Martuška, @Tatranka , nesklamala si, torta sa ti podarila, už aj podľa surovín vidím, že je skvelá a mne by určite chutila - káva, orechy......pekne a najmä lákavo vyzerá aj na obrázku.
@Ywett (12.7.2017 18:30)

Príležitostne ju urobím ako rezy.Je to veľmi chutná kombinácia.Myslím,že si naši na týchto rezoch pochutia.A ku kávičke,ako stvorená. Naozaj je veľmi chutná.
Včera jsem milú tortu "dala". Dala jsem 10 vajec, bo se mi zdály malé. A málem mi těsto "prchlo" z formy. Prokrajovala jsem 2x, ale uboze, dolů jsem dala džem a v dalším řezu krém. Je co pilovat. Krému bylo dostatek /chválabohu/, dobře vyšel na všechno, i na zdobení. To byl porod. Milá @Tatranka , mám dotaz, zda máš nějakou vychytávku na kladení plátkových mandlí? Mně to moc nešlo, nakonec jsem kladla plátek po plátku... V tom včerejším vedru jsem se hezky zapotila. Ale je hotovo, torta se od včera chladí. Dnes odpoledne jde k oslavenci - maminka má narozeniny. Věřím, že bude chutit líp než vypadá. Dávala jsem mandle dovnitř i ven, zdobení moc slavné není, bo můj smysl pro pravidelnost a četnost tvarů je vlažný.
Díky za receptík, večer písnu víc o chuti.
Torta je výborná a hodně sytá. Nikomu se nepodařilo sníst víc než jeden kousek. Dokonce i bratr, který se až podivně rozplýval, si nedal nášup. To nepamatuju! Fotka je a až mi doplave na mail, přidám.
Ještě jednou děkuji za recept, zabodovala jsem, nejen u maminky.

Pridaj komentár k receptu: